În România, opoziția discută despre o posibilă moțiune de cenzură, iar partidele de la guvernare continuă să preseze cu adoptarea ordonanțelor de urgență pe Codurile Penale. Președintele României, Klaus Johannis, a spus și astăzi, la Bruxelles, că ele nu pot fi adoptate deoarece subiectul se află în dezbaterea Parlamentului. Ministrul român al justiției, Tudorel Toader, susține că adoptarea acestor ordonanțe ar fi o urgență și ca România ar putea fi pedepsită de Uniunea Europeană dacă nu le adoptă. În replica, europarlamentarul liberal Sigfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, l-a acuzat pe ministrul justiției de la București că „minte” atunci când invocă teama de o procedură de infringement din partea UE pentru a justifica necesitatea unei ordonanțe de urgență pe Codurile Penale.
„Comisia Europeană este cea care declanșează procedura de infringement”, scrie europarlamentarul Mureşan pe pagina sa de Facebook, or, chiar Comisia a solicitat explicit Guvernului în ultimul raport MCV din 13 noiembrie înghețarea modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală și redeschiderea procesului de revizuire a codurilor ținând seama de tratatele europene și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale raportului MCV. Așadar, Comisia Europeană, cea care declanșează infringement, spune Guvernului să ajusteze legile în mod riguros, nu intempestiv prin ordonanțe de urgență”.
Coaliția guvernamentală de la București trece prin momentul în care își verifică loialitatea. După ce PSD și ALDE și-au pierdut majoritatea din Camera Deputaților, au ieșit la iveală mai multe nemulțumiri din interiorul alianței. Iar aceste tensiuni apar în momentul în care opoziția se pregătește de moțiune de cenzură.
Bugetul de stat, care în vremurile calme era adoptat până la Crăciun, a fost amânat până anul viitor. Oficial, motivul neadoptării bugetului este lipsa acordului cu președintele Klaus Iohannis în privința banilor alocați serviciilor secrete. Prea puțini, în viziunea Palatului Cotroceni, și insuficienți pentru asigurarea siguranței statului.
Surse din interiorul coaliției susțin însă că partenerul de guvernare al social-democraților, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, ar dori mai mulți bani alocați ministerelor conduse de membrii săi. Este vorba în special de portofoliile Energiei și Mediului. Se pare, potrivit acelorași surse, că partidul lui Călin Popescu Tăriceanu este îngrijorat de anunțul social-democraților privind înființarea unui fond de 10 miliarde de euro pentru administrațiile locale. Asta, în condițiile în care ALDE are doar 108 primari din aproape 3.500. Sursele citate spun că înființarea acestui fond este privită de ALDE ca o încercare a lui Liviu Dragnea de a-și consolida puterea în teritoriu în an electoral.
În interiorul coaliției există și tensiunea mocnită, generată de intenția lui Popescu Tăriceanu de a candida la prezidențialele de anul viitor, în vreme ce PSD nu și-a anunțat candidatul. Așteaptă să vadă dacă Liviu Dragnea va fi condamnat definitiv la închisoare.
Dar cei de la PSD se mai confruntă cu un aliat loial care a dat semne de rebeliune - UDMR. Partidul minorității maghiare a cerut zilele acestea respectarea protocolului politic în virtutea căruia sprijină la votul din Parlament inițiativele coaliției guvernamentale. Propunerile UDMR de modificare a Legii Educației au fost acceptate inițial de PSD în urmă cu doi ani, când s-a semnat parteneriatul. Însă nu au fost puse în practică. În toamnă, spre exemplu, ministrul Educației (PSD), a demisionat după ce a refuzat să aplice o solicitare a liderilor UDMR legată de învățătorii care predau limba română copiilor aparținând minorităților.
În preajma moțiunii de cenzură, cei de la UDMR au pus în discuție onorarea promisiunilor...
Pe fondul unui discurs naționalist amplificat în ultima vreme și observat la mai mulți dintre liderii social-democrați, solicitările UDMR au devenit mai greu de îndeplinit pentru PSD. În preajma moțiunii de cenzură, cei de la UDMR au pus în discuție onorarea promisiunilor. Extinderea drepturilor pentru elevii și studenții minorității maghiare – cum ar fi reducerea numărului de copii într-o clasă în localitățile mici, transport gratuit pentru copiii tuturor minorităților, panouri bilingve în școlile bilingve – sunt comentate pe larg în PSD, partid unde par, mai degrabă, pretenții nejustificate.
Cel mai probabil, noile pretenții ale susținătorilor PSD la votul din Parlament nu vor zdruncina coaliția. Mai cu seamă, pentru că liderul social-democraților, Liviu Dragnea, controlează Guvernul, locul de unde pleacă banii. Întrebarea este dacă mai controlează nemulțumirile și restanțele din coaliție, precum și contestările din propriul partid. La moțiunea de cenzură, fiecare vot va conta.