Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Rusă „trebuie” să se distanțeze de Patriarhul Ecumenic de la Constatinopol (VIDEO)


Patriarhul Filaret: „Noi ucraineni nu dorim nici o confruntare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Patriarhul Filaret: „Noi ucraineni nu dorim nici o confruntare”

Decizia Sinodului Ecumenic de la Constantinopol de a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina obligă Patriarhia de la Moscova să se distanțeze de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a declarat la televiziunea rusă mitropolitul Ilarion, cel care conduce relațiile externe ale Bisericii Ortodoxe ruse. Patriarhul Bartolomeu i-a „recunoscut pe liderii schismei din sânul Bisericii Ortodoxe ucrainene” și astfel a „legitimat o schismă care există de peste un sfert de secol”, a subliniat mitropolitul Ilarion.

Dan Dungaciu: „Problema autocefaliei se va muta în zona Balcanilor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Situația creată în sânul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost discutată vineri noapte de președintele rus Vladimir Putin cu membri Consiliului de Securitate, după ce tot vineri, Kremlinul publicase un avertisment că Rusia va apăra drepturile creștinilor ortodocși din Ucraina, dacă proclamarea autocefaliei va duce la violențe sau deposedări abuzive de bunuri.

Joi, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. În aceste condiții, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei riscă să piardă peste 12 mii de parohii, pe care le are acum în Ucraina, unde este cea mai mare Biserică. Biserica subordonată Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991, a câștigat însă mulți credincioși după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia și izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG