Linkuri accesibilitate

Vitalie Pîrlog și-a depus demisia din funcția de director al SIS, dar vrea să rămână la Interpol


Parlamentul a confirmat că Vitalie Pîrlog a solicitat luni inițierea procedurilor privind demisia din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, la mai puțin de două luni de la numirea în funcție, pentru a-și putea continua activitatea în cadrul INTERPOL.

Într-un comunicat de presă se precizează că cererea de demisie este în proces de examinare la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. „Opțiunea de a mă retrage ... are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, este citat Pîrlog în comunicatul Parlamentului.

Pîrlog care a devenit șef la SIS, pe 21 decembrie 2017, conduce comisia INTERPOL care decide dacă cererile de anunțare în urmărire internațională a unei persoane sunt motivate politic.

Un articol publicat săptămâna trecută de revista germană Der Spiegel sugerează că, în această calitate, Pîrlog s-ar fi aflat în conflict de interese anul trecut, când a fost exclus de la luarea deciziei INTERPOL în privința lui Renato Usatîi, fostul primar al orașului Bălți refugiat la Moscova. Autoritățile moldovene au cerut anunțarea lui Usatîi în căutare internațională, dar, în urma unei sesizări din partea acestuia, INTERPOL a respins cererea moldoveană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG