Linkuri accesibilitate

Președintele RFE/RL, Thomas Kent, a pledat în Comisia Helsinki din Congresul SUA pentru eliberarea jurnaliștilor postului nostru de radio, arestați pe motive politice


Thomas Kent
Thomas Kent

Președintele postului nostru de radio, Thomas Kent, a vorbit miercuri la un briefing în cadrul Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa din Congresul american și la formarea unui grup în Congresul american pentru libertatea presei.

Thomas Kent a spus că jurnaliștii postului nostru de radio „au de înfruntat atacuri fizice, amenințări la adresa lor și a familiilor lor, arestări și detenții, ca și atacuri neobosite din partea guvernelor și a mediilor de informare extremiste”.

Președintele RFE/RL a salutat înființarea acestui grup, o propunere bipartizană avansată de congresmenii Steve Chabot, republican, și Adam Schiff, democrat.

Thomas Kent a amintit condamnarea jurnalistului nostru din Crimeea anexată de Rusia, Mykola Semena, pentru învinuiri motivate politic, ca și arestarea colaboratorului postului nostru de radio Stanislav Aseiev de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Thomas Kent a spus și că jurnaliștii serviciului rusesc al postului nostru de radio sunt portretizați de mediile apropiate Kremlinului drept „agenți străini”.

În remarcile sale, congresmanul Steve Chabot și-a exprimat sprijinul pentru „o presă liberă și independentă, atât în Europa de Răsărit, cât și în Rusia”, iar democratul Schiff a amintit de cazul jurnalistului turkmen Saparmamed Nepeskuliev.

La briefingul de la Comisia Helsinki a Congresului american au mai participat și Nina Ognianova de la Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, corespondenta la Washington a postului de radio Echo Moskvî, Karina Orlova, și directoarea Vocii Americii, Amanda Bennett.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG