Linkuri accesibilitate

Berlusconi și populismul, sau întoarcerea lui „Bunga-Bunga”


Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Un nou val de populism mătură Europa, și face ca țări ca Franța sau Germania să pară niște insule de stabilitate.

Italia are în cele din urmă, cel puțin potențial, un guvern populist (alianța Lega – Cinque Stelle) care va funcționa doar grație neutralității anunțate a unui alt populist, Silvio Berlusconi, recent reînviat politic și care își conduce în continuare formațiunea Forza Italia.

După ce a dirijat Italia vreme de 17 ani, Berlusconi a trebuit să demisioneze în 2011, în urma unui lung lanț de scandaluri financiare și sexuale, dar iată că el poate acum să candideze din nou pentru o funcţie publică. După ce demisionase, Berlusconi, în vârstă acum de 81 de ani, a fost condamnat în 2013 pentru fraudă fiscală.

Acum însă el a fost „reabilitat” printr-o decizie a tribunalului din Milano. Din cauza condamnării, Berlusconi nu a putut fi candidat pentru partidul său la ultimele alegeri, ceea ce va fi posibil de acum înainte, însă el va avea de așteptat, în urma formării coaliției populiștilor.

Deocamdată, el le-a promis neutralitate. „​Né veti né fiducia”, „Nici veto, nici încredere”. Altfel zis, el și formațiunea lui Forza Italia nu vor acorda un vot de încredere noului guvern, dar se vor abține de la a-i bloca inițiativele politice.

Faptul că Italia depinde acum de bunul plac al populiștilor și al celui cunoscut prin excesele sale de limbaj, mai ales celebrul „Bunga-Bunga” inspirat de către Gaddafi, răposatul dictator libian, este o veste proastă nu doar pentru Italia, dar și pentru Europa.

Berlusconi s-a mândrit întotdeauna cu prietenia sa pentru Putin, de care e fascinat, ba chiar are interdicție de călătorie în Ucraina după ce, în septembrie 2015, el a mers împreună cu Putin în Crimeea, la cramele din Massandra, unde au băut o sticlă de vin spaniol veche de 240 de ani, din vremea Caterinei cea Mare. Nu doar că sticla de vin, patrimoniu ucrainean, e estimată la circa 100.000 de euro, dar era vorba de o încălcare flagrantă a suveranității Ucrainei și a regimului sancțiunilor impus Rusiei de Uniunea Europeană. Lui Berlusconi însă nu i-a păsat, din moment ce a putut să se distreze puțin cu „prietenul” său Putin, care altminteri nu e un pasionat de „Bunga-Bunga” ca Gaddafi, sau ca fostul premier ceh Mirek Topolánek, fotografiat gol de niște paparazzi, în 2009, la vila lui Berlusconi din Sardinia, Topolánek proaspăt ieșit dintr-o orgie în compania unor call girls.

Revenirea în politică a lui Berlusconi este un semnal îngrijorător și pentru că el e de fapt omul de la care populiștii care formează acum guvernul de coaliție și-au învățat discursul și trucurile retorice, lipsa de scrupule și tendința de a recurge la discursul antieuropean pentru a câștiga puncte acasă.

El e, de asemenea, sindromul unui nou val de populism care mătură Europa și care face ca țări precum Franța sau Germania să apară ca niște insule de stabilitate.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG