Linkuri accesibilitate

Haykak Arshamyan: „Toată lumea din Armenia și diaspora e de acord că trebuie o schimbare” (VIDEO)


Haykak Arshamyan: „Toată lumea din Armenia și diaspora e de acord că trebuie o schimbare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

Interviu cu coordonatorul Transparency International Armenia


Armenia ultimelor zile s-a confruntat cu săptămâni de proteste, greve și nesupunere civilă, o criză politică determinată de neîncrederea și capacitatea Partidului Republican și a elitei de guvernare de a soluționa problemele țării. Liderul protestatarilor este Nikol Pașinian. Haikak Arșamian, coordonator Transparency International Armenia, este prezent la forumul Digital Communication Network care are loc la București. L-am rugat să le spună ascultătorilor Europei Libere ce se petrece în Armenia.

Haykak Arshamyan Partidul Republican, care este partidul deținătopr al majorității în parlament, a decis că va vota pentru reprezentantul poporului, nu au spus numele, au spus doar că vor vota cu candidatul care le-a fost propus. Ceea ce înseamnă că sunt de acord cu candidatul nostru. Nesupunerea civică a fost suspendată în Armenia și acum așteptăm toți ziua de opt mai când va fi numit premierul.

Radio Europa Liberă Care sunt pericolele de acum pentru Revoluția armeană?

Haykak Arshamyan Nu le-aș spune pericole și provocări. Deocamdată avem multe de făcut, trebuie să ne îngrijim de economia țării pentru că din pricina grevelor și a nesupunerii civice, afacerile încep să se resimtă. Alte provocări sunt intrigile din spatele ușilor închise, în special cele ale partidului de guvernământ de acum. Din fericire, nu văd nicio provocare serioasă din exterior, în special din partea Rusiei. Până acum, diverse personalități politice de la paliere diferite ale puterii de la Moscova au făcut declarații că nu vor interveni, pentru că ei înțeleg că această revoluție a fost declanșată de oamenii obișnuiți, de cetățeni, și întreaga națiune, nu doar cei din Armenia, dar și cei din diaspora, sunt de partea revoluției, de partea schimbărilor. Toți înțeleg că oamenii sunt pur și simplu obosiți de acest regim autoritar care a fost la putere cam două decenii, oamenii sunt obosiți de Partidul Republican, de oligarhi, de monopoluri, de corupție.

Radio Europa Liberă Vă temeți că reprezentantul poporului ar putea dezamăgi?

Haykak Arshamyan Există această posibilitate, există, oricum, dar sunt încrezător, datorită sprijinului care nu vine doar din partea publicului, dar și din partea liderilor și din partea societății civile. Societatea civilă, în special, le va acorda ajutorul pentru a realiza această perioadă de tranziție.

Radio Europa Liberă Cum puteți evita un scenariu similar celui din Ucraina?

Haykak Arshamyan Nu avem nimic similar, deocamdată. Este o solicitare publică pentru schimbare, și sunt sigur de sprijinul public pentru guvernul de tranziție și, ulterior, sper, vom avea alegeri corecte și transparente pentru a forma un guvern legitim, un parlament legitim și, după aceea, avem o șansă la o nouă Armenie.

Radio Europa Liberă În final, ce vă considerați în primul rând: jurnalist sau reprezentant al poporului?

Haykak Arshamyan Lucrez acum la Transparency International în Armenia așadar, mă consider, în primul rând, reprezentant al poporului.

XS
SM
MD
LG