Linkuri accesibilitate

Pentru a treia oară, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe președintele Igor Dodon


Curtea Constituțională l-a suspendat din nou, temporar pe președintele Igor Dodon, permițând guvernării să adopte o lege împotriva „propagandei rusești” prin presă. Decizia a fost anunțată de președintele CC, judecătorul Tudor Panțîru. El a mai spus că legea poate fi semnată de premier sau de președintele Parlamentului. Dodon a refuzat repetat să semneze legea, pe care o consideră anti-rusească și îndreptată împotriva libertății de expresie.

Într-o primă reacție, președintele Igor Dodon a reafirmat că nu va „ceda” în fața guvernării și a criticat din nou legea anti-propagandă drept „ un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova”. Într-o postare pe Facebook, președintele a avertizat: „Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe”, lăsând totodată să se înțeleagă că s-ar confrunta în acest momnet cu „...cetățenii care au jurat credință statului român”.

Este a treia oară când CC permite guvernării să-l ocolească pe Dodon oferind majorității parlamentare, cu titlu interimar, atribuții prezidențiale. Procedeul a fost folosit în toamnă pentru numirea ministrului apărării, refuzat de Dodon, iar mai nou pentru punerea în practică a unei remanieri guvernamentale. Noii miniștri încă mai trebuie puși oficial în funcție, după ce CC și-a dat acordul ca Dodon să fie exclus din proces.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG