Linkuri accesibilitate

Rusia a trimis în Venezuela două bombardiere strategice Tu-160 în vederea unor manevre militare


Un bombardier de tipul Tu-160 la sosirea pe aeroportul Caracas
Un bombardier de tipul Tu-160 la sosirea pe aeroportul Caracas

Două bombardiere rusești, care pot transporta arme nuclere, au sosit în Venezuela, la câteva zile după vizita președintelui Nicolas Maduro la Moscova. Ministrul venezulean al apărării, Vladimir Padrino Lopez, a anunțat luni că avioanele și militarii ruși ar fi sosit pentru manevre militare comune. Potrivit agențiilor internaționale de știri, ar fi vorba de circa o sută de piloţi şi membri ai personalului rus.

Armata rusă a anunţat de la Moscova că a trimis la Caracas a două bombardiere Tu-160, un avion de transport An-124 şi un avion de linie Il-62, fără a preciza scopul manevrelor sau durta acestora. În ultimii ani, Rusia a vândut Venezuelei echipamente militare în valoare de mai multe milioane de dolari.

„Nimeni din lume nu trebuie să fie înspăimântat de prezenţa acestor avioane de vânătoare bombardiere strategice pe teritoriul venezulean, noi suntem constructori de pace, nu de război”, a mai spus ministrul venezulean al apărării.

Bombardierele strategice Tu-160 pot zbura de două ori mai repede decât viteza luminnii și pot transporta rachete nucleare sau convenționale. Manevrele din Venezueala au provocat deja o reacție critică din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a scris pe Twitter că această mișcare trebuie văzută drept „inițiativa a două guverne corupte care risipesc fonduri publice”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG