Linkuri accesibilitate

Studiu: reforma sistemului de pensii din Moldova nu satisface așteptările pensionarilor


Reforma sistemului de pensii implementată în Republica Moldova de la începutul anului nu satisface așteptările pensionarilor și nici a viitorilor pensionari. Sunt multe lacune pe care autoritățile ar trebui să le înlăture pentru a crea un sistem de pensionare nediscriminatoriu. E constatarea unui studiu prezentat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, care analizează deficiențele noii Legi cu privire la pensii. Studiul este elaborat de Fundația Friedrich Ebert (FES) Moldova, în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM), informează agenția IPN.

Dreptul la pensie anticipată, cu trei ani mai devreme de vârsta oficială de pensionare, este considerată o prevedere discriminatorie când vine vorba de femei și bărbați. Bărbații au dreptul de a pretinde pensia anticipată de la 1 ianuarie 2017, dacă au stagiul de cotizare deplin, de 33 de ani și 6 luni, iar femeile trebuie să aștepte în acest sens până la 1 iulie 2022. Se recomandă ca acest termen să fie atât pentru femei, cât și pentru bărbați, de la 1 ianuarie 2017.

Studiul scoate în evidentă și faptul că în prezent contribuțiile sociale ale lucrărilor din sistemul public constituie 35% din costul pensiilor din sectorul public, restul contribuțiilor sunt ale celor din sectorul privat. Prin urmare, nu este echitabil ca salariații sectorului privat, care au pensii mai mici la atingerea vârstei de pensionare, să subvenționeze pensiile celor care activează în sectorul public și au pensii mai mari. Astfel, se cere modificarea art. 34 din noua lege cu privire la finanțarea pensiilor din sectorul public, informează IPN.

XS
SM
MD
LG