Noul buget al Bulgariei va avea o componentă mult mai accentuată în sectorul social – pensii, învățământ, sănătate.
Veniturile bugetare pentru anul viitor vor fi cu peste 1,5 miliarde euro mai mari, deficitul - sub 1% din PIB, iar datoria de stat - redusă până la 11 miliarde euro.
La baza creșterii prevăzute a PIB-ului cu 4% proiectul de buget prevede mai mulți bani pentru sistemul sănătății și învățământ. Casa naționala de sănătate va primi cu 210 milioane de euro mai mult. Cu 20% mai mare va fi bugetul învățământului.
Pensiile vor crește cu aproape 4%, iar salariile profesorilor - cu peste 50%. Vor fi majorate și salariile în administrația de stat.
Salariul minim va crește până la echivalentul a 270 de euro. Pensia minimă va fi de 105 euro. Vor crește, în medie cu 50 de euro, salariile în ministerul de interne și în cel al apărării.
În sectorul public accentul va cădea pe proiectele de infrastructură – metroul sofiot, autostrăzile Sofia-Varna, Sofia-frontiera cu Grecia și Sofia-frontiera cu Serbia. Finanțarea a fost asigurată în proporție de 80% din fondurile europene.
Opoziția a văzut în proiectul de buget probleme pentru dezvoltarea economiei. A fost criticată tradiționala subevaluare a veniturilor care va permite executivului să cheltuiască în finele anului viitor peste 2 miliarde euro în afara controlului parlamentar.
Partidul socialist a cerut alocarea unor fonduri suplimentare pentru reforma sănătății publice și învățământului. Președinta partidului, Kornelia Ninova, a atras atenția asupra corupției prin care din Casa națională de sănătate „dispar” peste 500 de milioane de euro pe an. „Cea mai săracă țara din Uniunea europeană are cele mai scumpe medicamente, iar cetățenii plătesc din propriile buzunare peste jumătate din serviciile medicale”, a avertizat Ninova.