La o întrevedere astăzi dimineață la Kiev cu liderii Bisericii Ortodoxe din Ucraina, președintele Petro Poroșenko i-a mulțumit Patriarhului Filaret pentru eforturile pe care le-a depus pentru a obține independența Bisericii Ortodoxe din Ucraina și Patriarhiei de la Constantinopol pentru faptul că a recunoscut autocefalia Bisericii ucrainene.
Președintele a apreciat că reacția de respingere totală din partea Bisericii Ortodoxe Ruse nu este decât încă o dovadă a faptul că este dependentă de puterea politică de la Kremlin. „Iar noi am făcut alegerea corectă”, a mai spus Poroșenko la întîlnirea cu înalții clerici ucraineni.
Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat luni la Minsk că rupe relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului”, a declarat mitropolitul Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, care a reafirmat că Mitropolia Ucrainei ar fi o biserică schismatică.
Pentru mitropolitul Ilarion, ceea ce a făcut Patriarhia Ecumenică este „ilegal și irelevant din punct de vedere canonic”. „Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol”, a comentat el. Discuțiile Sinodului de la Minsk au fost conduse de Patriarhul Kiril al Rusiei.
În replică, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Ucraina l-a acuzat pe patriarhul Kiril că ar fi „forțat schisma din sânul Bisericii ortodoxe ucrainiene”, care a avut loc în 1991. După proclamarea independenței Ucrainei și destrămarea Uniunii Sovietice, o parte din parohii s-au alăturat Patriarhului Kievului, care s-a autoproclamat la conducerea Bisericii Ortodoxe independente de Rusia. Majoritatea parohiilor, peste 12 mii, au rămas însă subordonate canonic Moscovei, iar decizia de joia trecută a Patriarhiei Ecumenice nu shimbă, pentru moment, această stare de fapt.
„Acum credincioșii din parohiile care aparțin de Patriarhia de la Moscova trebuie să aleagă”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Ori intră în schismă, alături de BORu, ori se unesc cu Patriarhia Ecumenică, prin Biserica ortodoxă locală”. El a acuzat BORu că reia politica Kremlinului, care după 2014 a reușit să izoleze Rusia pe scena internațională.
„O schismă este mereu periculoasă”, a comentat și președintele belarus Aliaxander Lukașenka, după întrevederea avută luni la Minsk cu Patriarhul Kiril al Rusiei. Biserica Ortodoxă din Belarus este subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova.
Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut joia trecută autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. În aceste condiții, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei riscă să piardă peste 12 mii de parohii, pe care le are acum în Ucraina, unde este cea mai mare Biserică. Biserica subordonată Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991, a câștigat însă mulți credincioși după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia și izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei.