Linkuri accesibilitate

Consiliul ministerial al OSCE a cerut reglementarea pașnică, cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean...


...cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

În declarația finală a Consiliului ministerial al OSCE care a avut loc în 7-8 decembrie la Viena se spune că e necesară adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, care să garanteze respectarea drepturilor locuitorilor din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Declarația Consiliului ministerial al OSCE vorbește în termeni elogioși despre „progresele înregistrate în reglementarea transnistreană”, după ce Chişinăul și Tiraspolul au găsit în luna noiembrie soluții pentru cinci dintre problemele social-economice care creau tensiuni de ani de zile.

Documentul OSCE, citat de un comunicat al guvernului de la Chișinău, salută „voința politică de care au dat dovadă ambele părți”, și cheamă toate părțile să „continue activitatea în vederea atingerii unor rezultate tangibile pe toate cele opt coșuri ale agendei de negocieri”.

Potrivit comunicatului guvernului de la Chișinău, Consiliul ministerial OSCE „a apreciat realizările substanțiale în privința celor cinci subiecte prioritare – apostilarea actelor de studii, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor, prelucrarea terenurilor arabile din raionul Dubăsari, deschiderea podului dintre satele Gura Bîcului și Bîcioc”.

Declarația OSCE salută de asemenea voința politică a părților și disponibilitatea acestora de a soluționa probleme care durează de mai mult timp, și îndeamnă părțile să se manifeste manifeste proactiv și pe durata mandatului președinției Italiei în OSCE din 2018.

Ministrul moldovean de externe Andrei Galbur a repetat la reuniunea Consiliului ministerial al OSCE cererea țării sale de „retragere completă a forțelor militare ruse” din stânga Nistrului. „Republica Moldova rămâne profund preocupată de prezenţa ilegală continuă a trupelor militare străine pe teritoriul său”, a spus Galbur în discursul său. Șeful diplomației moldovene a repetat și cererea inițierii discuțiilor pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Consiliul ministerial al OSCE a avut loc la încheierea președinției austriece prin rotație a OSCE și la scurt timp după o rundă de negocieri în formatul 5+2, reluate după aproape un an și jumătate de pauză.

Previous Next

XS
SM
MD
LG