Presa americană scrie despre o oferta facuta de Putin la recentul sau summit cu Donald Trump, pe care presedintele american a caracterizat-o drept „interesanta”. In ce consta ea? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.
La conferinta de presa de la Helsinki, presedintele Putin a oferit ca investigatorul independent Robert Mueller sa-i intervieveze pe cei 12 agenti rusi pe care echipa sa i-a inculpat de curând, pentru amestec in alegerile americane.
Conditia pusa de Putin este ca Statele Unite sa permita rusilor sa ancheteze persoane de interes, intre care omul de afaceri Bill Browder.
Trump a spus ca Putin a facut o „oferta incredibila” si ca idea este „fascinanta”. Apoi a adaugat ca probabil procurorii lui Mueller nu vor accepta oferta, spunind: „Cei 13 democrati furiosi? Credeti ca vor dori sa mearga acolo? Nu cred.”
Marti, agentii de presa cu legaturi cu servicii de informatii din Rusia au spus ca procurorii rusi vor sa stea de vorba cu fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul si cu alte zece oficialitati americane si agenti ai serviciilor de informatii, in legatura cu cazul Browder.
Autoritatile ruse il acuza pe acesta ca ar fi „spalat” un miliard 500 de milioane de dolari in conturi secrete si că a donat 400.000de dolari campaniei lui Hillary Clinton, ceea ce Browder neaga.
Omul de afaceri este un critic acerb al lui Putin si se afla la originea Legii Magnitsky, numita așa dupa avocatul lui Browder care a fost inchis si a murit in inchisoarile regimului Putin, pe când ancheta un masiv caz de coruptie.
Aparent, avocatul Magnitsky a fost omorit in bataie. Ceea ce a declansat o reactie acerba a presei americane este ca purtatoarea de cuvint a Casei Albe Sarah Sanders a spus ca presedintele Trump ia in considerare daca sa permita procurorilor rusi sa stea de vorba cu fostul ambasador McFaul.
Sanders a adaugat ca cei doi lideri au abordat subiectul, aratind insa ca nu exista nici un angajament si ca presedintele va lucra cu echipa sa in aceasta chetiune.
„Va lucra in legatura cu ce?” întrebat fostul diplomat, adăugînd: „administratia Trump trebuie sa denunte in termeni categorici incercarea de a stabili o echivalenta morala intre o inculpare legitima a unor ofiteri de informatii rusi si o conspiratie nebuneasca si inventata, că oficialitati americane ar fi ajutat la spalare de bani pentru a contribui la campania lui Hillary Clinton”.
La rindul sau, Browder a spus: „cred ca presedintele Trump nu are nici un drept asupra mea pentru ca sint cetatean britanic. Va trebui sa discute despre asta cu premierul Theresa May si nu cred ca ar fi bucuroasa sa ma predea lui Putin”.
Browder a adăugat: „ideea ca Donald Trump si Casa Alba ar lua in considerare sa-i predea pe acesti oameni si pe mine, rusilor, este dezgustatoare. Este practic tradare sa predai patrioti care incearca sa faca bine, ar trebui sa se grabeasca sa-si contrazica si aceasta afirmatie. Altfel, este un adevarat test pentru administratia Trump.”