Linkuri accesibilitate

„A patra cale” de menținere la putere a PDM?


La mitingul Pro-Moldova, organizat de Partidul Democrat, 21 octombrie, 2018
La mitingul Pro-Moldova, organizat de Partidul Democrat, 21 octombrie, 2018

Reacții la afirmațiile liderului PDM la mitingul organizat duminică la Chișinău

La mitingul de duminică, 21 octombrie, liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a declarat că formaţiunea lui propune „a patra cale” pentru R. Moldova, pro-moldoveană, diferită de celelalte trei - integrarea europeană, eurasiatică sau unirea cu România. El a spus că până în prezent politicienii ar fi speculat aceste teme şi nimeni nu s-ar fi gândit cu adevărat la ţară. Declarațiile lui au fost interpretate în fel şi chip, de asemenea multe discuții au iscat posibila utilizare a resurselor administrative pentru a aduce angajați la stat la demonstrație.

„A patra cale” de menținere la putere a PDM?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct


Manifestația democraților a fost gândită ca o dare de seamă, la împlinirea a 1000 de zile de guvernare, prilej pentru comunicarea directă cu cetățenii aduși în Piața Marii Adunări Naționale. Șefii formațiunii şi totodată diriguitori ai ţării au vorbit despre stabilitate şi ridicarea nivelului de trai în faţa mulțimii estimate, ca de obicei, în cifre contradictorii de poliţie, organizatori şi presă. Încă în ajun unii jurnaliști şi comentatori aflaseră că bugetarii şi angajații de la diferite întreprinderi de stat ar fi fost obligați să se prezinte numaidecât la adunare.

Liderul PD Vlad Plahotniuc la mitingul de duminică, 21 octombrie
Liderul PD Vlad Plahotniuc la mitingul de duminică, 21 octombrie

În faţa publicului numeros liderul democraților, Vladimir Plahoniuc, a prezentat viziunea guvernării de astăzi asupra viitorului ţării:

„Este vorba de calea care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor. Moldovenii sunt gata şi deja sunt dornici să-şi făurească viitorul cu propriile mâini”.

De ce a fost nevoie de acest miting şi ce au înțeles cetățenii de rând? Expertul Viorel Gârbu de la Institutul Economie de Piaţă crede că evenimentul Partidului Democrat ar fi urmărit scopul să transmită, în prag de campanie electorală, celor care sunt guvernaţi că nu este aşa de gravă criza prin care trece ţara. Pe fundalul trenării investigării furtului miliardului, a privatizărilor discutabile, a legislaţiei foarte confuze care se votează, în acelaşi timp când este evidentă ruptura Chişinăului de partenerii internaționali, persistă o doză mare de neîncredere, spune Viorel Gârbu, chiar dacă cifrele economice nu sunt dintre cele mai rele.

„Trendurile sunt adevărate, cifrele nu mint, inflația într-adevăr este de bine de rău stabilă, economia creşte, dar aceste schimbări nu vorbesc despre modificarea de esență a R. Moldova, deci nu sunt în măsură se crească încrederea cetățeanului moldovean în acele schimbări care au loc. Autoritățile nu trebuie să vină să ne demonstreze faptul că lucrurile stau bine, faptul că autoritățile se simt în postura să se justifice mereu vorbește despre percepția destul de critică a cetăţenilor”.

Expertul Dumitru Budianschi
Expertul Dumitru Budianschi

Un alt economist, Dumitru Budianschi vede acţiunea democraţilor mult mai simplu: un grup restrâns de persoane din PDM are de apărat resursele financiare şi pentru aceasta vrea să se menţină la putere, zice el.

„Iată gândiţi-vă şi din alt punct de vedere - dumneavoastră aveți puși de-o parte un miliard şi ceva şi va trebui să vă asigurați că o să reușiți să-i cheltuiți, va trebui să faceți activități din astea ca să vă mențineți la putere. Deci la ei motivația economică este enormă. Resursele care sunt puse la bătaie în procesul preelectoral şi electoral sunt incomparabile cu ceea ce a fost până la ziua de astăzi. Niciun partid înainte, nici Partidul Comuniștilor, cât de tare noi spuneam atunci că a monopolizat tot, nu a avut de apărat atâtea resurse cum e acum”.

Vlada Ciobanu în studioul Europei Libere
Vlada Ciobanu în studioul Europei Libere

Activista Vlada Ciobanu, membră a grupului de protestatari Occupy Guguţă, consideră că sintagma „a patra cale” din discursul lui Plahotniuc e doar o etichetă de promovare, similară tuturor celor folosite în comerţ. Această găselniţă ar putea ajuta, bunăoară, partidul ce se află la putere din 2009 pentru a justifica anumite restanţe faţă de partenerii din Vest, fiind folosită ca o scuză, adaugă Vlada Ciobanu.

„Evident este o mică exagerare pentru că orice partid nu poate să nu fie pro-Moldova, este un lucru care este implicit, el trebuie să fie natural, chiar dacă spui că ai o anumită direcţie de politici. De aceea pentru mine această declarație este destul de vagă”.

Europa Liberă: Dar cât de credibil este acest mesaj lansat, promovat în această piață la două zile același partid a încercat să introducă în Constituție ca vector de dezvoltare integrarea europeană?

Vlada Ciobanu: „Eu cred că acest mesaj inclusiv este folosit pentru a justifica orice potențială coaliție de după alegerile parlamentare”.

Deoarece simpatizanţi ai guvernării neagă aducerea organizată a bugetarilor la Chişinău, la mitingul democraţilor, Vlada Ciobanu spune că R. Moldova este o ţară mică şi toţi au rude care lucrează în instituțiile publice. Iar aceste rude deja s-au plâns că au fost obligate să vină la miting. Prin urmare, crede activista, democrații şi-ar fi făcut lor un deserviciu. Nu poţi să promovezi un mesaj pozitiv pro-Moldova, alungând jurnaliştii pe care îi consideri incomozi sau încălcând drepturi fundamentale ale omului, atunci nu se poate vorbi de niciun fel de credibilitate, mai spune Vlada Ciobanu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG