Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont urma să compară luni în fața unui tribunal din Germania, după ce duminică fusese reținut de polițiștii germani în baza unui mandat de arestare european emis de Spania.
Arestarea lui Carles Puigdemont a avut loc la cinci luni după ce a fugit în Belgia de teama procurorilor spanioli care vor să-l trimită în judecată pentru rebeliune și deturnare de fonduri în urma votului în favoarea independenței din parlamentul catalan.
Avocatul belgian al lui Puigdemont, Paul Bekaert, a spus duminică, 25 martie, că clientul său a fost arestat în Germania, aproape de granița cu Danemarca, pe când revenea din Finlanda, unde ținuse o prelegere la o universitate, iar arestarea a avut loc în baza unui mandat european emis de spanioli.
Tribunalul german urma să confirme luni identitatea suspectului, iar apoi, la o dată ulterioară, va decide dacă să rămână în arest în timpul procesării cererii de extrădare.
Știrea arestării lui Puigdemont a provocat mari proteste de stradă în Catalonia. În capitala regională Barcelona, poliția a tras focuri de avertisment în aer, folosind bastoane de cauciuc împotriva demonstranților, a informat un purtător de cuvânt al forțelor de ordine, citat de DPA. În imagini video plasate pe rețele sociale se poate vedea cum protestatarii aruncă cu obiecte în polițiști în preajma consulatului german și a reprezentanței Comisiei Europene.
Au fost rănite zeci de persoane, inclusiv din rândul forțelor de ordine, iar cel puțin patru manifestanți au fost arestați. Alte proteste semnificative unde s-au înregistrat răniți au avut loc la Lleida și la Taragona.
Într-o alocuțiune televizată de televiziunea regională, președintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a făcut apel la calm, cerând societății catalane să se manifeste „ca întotdeauna” în mod pașnic.
Organizatoarea protestelor, Adunarea Națională Catalană, a cerut Germaniei să nu-l extrădeze pe fostul lider separatist, spunând că ar fi victima răzbunării politice a Madridului.
Avocatul Paul Bekaert a spus la rândul lui că „pentru moment” în Spania „nu este democrație”, dat fiind faptul că guvernul central de la Madrid i-a întemnițat pe liderii catalani, și a condamnat structurile europene că fac jocul spaniolilor.
Mandatul european pe numele lui Puigdemont a fost emis vineri de judecătorul spaniol Pablo Llarena, care îl acuză că ar fi principalul inițiator al referendumului pentru independență din octombrie, anul trecut, pe care Madridul îl consideră ilegal. Imediat după consultarea populară, parlamentul catalan a votat pentru independență.
În afara lui Puigdemont, alți nouă lideri separatiști se află în închisori spaniole. Toți sunt acuzați de rebeliune, pentru care legea spaniolă prevede pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare. Alți 12 lideri sunt acuzați de delicte mai puțin grave, ca nesupunerea.
După ce Madridul a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, Puigdemont și alți patru lideri separatiști au fugit în Belgia, iar al șaselea a fugit vinerea trecută, se pare că în Elveția.