Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.
Este prima instanță și lupta, susțin avocații lui Dragnea, nu s-a terminat. Vor introduce recurs și procesul se va rejudeca cu un complet de cinci judecători.
Imediat după anunțarea sentinței, PSD a convocat un Consiliu Executiv după care poziția lui Dragnea în partid și în cadrul coaliției majoritare pare chiar mai întărită.
Aghiotanții lui Liviu Dragnea au anunțat că sunt gata să ducă lupta mai departe.
Nu e de mirare că manifestația de acum din Piața Victoriei s-a intitulat Cod roșu de Ordonanță de urgență. Este posibil, susțin protestatarii, ca membrii coaliției parlamentare să grăbească adoptarea altor modificări la codurile penale pentru a scoate cu totul abuzul de serviciu din Codul Penal.
Un semnal concludent ar fi bâlbâielile prim-ministrului Viorica Dăncilă care susținea că partidul ar fi trebuit să forțeze adoptarea unor modificări imediat ce Curtea Constituțională a decis (chiar acum un an) că infracțiunea de abuz în serviciu este definită prea larg și prea vag.
Ironia istoriei face ca această decizie a Curții să fie dată chiar după sesizarea făcută de fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, pe marginea dosarului referitor la angajările fictive făcute la Direcția Copilului cu aprobarea soțului ei de atunci, dosar care i-a adus acestuia cei trei ani și jumătate de condamnare.
Așadar cele câteva mii de manifestanți vor să-i facă pe oameni să-și dea seama că, atunci când Liviu Dragnea declara că lupta intră într-o nouă fază și că partidul va riposta mult mai dur la provocările adversarilor, nu vorbea metaforic, ci dimpotrivă.
PSD, susțin protestatarii din Piața Victoriei, se pregătește de noi modificări la legile și codurile justiției pentru a-și exonera politicienii și demnitarii cercetați pentru abuz și corupție.
Condamnat prima dată la doi ani cu suspendare în dosarul referendumului, Dragnea ar trebui după această nouă condamnare, să facă pușcărie.
Președintele Klaus Iohannis, care și-a anunțat intenția de a candida la un al doilea mandat la Cotroceni chiar a doua zi după ce Dragnea era condamnat, spunea că PSD ar trebui să-și trimită președintele acasă: „Sunt de părere, spunea Iohannis, că ar trebui să se retragă de tot din politică. După a doua condamnare, ar trebui ca Dragnea să dispară pur și simplu din viața politică” adăugând că liderii acestui partid au un comportament „irațional, iliberal și nedemocratic,” pentru că solidarizarea cu un corupt dovedit aruncă România în urmă cu mulți ani. De partea cealaltă, PSD nu se grăbește să-i răspundă președintelui Iohannis. Ar vrea parcă să nu dea atenție acestei noi provocări. Sau pregătește alte căi de atac.
Dincolo de susținerea slugarnică a lui Dragnea (și convingerea că decizia judecătorilor ar fi fost influențată politic, după cum spunea fără echivoc prim-ministrul Dăncilă) partidul încasează greu această nouă lovitură după ce însuși Ion Iliescu fusese acuzat în dosarul Mineriadei de crime împotriva umanității.
Acum două săptămâni PSD a făcut o demonstrație de forță aducând în aceeași Piață a Victoriei aproape două sute de mii de manifestanți împotriva așa-zisului ”stat paralel”, în fapt în sprijinul propriilor candidați la pușcărie pentru corupție, prezentați drept victime ale vendetei politice.
Este greu așadar, dacă nu imposibil, să-l revoce acum pe însuși Dragnea, considerat unul dintre cei mai corupți oameni din coaliție și cel pentru care s-a făcut, în principal, mitingul „cămășilor albe”. Mai plauzibil este să încerce, cum au și promis, tot ce se poate pentru a-și salva corupții.
Tocmai de aceea, spun protestatarii, peste România continue să planeze umbra Ordonanței 13, cea care anul trecut amenința să modifice până la traumă codurile penale.
În tot acest război de tatonare, îngrijorarea pe care i-o stârnea președintelui imobilismul complice al liderilor PSD nu este singurală.
Europarlamentarul Cristian Preda se face ecoul acestei îngrijorări scriind pe pagina sa de socializare că PSD a început să aibă tot mai mult comportamentul unui grupări mafiote: „Preşedintele Iohannis, spune Preda, consideră că PSD a devenit un «grup de presiune şi lobby pentru un infractor». În aceste condiţii, nu cumva formaţiunea lui Dragnea intră sub incidenţa articolului 46 din legea partidelor politice?” Cu alte cuvinte, susține europarlamentarul, PSD ar putea fi dizolvat pe cale judecătorească dacă «scopul sau activitatea partidului a devenit ilicită ori contrară ordinii publice». Este o dezvoltare importantă pe care, cu certitudine, opoziția va încerca s-o fructifice, așa cum coaliția majoritară pare să se gândească la pașii pe care ar trebui să-i facă pentru a-l revoca pe Klaus Iohannis.