Nicolae Osmochescu: „Când s-a început Mișcarea pentru renașterea națională a fost făcuți câțiva pași foarte serioși în ceea ce privește consolidarea societății din Republica Moldova. Ne aducem aminte și mișcarea pentru restabilirea adevărului istoric cu privire la limba și grafia latină, ne aducem aminte și trebuie să ne aducem aminte de o serie de legi și decrete care au modificat Constituția. A urmat Declarația de Independență. Iată, în ’91, atunci când noi am adoptat Declarația de Independență, vă aduceți aminte și Dvs. și eu îmi aduc aminte foarte
Îmi aduc aminte foarte bine entuziasmul, euforia care existau în societate că, dacă nu astăzi, mâine noi vom fi un stat de drept, noi vom fi un stat democratic, unde drepturile și libertățile omului vor fi în capul mesei.
bine entuziasmul, euforia care existau în societate că, dacă nu astăzi, mâine noi vom fi un stat de drept, noi vom fi un stat democratic, unde drepturile și libertățile omului vor fi în capul mesei ș.a.m.d. Toate aceste idei se promovau cu mai mult sau cu mai puțin succes de către Parlamentul din ’90, care a fost totuși un Parlament destul de democratic și destul de bun și iată atunci a fost primul pas după care urma să fim coerenți și consecvenți în mișcările noastre. Ce am în vedere? Anul ’91 până în martie ’92, după proclamarea independenței, a fost una din cele mai bune faze pentru a ne reuni cu România. Am fost recunoscuți pe plan internațional în ’92, practic, când am devenit membri ai ONU, pe noi ne-au recunoscut peste 180 de state. Am fi avut succes și în cancelariile europene, dar și în cancelariile mondiale, dar aici ne-a jucat festa așa-numita rânză a liderilor politici a noastră. Și chestia asta se resimte și până în ziua de azi – Dar ce voi face eu într-o țară unită? Eu aici cât de cât sunt ceva, dar acolo ce-o să fiu, trebuie să încep de la zero. Pe urmă a fost ceea ce a fost – declanșarea conflictului în Transnistria, care a fost unul provocat în mod direct de cercurile cele mai reacționare din Federația Rusă. Am pierdut o fază destul de bună pentru a ne demonstra capacitățile noastre. Pe urmă s-au început luptele acestea interne în Parlamentul Republicii Moldova – demisii, a fost schimbat prim-ministrul și Guvernul în ’92 înlocuit. Și asta a fost o mare greșeală...”
Europa Liberă: Tot mai mulți cetățeni vorbesc despre țara lor ca un stat captiv, dezbinat, eșuat. Unde a ajuns Republica Moldova după 27 de ani de independență?
Nicolae Osmochescu: „Eu când aud sintagma asta „stat captiv, stat capturat”, îmi dau întrebarea întotdeauna: De cine-i capturat și cum este capturat? Și nu găsesc un răspuns. Statul noi așa l-am creat, noi – prin votul nostru, prin poziția noastră civică. Și atât! Dacă luăm 27 de ani în evoluția statului Republica Moldova, am avut și succese, am avut și eșecuri.”
Europa Liberă: De ce justiția nu a ajuns să fie independentă, dar se zice că a fost la cheremul politicului? De ce politicienii au vrut ca justiția să fie în buzunarul lor?
Nicolae Osmochescu: „Foarte simplu. Pentru că justiția este una din ramurile puterii și, dacă nu poți controla una din ramurile puterii, înseamnă că tu nu controlezi, în general, tot ceea ce se întâmplă în țară. Noi am introdus și în Constituție separarea puterilor de stat; separarea puterilor de stat la noi a fost de la bun început concepută și înțeleasă ca o izolare(!). Eu în Parlament fac ce vreau, eu în Guvern fac ce vreau, eu în justiție fac ce vreau, dar separarea în mod obligatoriu presupune trei aspecte absolut necesare pentru buna funcționare a unui stat – interdependența, interinfluența și interacțiunea. Nu este unul din aceste elemente, totul se duce pe râpă și se ajunge la ceea ce am ajuns noi astăzi, când spunem că suntem un stat capturat, care am spus că nu-mi place mie fraza asta. Cine l-a capturat? Noi singuri le-am adus pe tavă puterea; noi i-am ales pe deputații care sunt transfugi, nu sunt transfugi, au trecut la Partidul Democrat, n-au trecut, dar noi i-am ales. Trebuie să te întrebi: „Măi, cum l-am ales eu pe dânsul, ce încredere am avut eu în omul acesta când l-am ales pe dânsul?”.”
Europa Liberă: Mai mult ca niciodată astăzi se vorbește în Republica Moldova despre cât de ușor este să șantajezi un politician sau nu neapărat un politician, un oricare funcționar. Și de aici – frica, iar din frică se naște loialitatea față de un partid, de un lider de partid.
Nicolae Osmochescu: „Nu-i din frică loialitatea, loialitatea trebuie să fie din respect.”
Europa Liberă: Dar lucrurile arată altceva?
Nicolae Osmochescu: „Arată altceva. De aici răspunsul poate fi numai unul, că cel care este șantajabil, are de ce să fie șantajat, este cu pufușor pe botișor și la noi este foarte greu astăzi să șantajezi așa persoane, pentru că cercul vicios cuprinde câteva elemente de bază care încă în romantică se spunea manus manut lavat – mână pe mână se spală. Legăturile de partid – una; legăturile de rudenie prin asociație, nănășismul, cumătrismul; legăturile de rudenie prin sânge – iată toate astea parcă fac un cerc vicios, din care trebuie să găsești o singură ieșire. Ieșirea este dureroasă, dar necesară. De rupt acest cerc, până nu îl rupi, el va fierbe în interiorul său, așa cum clocotește apa pe foc, când dai focul mai mic, flacăra-i mai mică și slăbește. Asta se și întâmplă. Toate nănășismele astea, toate șantajele care se fac au adus la aceea că noi am dezbinat societatea. Iată chiar acum când vorbim în ajun de sărbătoarea de Ziua Independenței, eu cu durere în suflet și în inimă mă uit la ceea ce se întâmplă la noi în republică – cheamă lumea la proteste, haideți să ocupăm Piața cu corturi ș.a.m.d. Stați, oameni buni, e Ziua Independenței, e sărbătoare oricum ar fi; tu o apreciezi într-un fel, eu o apreciez în alt fel. Eu o să vreau să vin în Piața Marii Adunări Naționale să fac o fotografie cu prietenii mei, cu nepoții... De ce tu mă împiedici să-mi realizez acest drept? Iată tu încerci să captivezi statul, tu încerci să faci statul acesta captiv.”
Europa Liberă: Dar dreptul la protest nu l-a îngrădit nimeni?
Nicolae Osmochescu: „Poftim, fă-l! Nu l-a îngrădit nimeni. Fă-l în altă parte, dar nu-l fă în spațiul public de importanță națională.”
Europa Liberă: Percepția cetățeanului simplu – cu el discut în fiecare săptămână – e că în acești 27 de ani s-a format acest mare decalaj între cei care o duc bine și foarte bine și cei care trăiesc la limita existenței, iar tot răul acesta pornește de la mafie, de la corupție, de la nedreptate.
Nicolae Osmochescu: „În mare măsură aveți dreptate, că diferența este enormă între o categorie de persoane care au un statut social foarte înalt și majoritatea care au un statut social înalt ca cetățean, dar absolut insuficient ca statut material, începând de la salarii și terminând cu pensionarea. La noi s-a crezut, din păcate, s-a crezut și acum toată lumea s-a convins în asta, că atunci când vor fi majorate salariile, presupunem, la procurori, la judecători, cum s-a și făcut, când vor fi majorate enorm salariile și pensiile la alte categorii, ei nu vor fi posibil de corupt. S-a dovedit inversul – este încă mai ușor de corupt.”
Europa Liberă: Dar casta asta de magistrați au format stat în stat?
Nicolae Osmochescu: „Majoritatea din ei se consideră ca persoane absolut invincibile, independente și de nou, independente de tot, dar ei sunt dependenți de lege, în primul rând. Și iată lumea vedea toată chestia asta.”
Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. implicarea oligarhilor în politică?
Nicolae Osmochescu: „Implicarea oligarhilor în politică este una permanentă și în toate țările. Altă problemă – ce se urmărește ca rezultat al implicării?”
Europa Liberă: Și răspunsul Dvs. la această întrebare care ar fi?
Nicolae Osmochescu: „În toată lumea, oligarhii, marii oameni de afaceri se implică direct sau indirect în politică. Există grupuri de lobby și în Statele Unite, și în Marea Britanie, și în Franța, dar ei fac toate astea pe cale legală, pe cale corectă, etică și morală. Iată asta este important. Atunci când se merge ca tăvălugul și se calcă peste oameni, eu așa ceva nu accept.”
Europa Liberă: Cum vă explicați Dvs. că totuși după 27 de ani de la proclamarea independenței multă lume își face bagajele să abandoneze statul? Și această depopulare e tot mai evidentă, pentru că un milion deja de cetățeni își câștigă bucata de pâine peste hotare. Ce rămâne aici, cine rămâne?
Nicolae Osmochescu: „Asta este o tragedie, o dramă pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dacă guvernarea spune că îmbunătățește condițiile de viață, infrastructura, de ce nu se oprește exodul?
Nicolae Osmochescu: „Pentru că în Occident și salariile sunt mai atractive, și condițiile de viață sunt mai bune, și să spunem așa – spiritual lumea se simte mai confortabil.”
Europa Liberă: Și de ce aici nu se simte confortabil?
Nicolae Osmochescu: „Pentru că nu are încredere nici în guvernare, nici în partidele politice. Cum poți să ai încredere într-o guvernare sau în alta? Eu nu vorbesc numai de guvernarea actuală. Iată, dragă Valentina, hai să ne aducem aminte – de când se vorbește de o independență energetică a Republicii Moldova, că fără independența energetică noi nu obținem o independență reală în niciun caz? Ce s-a făcut în acest sens? Nu s-a făcut absolut nimic. Din ’94 se vorbește despre inaugurarea gazoductului Iași-Chișinău. Unde este gazoductul? Unde este independența? Nu-i! Deci, nu se dorește!”
Europa Liberă: De ce nu este această voință politică?
Nicolae Osmochescu: „Unora dintre cei care stau la guvernare le place să existe în sistemul statal, în sistemul energetic, în sistemul economic să existe nișe în care se poate de făcut trebușoare ilegale, obscure. Iată de unde provin pentru mulți banii ceia care nu-s câștigați cinstit câștigați; asta-i și energetica, asta-i și agricultura.”
Europa Liberă: Sub care umbrelă Moldova își asigură securitatea astăzi?
Nicolae Osmochescu: „Numai în cadrul Uniunii Europene, chiar cu regiunea secesionistă...”
Europa Liberă: Regiunea transnistreană?
Nicolae Osmochescu: „...transnistreană. Altă umbrelă nu există!”
Europa Liberă: Până acum era în vogă să spui că un partid este pro-Europa, pro-occidental. Iată că am reținut două declarații pe care le-au făcut concomitent liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, și șeful statului, Igor Dodon, spunând că atât socialiștii, cât și democrații își propun să fie partide pro-Moldova.
Nicolae Osmochescu: „Asta nu-i altceva decât o lozincă populistă care vrea să distragă atenția oamenilor de la problemele de fiecare zi. Ce înseamnă pro-Moldova? Partidul trebuie și să fie pro-stat! Orice partid, dacă el este partid, el ce urmărește? Să vină la puterea politică, să obțină puterea politică.”
Europa Liberă: Dar nu cumva se pregătește opinia publică pentru o alianță postelectorală PD-PSRM?
Nicolae Osmochescu: „Eu n-aș exclude așa o posibilitate, dar, pornind de la situația de astăzi, raportul de forțe, raportul de personalități și impersonalități, eu cred că asta-i exclus. Tare sunt diferiți și ca viziune, și ca ideologie, și ca caractere. Nu poți într-un vas să păstrezi două soluții contrar opuse. La un moment dat, ele explodează.”
Europa Liberă: Dar care din aceste două formațiuni până la urmă va ține volanul Republicii Moldova în mână?
Nicolae Osmochescu: „Eu cândva chiar și la Dvs. în emisiune am spus că la noi majoritatea partidelor nu au o platformă politică și un program politic clar – acesta-i partid de stânga, acesta-i partid de centru, acesta-i de centru-stânga sau centru-dreapta și acesta-i de dreapta. Doi – noi, din păcate, am avut și avem și în ziua de azi o serie de partide ca Frumoasa adormită, care se trezesc numai atunci când vin alegerile, dar noi am ajuns la un sistem care nicăieri în lume eu nu l-am găsit și nu pot să-l găsesc – când partidele se vând. Atunci când un partid se vinde, apare întrebarea: Quo vadis? Cui asta îi convine? Cine a fost fondatorul, inițiatorul acestui partid și deci cu ce scop a fost dat altei personalități?”
Europa Liberă: De aici și marea decepție a cetățenilor Republicii Moldova.
Nicolae Osmochescu: „Iată asta-i, iată asta-i...”
Europa Liberă: Se vinde partidul, se vinde mandatul, se vinde deputatul, se vinde votul, se vinde... țara.
Nicolae Osmochescu: „Asta este. La noi, toate partidele merg pe calea coruperii electoratului, toate absolut, indiferent că-i democrat, că-i socialist, că-i altfel. Coruperea se începe de la promisiunile preelectorale nejustificate – asta tot e o formă de corupere, promisiunea goală asta-i o formă de corupere pentru creduli, oameni creduli. Hai vino, că eu o să te aduc spre culmi frumoase și mari! Și terminând cu diferite plicuri, cu diferite pachete... Până nu vom introduce în legislația națională, nu așa, în formă generală, precum este în Codul Electoral, că pentru coruperea electorilor urmează a fi sancționate partidele politice sau persoanele fizice în conformitate cu legea, dar în nicio lege nu spune cum anume ei trebuie să fie sancționați.”
Europa Liberă: Acum 27 de ani, ați fost în Piața Marii Adunări Naționale trăind bucuria despărțirii Republicii Moldova de URSS. Astăzi, după 27 de ani, dacă ar fi să ieșiți în inima Chișinăului, pentru ce ați ieși?
Nicolae Osmochescu: „Probabil că pentru multe lucruri pentru care și atunci am ieșit și am stat și în genunchi și am votat ca să ne formăm ca un stat de drept, unde există supremația legii, în primul rând, și cu integrare imediată, neîntârziată, în condițiile stipulate de Uniunea Europeană, în Uniunea Europeană și ca în viitorul apropiat, deja fiind în Uniunea Europeană, reunificarea cu România. Altă cale nu există!”