Linkuri accesibilitate

Donald Tusk îndeamnă întreaga Europă „să se unească în sprijinul forțelor democratice din Venezuela”


La Caracas, 23 ianuarie 2019

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaște pe liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaido, președintele Parlamentului de la Caracas s-a declarat, miercuri, singur președinte interimar, în urma unor masive proteste populare, la care au participat zeci de mii de oameni. Canada, Brazilia, Argentina și Columbia și-au declarat sprijinul noului președinte interimar, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris într-un mesaj Tweeter că speră ca „întreaga Europă să se unească în sprijinul forțelor democratice din Venezuela”.

Observatorul Venezuelean pentru Conflicte Sociale, care monitorizează situaţia din Venezuela, a anunțat astăzi că în urma violențelor anti-guvernamentale de miercuri cel puţin o duzină de oameni au fost împușcați, informează agenția Associated Press.

Nicolas Maduro și-a început la 10 ianuarie al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională. Venezuela trece prin una din cele mai grave crize economice din istoria acestei țări bogată în petrol și se estimează că în jur de trei milioane de oameni au plecat din țară, din cauza problemelor economice.

Rusia, China, Siria și Turcia și-au declarat sprijinul pentru Nicolas Maduro. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că declaraţiile lui Juan Guaido sunt „o tentativă de lovitură de stat” și a criticat poziţia americană. Rusia are relaţii economice și militare strânse cu regimul Maduro.

XS
SM
MD
LG