O grădină zoologică cu struți, o piață agricolă și un atelier de țesut covoare tradiționale sunt doar câteva inițiative locale din Găgăuzia și raionul Taraclia care în acest an au prins viață cu ajutorul finanțării europene.
Oamenii implicați în aceste activități s-au convins o dată în plus cât de adevărat este proverbul unde-s mulți puterea crește. Formula aceasta testată cu succes de comunități din Uniunea Europeană timp de aproape 30 de ani a fost exportată în sudul Republicii Moldova.
De exemplu, Musaitu este una una dintre cele 44 de comunități din Găgăuzia și Taraclia care aplică metoda europeană Leader. Ce presupune aceasta?
Încurajarea participării tuturor locuitorilor la identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă satul și oamenii săi, așa numitele Grupuri de Acțiune Locală.
Musaitu face parte din grupul Jemciujina Iuga, în traducere Perla Sudului, alături de alte 19 comunități rurale învecinate în care trăiesc bulgari, găgăuzi, ucraineni și moldoveni. Ruslan Liteanschi, locuitor din Musaitu și membru al grupului de acțiune, a ajuns la concluzia că indiferent de etnie sau de limba vorbită, toți locuitorii regiunii au cam aceleași necazuri și toți își doresc să trăiască mai bine
„Iată-le. În această mapă sunt adunate 150 de idei de dezvoltare a satului nostru. Fiecare locuitor a avut posibilitatea să-și promoveze propriile propuneri despre cum vede el modernizarea comunității, pe care le-am grupat în funcție de prioritate și le-am planificat pentru cinci ani. Când a fost sugerată ideea construcției unei pieți, colegii din satele vecine ne-au susținut, pentru că noi toți avem de parcurs câte 30 de kilometri până la Taraclia, Vulcănești sau Cahul, până la Bolgrad sunt 20 de kilometri, dar traversarea frontierei îți ia câte 3 ore în fiecare direcție, dar aici poți veni cu o căruță, de exemplu, sau cu mașina în doar 5 minute. Fie găsești ce-ți trebuie, fie te duci duminica în oraș.”
Un plan de dezvoltare a localității pentru următorii cinci ani...
Localitățile din Găgăuzia și Taraclia s-au unit în 8 grupuri de acțiune locală. Le-a fost oferită nu doar susținere financiară europeană, dar și expertiză. Liderii locali au fost provocați să identifice, pe de o parte, problemele comunității, pe de altă parte, domeniile cu potențial de dezvoltare, pe care le-au inclus într-un plan de dezvoltare a localității pentru următorii cinci ani.
Un alt specific al inițiativei Leader este că aceste grupuri decid care idei și în ce ordine să fie realizate. De exemplu, locuitorii din Gaidar, Comrat, au decis că țesutul covoarelor tradiționale este ceea ce are mai de preț comunitatea din care ei fac parte. Astfel, împreună cu localitățile învecinate, și-au propus să dezvolte un traseu turistic care să traverseze fiecare comunitate și devină cel mai mare centru cultural din regiune, prin reinventarea activităților tradiționale și dezvoltarea turismului rural, explică Galina Capsomun, membră a grupului de acțiune locală.
„Noi nici nu gândeam că am putea să ne asociem și să soluționăm împreună probleme care ne afectează pe toți. Cumva doar trăiam în vecinătate și nimic mai mult, nu colaboram, dar datorită programului Leader ne-am unit și într-adevăr am înțeles că putem fi o singură familie. Când doar auzi despre rezultatele unui proiect e una, dar e cu totul altceva când simți impactul lor, când vezi că noi ne dezvoltăm, că am fost capabili să ne unim în jurul interesului și al scopului comun.”
Cele opt grupuri de acțiune locală din Găgăuzia și Taraclia au realizat 78 de proiecte. O treime dintre acestea își propun drept scop dezvoltarea afacerile locale, altă treime se axează pe îmbunătățirea serviciilor în localități, restul se referă la dezvoltarea turismului, protecția moștenirii culturale locale și protecția mediului sau reabilitarea resurselor naturale.
Pentru grupul de acțiune locală din extrema sudică a țării se regăsesc majoritatea acestora. În satul Cișmichioi urmează să activeze singura menagerie cu struți din Găgăuzia și una dintre puține din țară. Dimitri Ianul, tânăr consilier local, a decis că struții ar fi nu doar o atracție pentru turiști, dar și o bună idee de afaceri.
„Un astfel de proiect era necesar. Până acum, majoritatea finanțărilor ajungeau în orașe. În Comrat să spui că este o finanțare europeană este ceva firesc, nimeni nu reacționează negativ. La noi în sat, acum un an, oamenii aveau o atitudine negativă când auzeau de Uniunea Europeană. Când au văzut primul proiect realizat din bani europeni, al doilea, al treilea s-a schimbat cumva viziunea și devine o normalitate, oamenii își modifică opiniile.
Oamenii nu credeau în proiecte, ziceau că nimeni nu ne dă bani pur și simplu...
Oamenii nu credeau în proiecte, ziceau că nimeni nu ne dă bani pur și simplu, nu se va schimba nimic, dar acum au înțeles că dacă ai o idee bună și scrii proiectul bine, poți să obții finanțare și să schimbi ceva în comunitate, fără resurse din bugetul public. Astfel de proiecte sunt mult mai importante pentru zonele rurale, care au mai puține posibilități decât în oraș. Și doar cu susținerea a astfel de proiecte putem să facem schimbări, să dezvoltăm mediul de afaceri și să îmbunătățim infrastructură.”
Crearea grupurilor de acțiune locală și testarea inițiativei europene Leader în Republica Moldova au fost realizate prin intermediul programului „Susţinerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. în fiecare localitate din aceste regiuni au fost realizate minim câte un proiect, care ilustrează ce înseamnă valori europene.