Linkuri accesibilitate

Astăzi intră în vigoarea sancțiunile americane împotriva Iranului


Bancnote iraniene și americane la un birou de schimb valutar din Teheran.
Bancnote iraniene și americane la un birou de schimb valutar din Teheran.

Astăzi intră în vigoarea sancțiunile americane împotriva Iranului, după ce în mai președintele Donald Trump a scos unilateral Statele Unite din acordul nuclear internațional cu Teheranul, acord semnat în 2015. Recent, Iranul a respins oferta preşedintelui Trump de a negocia un nou acord nuclear. Uniunea Europeană a anunţat că va recurge la o serie de prevederi legale pentru a proteja firmele europene de consecințele sancțiunilor americane, care afectează și companiile străine care fac afacericu Teheranul.

Primele sancţiuni vizează sistemul financiar Iranian: sunt interzise achiziţiile de dolari de către guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. În noiembrie vor fi reintroduse şi sancţiunile împotriva sectorului energetic, iar Statele Unite încearcă să convingă alte ţări să îşi reducă importurile de ţiţei iranian. Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a respins luni apelul Statelor Unite la un nou dialog. Într-un discurs televizat , liderul de la Teheran a afirmat că nu sunt posibile negocieri câtă vreme Washingtonul nu mai recunoaşte înţelegerea din 2015.

Acordul nuclear este încă în vigoarea, fiind susținut atât de Iran cât și de restul țărilor semnatare: Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania și China.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG