Linkuri accesibilitate

Antonio Guterres: „Pentru prima dată după Războiul Rece ne aflăm în fața unei amenințări nucleare” (VIDEO)


Antonio Guterres: „Pentru prima dată după Războiul Rece ne aflăm în fața unei amenințări nucleare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

La München a început Conferința internațională pe teme de securitate (16-18 februarie 2018).

Conferința a început vineri cu un discurs al lui Wolfgang Ischinger în care acesta a trecut în revistă amenințările globale – și a vorbit despre o „realitate înfricoșătoare.”

„Avem prea multe crize nerezolvate, instabilitate si conflicte”, a spus Ischinger, care consideră și că naționalimul și iliberalismul, care cîștigă din ce în ce mai mutl teren pe plan global, slăbesc unele principii fundamentale ale ordinii internaționale.

Unul dintre subiectele cele mai importante de pe agenda conferinței este legat de relația - în acest moment tensionată – între Statele Unite și Rusia.

Adminstrația Trump este reprezentată la conferință de consilierul pe probleme de securitate națională generalul HR McMaster, de ministrul apărarii Jim Mattis, de directorul CIA, Mark Pompeo și de directorul comunității serviciilor de informații americane Dan Coats.

Moscova e reprezentată între alții de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și de Konstantin Kosaciov, șeful comisiei pentru relații externe al Consiliului Federatiei de la Moscova.

Principalul punct de divergență între Moscova si Washington este situatia din Ucraina.

La München se află și emisarul special american pentru Ucraina Kurt Volker, ca și omologul său rus Vladislav Surkov.

La ultima lor întrevedere, despre care Volker spunea că a remarcat mai multă deschidere din partea Rusiei, emisarul american s-a declarat frustrat pentru că „Rusia nu făcut absolut nimic ca să pună capăt conflictului sau să își retraga forțele” din estul Ucrainei.

Fostul secretar general al NATO,Anders Fogh Rasmussen, care e acum consilier al președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, îi va prezenta lui Kurt Volker un raport în care se cere Națiunilor Unite să desfășoare o misiune de menținere a păcii de 20.000 de militari în estul Ucrainei.

Înainte de conferința din capitala Bavariei, Petro Poroșenko a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin.

Președintele conferinței de la München a anunțat că în cadrul acesteia va avea loc și o reuniune a așa-numitului format „Normandia” pentru chestiunea ucraineană, format din care fac parte Germania, Franța, Rusia și Ucraina, iar unii analiști politici spun că e posibil să fie înregistrate anumite progrese în discuțiile de la München.

Ministrul ucrainian de externe Pavlo Klimkin vineri la München:

„Voi aduce în discuție [cu Serghei Lavrov] problema prizonierilor politici, pentru căea nu se află pe agenda formatului Normania, și cu siguranță vom discuta și despre cum ar trebui să arate o misiune de menținere a păcii în estul Ucrainei.”

Potrivit programului Conferinței, ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vorbi exact înaintea generalului HR McMaster, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american.

Strategia de apărare si de securitate a Statelor Unite făcută publică recent definește Rusia și China drept „puteri revizioniste”.

Înainte de începerea conferinței de la München, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat presei:

„Vedem o Rusie din ce în ce mai insistentă și trebuie să răspundem acestei situații, dar în același timp pentru NATO este important să evităm un nou Război Rece, să evităm și să prevenim o noua cursă a înarmărilor și de aceea vom continua să menținem un dialog cu Rusia.”

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice a mai spus că săptămâna trecută administrația Statelor UNite a anunțat că intenționează să crească finanțareapentru a avea o prezență americană sporită în Europa.

În discursul său de la Conferința de la München, secretarul general al ONU Antonio Guterres a vorbit și el despre pericolele de securitate ale momentului:

„Pentru prima dată după Războiul Rece ne aflăm în fața unei amenințări nucleare, în fața unui conflict nuclear. Și mă refer la evoluția legată de armele nucleare și de rachetele cu rază lungă de acțiune ale Coreii de Nord. Această evoluție este în contradicție totală cu dorința comunității internaționale, și e o încălcare clară a rezoluțiilor consiliului de securitate ONU.”

Pe agenda Conferinței internaționale pe teme de securitate de la München se află desigur și războiul din Siria.

XS
SM
MD
LG