Membri și suporteri ai Partidului Socialiștilor, inclusiv președintele Igor Dodon, au participat duminică la un miting electoral în Chișinău, la care a fost adoptat programul politic al formațiunii pentru scrutinul parlamentar din februarie. Programul conține între altele promisiunea dublării salariului mediu pe economie până la 600 euro și a pensiei medii până 300 euro, asistență medicală gratuită, interzicerea unioniștilor, închiderea oficiului NATO și reorientarea politicii externe către Rusia. Promisiunile sunt analizate de comentatorul politic Igor Boțan cu Vasile Botnaru.
Igor Boțan: „Trebuie să constatăm că socialiștii au protestat împotriva unei guvernări abstracte. Eu nu prea am auzit să fie pronunțat numele Partidului Democrat, Dl Plahotniuc n-a fost pomenit de către elita Partidului Socialiștilor și în general acest miting a produs o impresie dublă, pentru că, pe de o parte, au fost date publicității angajamentele, pe de altă parte, dacă te uiți atent la aceste angajamente, ele sunt pline de contradicții.”
Europa Liberă: Dar până acolo s-a făcut un rechizitoriu. Și partea cea mai importantă a acestui miting a fost desenarea țintelor pe frunțile dreptei de opoziție.
Igor Boțan: „Tot farmecul acestui miting propagandistic constă în aceste manipulări. Acest miting a început cu un filmuleț, care a etapizat pașii pe care i-a avut Alianța pentru Integrare Europeană și guvernarea zisă pro-europeană, numai că s-a făcut o scăpare – de la anul 2011, în care filmulețul spune că a fost anul instabilității și societatea a fost la un singur pas ca această guvernare să cadă, în anul 2012, Igor Dodon pe 16 martie spune că pledează împreună cu Zinaida Greceanîi pentru stabilitatea politică în Republica Moldova, de aceea votează cu democrații și liberal-democrații, cu liberalii pentru președintele Nicolae Timofti și salvează Alianța pentru Integrare Europeană, prelungindu-i viața cel puțin de trei ori, din 2009...”
Europa Liberă: Deci, este complice direct?
Igor Boțan: „Nu că este complice, este participant direct și este promotor în 2012...”
Europa Liberă: Am folosit cuvântul „complice”, pentru că dânșii, în verva lor acuzatoare, de fapt, vorbesc despre guvernare ca despre dușmani ai poporului. Bogdan Țîrdea așa a spus.
Igor Boțan: „Numai că dumnealui spunea foarte răspicat că și dl Dodon este omul lui Vlad Plahotniuc. De aceea atunci când îi convine...”
Europa Liberă: Spunea cândva...
Igor Boțan: „Spunea cândva, dar niciodată nu a ieșit la rampă să spună că a greșit și-și cere iertare față de șeful de partid Igor Dodon. Deci, vedem un lucru straniu, că se face un rechizitoriu, cum spuneți Dvs., dar se scapă un element-cheie, o dovadă-cheie de coparticipare și de responsabilitate, pentru că, dacă ei spun că a fost guvernarea la un pas de a cădea în instabilitatea politică, s-a implicat chiar Curtea Constituțională pentru a-i face loc și a-i prelungi viața acestei guvernări și uită să spună că anume Igor Dodon și dna Greceanîi au fost cei care, de fapt, au salvat această guvernare.”
Europa Liberă: Adică, critici selective. Totuși eu, dacă aș fi un membru al Partidului Socialiștilor și m-aș fi prezentat la acest miting, nesilit de nimeni și de bunăvoie, așa cum au subliniat în repetate rânduri fruntașii socialiști, aș fi rămas oarecum frustrat că mi se spune că fac parte din cel mai important partid, cu cele mai mari șanse, care a avut o fracțiune numeroasă în Parlament și de fapt descopăr că guvernarea – într-o formulă sau alta – „și-a făcut de cap cum a vrut”, toți vorbitorii de la miting au adus exemple nenumărate și atunci eu, socialistul de rând, m-aș întreba: dar de ce eu trebuie să vă cred că, venind la putere, veți reuși? Aș fi vrut să văd o suită de argumente că socialiștii sunt mai potentați, mai grijulii și vor aduce țara în limanul fericirii.
Igor Boțan: „Dvs. aveți o abordare prea sofisticată. Eu, dacă aș fi socialist, participant la acest miting, eu aș întreba mult mai simplu, aș întreba conducerea Partidului Socialiștilor: de ce, dacă angajamentul spune că mergem în Uniunea Euroasiatică, mi se spune că va fi majorat salariul până la 600 de euro?”
Europa Liberă: Exact întrebarea asta mi-am pus-o și eu – de ce nu echivalează salariul în ruble?
Igor Boțan: „Exact! Deci, acest lucru ne arată că există neconcordanțe între vorbe și fapte.”
Europa Liberă: La moldoveni se spune „cu un ochi la făină și cu unul la slănină”.
Igor Boțan: „Corect! Mai mult decât atât, eu mi-aș aduce aminte că, adresându-se către elita mondială la 28 iunie, dl Igor Dodon spunea că lucrează la un plan de reformare a Republicii Moldova, astfel încât atunci când se va pune problema aderării la Uniunea Europeană Republica Moldova să fie pregătită. Acum vedem că lucrurile se bat cap în cap. Nu poți să te integrezi în Uniunea Europeană, pe de o parte, pe dimensiunea prezidențială, să spunem, și să mergi pe filiera euroasiatică la alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Să vă mai întreb ceva. Dacă eu aș fi un funcționar din anturajul lui Putin, am suficientă dovadă că trebuie să-i sprijin pe socialiști în următoarele alegeri?
Igor Boțan: „Sigur că da. Orice observator atent de la Kremlin va ajunge la concluzia că Partidul Socialiștilor a pierdut inițiativa în lupta politică. Această inițiativă acum este în mâinile Partidului Democrat. Sigur, Partidul Socialiștilor rămâne cea mai puternică forță politică, dar șansele că această formațiune poate obține victoria absolută sunt mai mici. Și dovadă este modul în care socialiștii tălmăcesc ultimul sondaj de opinie, efectuat de Institutul Republican Internațional, în care ei spun că „da, uitați-vă Igor Dodon are cel mai înalt rating, dar măsurarea s-a făcut înainte ca Igor Dodon să meargă la Londra și la Paris. Iată, dacă se luau în considerare și aceste călătorii ale dlui Dodon, probabil că ratingul de încredere față de el ar fi mai mare”. Deci, e o justificare pentru faptul că – vrem, nu vrem – Partidul Socialiștilor cade în sondaje și pierde inițiativa. De aceea, cei de la Kremlin trebuie să spună: „OK, vă susținem. Promiteți că, dacă vă votează cetățenii, merele și fructele moldovenești vor veni pe piața rusească, iar dacă nu vă votează, atunci, peste jumătate de an, iarăși introducem embargourile”.
Vrem, nu vrem – Partidul Socialiștilor cade în sondaje și pierde inițiativa...
Lucru pe care l-am sesizat cu toții și aceasta este fabula în această campanie electorală.”
Europa Liberă: „Утром деньги, вечером стулья” (plătiți mai întâi, apoi obțineți produsul sau serviciul), Ilf și Petrov, „12 scaune”.
Igor Boțan: „Sigur că da. Așa e.”
Europa Liberă: Iarăși să mă întorc în Piața Marii Adunări Naționale și să intru în pielea unui socialist, cu drapeluțul în mână. M-aș fi întrebat iarăși: de ce Igor Dodon, Zinaida Greceanîi acceptă bine mersi ajutoarele europene și de fapt le condamnă ideologic, la fel ca și Irina Vlah, atunci când spune că au pornit o sumedenie de programe sociale pe contrasens cu guvernarea de la Chișinău, uită să menționeze că banii pentru grădinițe vin de la români, o sumedenie de afaceri sunt sprijinite direct din granturi oferite de Uniunea Europeană.
Igor Boțan: „Asta nu trebuie să ne mire, pentru că dl Dodon a elaborat un fel de atitudine pragmatică, cum spune el, acceptăm și asimilăm ajutorul de peste tot, dar facem și promovăm ceea ce ne convine. Acest lucru se vede...”
Europa Liberă: În speranța că Uniunea Europeană nu va întoarce definitiv spatele?
Igor Boțan: „Sigur. Dna Greceanîi, înainte de miting, spunea că „păstrăm Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și dezvoltăm dimensiunea estică”, ca la miting să ne spună că: „Nu, nu! Mergem în Uniunea Euroasiatică”, ceea ce înseamnă în mod automat că trebuie denunțat Acordul de Asociere.”
Europa Liberă: De altfel, mă uitam pe canalul de televiziune la transmisiunea din Piață și imediat după închiderea mitingului care, recunosc, a fost cam scurtuț la câtă cheltuială a avut partidul pentru decorul din Piață, imediat după transmisiune, s-a dat un film turistic, probabil, despre Moldova în care unul dintre avantaje era exportul către Uniunea Europeană.
Igor Boțan: „Dar Igor Dodon acest lucru l-a spus la summitul de la Sankt Petersburg din acest an, la summitul de la Erevan al Francofoniei, în mesajul către liderii mondiali de la Crans-Montana...”
Europa Liberă: Da, și aici e întrebarea mea: dacă se mută cu tot cu bagaje Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, va mai putea oare să se mândrească cu aceste exporturi?
Igor Boțan: „Absolut exclus, pentru că trebuie să se ia negocierile de la zero cu Uniunea Europeană. Înainte de aceasta, trebuie de denunțat Acordul de Asociere și marea întrebare care a persistat a fost: stimați socialiști, voi înainte de a vă lansa în această campanie nu vreți să vă revedeți programul politic pe care l-ați adoptat exact patru ani în urmă și în care e scris foarte clar: „Denunțăm Acordul cu Uniunea Europeană, mergem în Uniunea Economică Euroasiatică, în Uniunea Vamală” ș.a.m.d.?”
Europa Liberă: Deci, eu, cetățeanul care stau cu drapelul în mână, ar trebui și asta să știu, că îndemnul de a ne muta în Uniunea Euroasiatică înseamnă în mod automat complicarea relațiilor cu Uniunea Europeană?
Igor Boțan: „Dar nu e vorba de complicare. Asta înseamnă un lucru foarte clar: denunțarea Acordului de Asociere cu toate consecințele, iar consecințele...”
Europa Liberă: ...inclusiv cu vizele?
Igor Boțan: „Sigur că da. Altminteri, care e sensul pentru Uniunea Europeană, care a vrut să aibă un partener care îi îmbrățișează valorile și care este o sursă de stabilitate la hotare?”
Europa Liberă: Și atunci, Dubaiul rămâne cu buza umflată?
Igor Boțan: „Dubaiul... Păi asta e marea problemă cu Dubai, pentru că s-a făcut rechizitoriul guvernării, dar s-a uitat să se spună că dl Dodon este complice, pentru că el a promovat ideea vânzării cetățeniei. Dar la acest miting un economist care este respectat a spus un lucru foarte clar: deja 40% din terenurile arabile din Republica Moldova sunt exploatate de firme offshore care, dacă își pot cumpăra acum cetățenia Republicii Moldova, pot cumpăra aceste terenuri ca și cetățeni ai Republicii Moldova. Sigur că acest lucru trebuie scos în evidență, dar a mai fost un lucru care m-a impresionat profund și regret că a fost spus de economistul pe care eu îl respect și cred că îl voi respecta și în continuare. El a spus în felul următor: „Acum o sută de ani, un om a spus că există un astfel de partid”. Deci, socialiștii au ajuns să se sfiască să pronunțe numele lui Vladimir Ilici Lenin. Acesta-i un partid socialist și cred că acesta-i tributul pe care îl plătesc pentru prietenia cu Patriarhia Rusă.”
Europa Liberă: Deci, timid, vor să se revendice ca o surcică care a sărit din comuniști, dar totuși nu vor să fie comuniști-comuniști?
Igor Boțan: „Ei, nu vor?... Sigur că pentru cetățeni vor. Și am văzut din promisiunile din angajamente: educație fără plată pentru toți, medicină fără plată pentru toți și alte lucruri care necesită un efort extraordinar, dacă fac aceste promisiuni și ar trebui ulterior să le onoreze.”
Europa Liberă: Bogdan Țîrdea a spus: „землю – крестьянам, фабрики – рабочим” („pământul - țăranilor, fabricile – muncitorilor”), drept că a pus ghilimele de rigoare, a zis „convențional vorbind”.
Igor Boțan: „Cred că acest demers propagandistic trebuie analizat foarte, foarte minuțios, astfel încât toate aceste neconcordanțe să fie scoase în prim-plan și cetățenii să poată să le pună întrebări acestor politicieni.
Acest demers propagandistic trebuie analizat foarte, foarte minuțios...
Și nu contează că sunt socialiști, democrați, liberal-democrați sau de altă factură politică.”
Europa Liberă: Exact cu asta ne ocupăm. Noi încercăm să vedem ce e realist și ce e propagandistic, manipulator literalmente. Deci, un cetățean, eventual un fan al socialiștilor, a aflat ceva nou urmare a acestor angajamente și discursuri înflăcărate?
Igor Boțan: „Sigur că a aflat foarte multe lucruri noi, cât de, hai să spunem așa, încerc să găsesc cuvântul potrivit, cât de inconsecvenți sunt socialiștii. Au uitat să menționeze că dl Igor Dodon și dna Zinaida Greceanîi au salvat Alianța pentru Integrare Europeană și lor le revine responsabilitatea pledării pentru stabilitate în anul 2012, au mai aflat că, deși mergem în Uniunea Euroasiatică, salariile și pensiile sunt calculate în euro, lucru foarte straniu și au aflat că socialiștii de curând se tem să pronunțe numele lui Vladimir Ilici Lenin. Eu cred că asta-i suficient ca oamenii să înțeleagă că ceva este putred în regatul socialiștilor.”
Europa Liberă: Asta-i mai curând reacția unui...
Igor Boțan: „Cetățean informat?”
Europa Liberă: Cetățean care nu neapărat este fanul socialiștilor. Fanii socialiștilor cred că au fost recompensați cu alte promisiuni că iată-iată o să vină la putere și mai ales când președintele Dodon în numele partidului a spus: fiți gata, poate chiar în noiembrie vă chemăm „sub arme”, sub arme ideologice, evident, asta s-ar putea pe unii socialiștii să-i entuziasmeze, să se simtă ei importanți și necesari.
Igor Boțan: „Nu cred că au înțeles anume așa mesajul, pentru că toți s-au convins că au evitat să pronunțe numele partidului de guvernământ, au vorbit de o guvernare de nouă ani abstractă și s-au temut să pronunțe numele liderului partidului de guvernământ. Asta arată că frica este foarte, foarte mare în cadrul elitei acestei formațiuni și că această formațiune a pierdut inițiativa politică în această competiție care abia se începe.”