Alianța „Pasul Meu” a premierului armean Nikol Pașinian a câștigat cu 81% din voturi alegerile pentru Consiliul Municipal de la Erevan, care va alege ulterior primarul oraşului. Imediat după victorie Pașinian a declarat că țara sa ar trebui să țină alegeri parlamentare anticipate „foarte curând”. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu politologul Ernest Vardanean despre ascensiunea politicianului aflat la conducerea ţării după proteste de stradă organizate în luna mai.
Europa Liberă: Victoria în localele din Armenia certifică cursul lui Pașinian sau este o curiozitate mai curând, un avans de încredere?
Ernest Vardanean: „Într-adevăr putem aici vorbi despre un credit uriaș de încredere, dacă să spunem așa, acordat de către poporul Republicii Armenia dlui Nikol Pașinian, ceea ce acum se reflectă în rezultatele foarte și foarte impresionante la alegerea Consiliului Municipal de la Erevan. Deci, ca să înțeleagă toți ascultătorii, în Erevan nu se alege direct primarul, se alege prin Consiliul Municipal, care se numește Consiliul, nu știu cum în e limba română stareișin, Soviet stareișin în orașul Erevan. Este vorba de alegerea unei componențe a Consiliului Municipal, care, la rândul lui, pe urmă își alege primarul. Deci, la aceste alegeri aproape 80% de voturi au fost acordate mișcării dlui Pașinian, care se numește „Pasul meu”.
Într-adevăr este un credit care a fost acordat și la moment dl Pașinian se află la New York unde va participa în zilele următoare la Adunarea Generală a ONU. Până la acest eveniment, el se întâlnește cu reprezentanții diasporei Armeniei din Statele Unite. Și la aceste întâlniri el a făcut o declarație foarte importantă, el a spus că, reieșind din rezultatele alegerilor în Consiliul Municipal Erevan, va fi vorba ulterior de organizarea alegerilor anticipate din Parlament nu în luna mai sau iunie anul viitor, ci în timpul cel mai apropiat, poate chiar până la sfârșitul anului curent, ceea ce înseamnă că revoluția din Armenia s-a transformat dintr-o mișcare stradală într-o revoluție instituțională, deși până acum dl Pașinian se sfătuiește cu oamenii.
El în fiecare seară sau în fiecare zi, depinde de situație, iese cu un live stream pe Facebook, prezintă ceva oamenilor, propune ceva, primește comentarii live. Deci, este vorba de o oarecare democrație directă care, nu știu, la momentul de față poate numai în două țări a rămas. În Elveția, unde la fiecare subiect e organizat referendum și acum în Armenia, unde șeful executivului se află în legătură directă cu poporul, discută, ascultă și așa mai departe. Deci este vorba de acest credit care urmează a fi, bănuiesc eu, transformat deja în majoritatea parlamentară la alegerile ce urmează.”
Europa Liberă: Domnule Vardanean, dar unde e hotarul între sfatul sincer și necesar cu poporul și populismul de care este bănuită clasa politică la noi, acasă, de exemplu, când după ani buni de guvernare iată că iarăși merge la sfat cu poporul, de parcă nu ar ști ce vrea poporul?
Promite majorarea pensiilor cu 60% după 1 ianuarie 2019. Idee nu am de unde vor veni banii...
Ernest Vardanean: „Într-o anumită măsură rămân sceptic și în cazul lui Pașinian și eu cred că totuși este o parte bună a populismului în ceea ce spune și ceea ce face, însă, având 80% susținere de către popor, își permite anumite lucruri care vor fi pe placul poporului, dar în același moment vor fi de folos acestuia și vor fi niște chestii chiar urgente. De exemplu, este vorba de majorarea pensiilor cu 60% după 1 ianuarie 2019. Idee nu am de unde vor veni banii, bănuiesc că din banii returnați de către oligarhi, adică din banii furați și returnați de către oligarhi. A fost un acord, cel puțin verbal, între Procuratura Generală a Armeniei și cea a Elveției în privința returnării banilor scoși din Armenia și plasați undeva în offshore-uri, în băncile din Elveția. Deci poate de acolo el capătă toate resursele financiare necesare.
OK, populismul rămâne, dar trebuie să înțelegeți cum gândește poporul armean. Da, el are o încredere foarte mare în Nikol Pașinian, dar nici nu are iluzii și foarte mulți oameni care acum vor schimbări și au încredere în Pașinian spun că „dacă acesta va merge pe aceeași cale de amăgiri, de falsificări și nu știu ce, îl vom schimba și pe acesta”, pentru că poporul armean are un lider, dar nu are idoli. Asta-i important. Cultul personalității în Armenia niciodată nu va avea loc. Poate la o anumită parte a populației cei mai fideli, cei mai fanatici, dar pentru majoritatea populației idoli nu există. Vă rog să mă credeți.”
Europa Liberă: Tocmai ați atins subiectul la care voiam să ajung: susținerea masivă din partea populației unor politicieni le dă senzația că-și pot permite să fie autoritari. În cazul lui Pașinian, e posibil să aibă dânsul ispita asta a conducerii autoritare?
Ernest Vardanean: „Există o lege de fier a oligarhiei cândva descrisă de către Robert Michel în 1911, dacă nu greșesc, care spunea că orice putere, chiar și una ideală se transformă într-o zi în oligarhie. Nimeni nu are garanții contra acestui fenomen nici în Armenia, nici dl Pașinian, dar vă asigur încă o dată că poporul armean este unul foarte sensibil în sensul acestor schimbări negative. Să mă credeți că ura față de regimul oligarhic creat de primii trei președinți nu a apărut ieri sau alaltăieri și nici nu a apărut cu o lună înainte de revoluție. Ea apăruse cu mult mai demult, de aceea poporul a început să fugă din Armenia nu acum un an, dar vreo 10-15 ani în urmă, pentru că situația drastică în care a nimerit Armenia nu a venit peste noapte. A fost un proces negativ de lungă durată. Respectiv, dacă poporul Armeniei va simți asemenea tendințe negative și în comportamentul, și în politica lui Pașinian, să mă credeți că asta nu va dura 10-15 ani, va dura mult mai puțin.
Poporul Armeniei totuși și-a găsit forță pentru a schimba lucrurile care se petreceau...
Adică, Nikol Pașinian va fi pus la punct mult mai devreme, pentru că noi nu trebuie să uităm de lucrul cel mai important: poporul Armeniei totuși și-a găsit forță pentru a schimba lucrurile care se petreceau, cum am spus, în sensul negativ. Dă, Doamne, să fie așa ceva și în Republica Moldova, și în Ucraina, unde punem într-o parte tragedia de la Donbas, dar regimul oligarhic de la Kiev nu este mai bun în comparație cu cel de la Chișinău sau cu cel de la Erevan până la revoluție. Problemele din spațiul post-sovietic sunt identice, dar popoarele sunt diferite.”
Europa Liberă: Mai devreme spuneați despre relația cu diaspora. Este cunoscută valoarea, ponderea diasporei armenești. Acum, diaspora poate fi considerată probabil o hârtie de turnesol, dacă îi va acorda sprijin politic și mai ales financiar?
Ernest Vardanean: „Atunci când era regimul oligarhic corupt, foarte mulți armeni bogați din diaspora pur și simplu au fost dezamăgiți. Vă imaginați, un ticălos care era la Erevan, un ministru, un viceministru, chiar și președintele sau apropiații acestora spuneau cuiva care venise de la diaspora: „Hai, frate, tu vrei să investești 50 de milioane de dolari în Armenia, dar să-mi dai mie în buzunar 25”. Adică, jumătate din suma asta. Respectiv, diaspora a fost pur și simplu stupefiată și șocată de așa comportament.”
Europa Liberă: Vorbiți de cifre abstracte sau chiar erau exemple concrete?
Ernest Vardanean: „Abstracte, dar să mă credeți că erau cifre de sute și sute de milioane de dolari. Chiar și regretatul Kirk Kerkorian, poate cel mai bogat armean, care a decedat în 2015, a investit atâția bani, dar a fost pe urmă atât de dezamăgit de ticăloșia făcută de această guvernare, de Serj Sarkisian sau Robert Kocearian, încât el pur și simplu și-a anulat toate proiectele în Armenia. A fost o rușine nemaipomenită. Iar acum diaspora armeană, mai ales cea din Occident, poate chiar a binecuvântat revoluția de la Erevan, dar în sensul finanțării un pic rămâne mai rezervată, pentru că, știți, ei totuși se tem, nu cunosc ce va fi ulterior...”
Europa Liberă: Suflă și în apă rece...
Ernest Vardanean: „Da, banii mari vor liniște. Asta-i axioma. Respectiv banii diasporei tot vor liniște și stabilitate și rămâne de văzut ce urmează cu alegerile parlamentare anticipate, ce guvern va fi mai departe și o să vedem și decizia diasporei.”
Europa Liberă: Clasificarea politologică tradițională, unde se clasifică Pașinian – stânga, dreapta, centrist?
Ernest Vardanean: „Deci, o întrebare foarte bună, dar eu, din păcate, nu am un așa răspuns tot politologic, pentru că, mai întâi de toate, conform liderismului politic, Nikol Pașinian este un lider pompier clasic, în limba rusă se numește „lider pojarnîi” sau, dacă vreți, un spice manager, pentru că el a venit într-o perioadă grea, el a venit cu schimbări destul de importante, dar puțin poate vor fi mai dureroase, vom vedea mai departe. Este un lider care a venit special să rezolve probleme urgente, dar nu sunt sigur că el va rămâne mai departe lider de lungă durată. Am impresia că totuși el a venit, a fost ales de popor special ca să rezolve problemele urgente, dar pe urmă vedem.”