Linkuri accesibilitate

„Liviu Dragnea şi-a angajat avocat: Inspecţia Judiciară. Cum poate scăpa doar el de condamnări” (Liviu Avram/ Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Asumat de NewsInt, apare pe blogurile Adevărul un articol despre cum se vede dinspre Europa gestul autorităților moldovene de a expulza spre Turcia șapte profesori de la faimosul liceu Orizont din Chișinău. Oamenii au fost „expulzaţi pe baza unor probe destul de subţiri, a relatat presa de la Chişinău”, care „a făcut repede conexiunea între o serie de vizite realizate de către politicienii de la Chişinău în Turcia, şi mai ales între expulzarea celor şapte (…) şi cele şapte milioane USD pe care Ankara le-a oferit pentru renovarea Palatului Prezidenţial de la Chişinău”. Textul din Adevărul precizează că e vorba de solicitanţi de azil, „forțați să se întoarcă într-o ţară unde sunt suspiciuni că nu vor avea parte de un proces corect” și e de presupus că vor fi supuşi torturii. „Această decizie arbitrară scoate politica externă a Republicii Moldova de pe traseul său european, plasând-o pe un orizont cu state precum Kosovo, care au recurs la aceste tipuri de metode. Chiar şi acolo însă, ministrul de interne şi alţi oficiali au fost demişi apoi ca urmare a incidentului”, scrie NewsInt.

Un cor de voci de comentatori decretează că Liviu Dragnea a trecut la manevre pe față ca să scape de pușcărie, el și numai el. Liviu Avram, de la Adevărul, a studiat cu atenție descoperirea celor de la Investigații Media că liderul Partidului Social-Democrat a transmis în secret, pe 23 august, o sesizare către Inspecţia Judiciară, „privitoare la cele trei dosare în care a fost sau este implicat. Sesizarea evocă dosarul Referendumul, în care există sentinţă definitivă, dosarul Bombonica, în care a fost dată sentinţă în primă instanţă, şi dosarul Teldrum, care este încă în ancheta DNA. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat”, a precizat că urmărirea penală s-a făcut în baza celebrelor protocoale dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații. Dragnea cere Inspecției judiciare să verifice „aspectele inveterate” şi să dispună „luarea măsurilor legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Doar că, arată Liviu Avram, sesizarea nu cuprinde și argumentele pesupusei nelegalități a procedurii, desi există un regulament care, teoretic, descalifică de la acceptarea dosarului o asemenea cerere. E vorba de o stângăcie? Exclus, pentru că solicitarea a fost formulată de avocatul lui Dragnea. Presupunerea lui Liviu Avram dă fiori : Dragnea așteaptă cu înfrigurare o ordonanță de urgență privind grațierea și amnistia pentru cei care au primit sentințe în baza unor anchete cu înregistrări făcute prin SRI. De ce-i mai trebuie și ordonanță dacă tot va trece o lege prun Parlament ? Simplu : în textul ei va scrie că vor beneficia de grațiere și amnistie doar cei care déjà au întreprins un anume pas procedural la data intrării în vigoare a ordonanței. Care să fie pasul ? Tocmai cel făcut de liderul PSD la Inspecția judiciară. Jurnalistul merge și mai departe și leagă și alte fapte aparent disparate : Dragnea a intervenit personal, foarte nervos, atunci când a apărut o întârziere în prelungirea mandatelor unor anume membri ai Inspecției Judiciare. S-au prelungit. Iar misiunea lor va fi tocmai să întreprindă această cercetare și să sprijine verdictul de care ale nevoie politicianul deja foarte presat.

Ioana Ene-Dogioiu descoperă altceva în textul ei de la ziare.com. Ceva mai greu de rezumat. Destul să spunem că e vorba de cum se va alcătui completul de judecată care va clarifica, în apel, situația lui Dragnea. Se va alcătui așa cum are nevoie cel urmărit de multă vreme de spectrul condamnării cu executare, după ce are deja o condamnare cu suspendare și o a doua pronunțată în primă instanță.

XS
SM
MD
LG