Linkuri accesibilitate

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului Venezuelei, s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu”


Juan Guaido la o demonstrație de protest împotriva lui Nicolas Maduro

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedinte în exerciţiu” al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia. Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, decizie contestată de Washington, care nu-i mai recunoaște lui Maduro calitatea de președinte, implicit puterea de a rupe relații diplomatice.

Rusia pe de altă parte a criticat Statele Unite și faptul că s-ar fi grăbit să-l recunoască pe Guaido drept o dovadă a faptului că „Occidentul nu ar respecta dreptul internațional”. Moscova are relații apropiate cu regimul Maduro, care a cumpărat arme din Rusia în valoare de milioane de dolari în ultimii ani. Conducerea armatei venezuelene a anunțat de asemeni că nu-l recunoaște pe Guaido sau „nici un alt lider auto-proclamat” pentru că rolul armatei este de a proteja Constituția.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională. Venezuela trece prin una din cele mai serioase crize economice din istoria acestei țări bogată în petrol și se estimează că în jur de trei milioane de oameni au plecat între timp din țară, din cauza problemelor economicce.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor Parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Spre deosebire de Statele Unite, care l-au recunoscut imediat pe Juan Guaido președinte interimar, Uniunea Europeană a îndemnat miercuri doar să fie ascultată „vocea" poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri „libere".

XS
SM
MD
LG