Linkuri accesibilitate

Intervenția sovietică în Cehoslovacia: ce ne învață istoria după 50 de ani? (O. Țîcu/Cotidianul)


revista presei de la Chișinău

IPN îl citează pe deputatul PSRM Vladimir Odnostalco, care afirmă că persoanele născute după 1974 riscă să nu mai primească pensii când vor ajunge la vârsta de pensionare.

Socialistul susține că situația legată de programul de pensionare nu are nicio perspectivă. Politicianul a evidențiat faptul că o parte dintre cetățenii de peste 55 de ani revin în țară după ce au muncit 10-12 ani peste hotare și peste câțiva ani statul va trebui să-i încadreze în sistemul de pensionare, ceea ce va constitui o altă povară pentru buget.

Dezvoltarea Republicii Moldova din punct de vedere economic depinde inclusiv de faptul cât de securizat este statul, consideră de expertul în securitate Rosian Vasiloi, citat de agenția de știri IPN. Investițiile în stat nu vin atunci când un stat are pe teritoriul său trupe de ocupație, în opinia sa. „Atunci când vorbim de securitate noi nu neapărat trebuie să procurăm arme nucleare, dar să dezvoltăm capacitățile instituțiilor statului să intervină în caz de necesitate, ceea ce la momentul actual nu este”, a afirmat expertul.

Mold-Street scrie că guvernarea Republicii Moldova nu mai vede rostul rămânerii țării noastre în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii și planifică ieșirea din el. În articol este citată o notă informativă la un proiect de hotărâre în care se spune că „în contextul armonizării legislației naționale la acquis-ul comunitar”, prevederile Acordului propus spre denunțare, precum și activitățile desfășurate în cadrul organizației menționate nu reflectă direcțiile prioritare ale Republicii Moldova în domeniul electroenergetic”.

Dacă la granița României cu Uniunea Europeană nu mai sunt controale vamale, la granița României cu Moldova e prăpăd, ca la unele puncte de trecere ale frontierei cu Ucraina, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Citez: „Desigur că se iau anumite măsuri pentru fluidizarea traficului, dar acestea nu sunt eficiente întotdeauna.”

Autorul scrie că numărul mare de mașini, dar și oamenii care ar trebui să le pună în practică parcă sunt împotriva unei circulații civilizate. Citez: „Cât o să avem funcționari amatori de semințe, lucrurile nu se vor schimba la vamă.”

Intervenția sovietică în Cehoslovacia: Ce ne învață istoria după 50 de ani? – acesta este titlul editorialului semnat de istoricul Octavian Țîcu, publicat pe portalul Cotidianul. E vorba despre una din cele mai brutale forme de represiune din Blocul Comunist – sub conducerea sovietică avea loc intervenția trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia. Lecția cehoslovacă de acum 50 de ani ne-a arătat că inițiativa, curajul și demnitatea umană pot genera situații inedite, obligând chiar cele mai înverșunate regimuri să cedeze, consideră autorul. Citez: „Mă întreb dacă aceste valori mai înseamnă ceva pentru un spațiu care cândva tânjea după ele.”

XS
SM
MD
LG