Linkuri accesibilitate

Macedonia așteaptă decizia Parlamentului de la Atena pentru a trece la schimbarea numelui republicii


Premierul macedonean Zoran Zaev la o conferință de presă
Premierul macedonean Zoran Zaev la o conferință de presă

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a declarat că acum așteaptă ca Parlamentul de la Atena să ratifice acordul privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, după ce vineri, acesta a fost votat cu o majoritate de două treimi de Parlamentul de la Skopje. Numele Macedoniei se va schimba în „Republica Macedonia de Nord”. Schimbarea numelui va intra însă în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras.

Premierul grec Alexis Tsipras l-a felicitat vineri pe omologul său macedonean pentru votul din Parlamentul de la Skopje. La Atena, votul în Parlament este programat luna aceasta. Deşi are nevoie doar de o majoritate simplă, Alexis Tsipras dispune de o majoritatea de numai trei voturi, iar aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării şi liderul unui mic partid suveranist, a ameninţat că va demisiona.

Tsipras a anunțat tot vineri că, după aprobarea acordului cu Macedonia, Parlamentul de la Atena va vota și un protocol separat care să permită Macedoniei să adere la NATO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG