Linkuri accesibilitate

Stoltenberg după Consiliul NATO-Rusia: nici un progres în chestiunea noilor rachete balistice ruseşti


Jens Stoltenberg

Consiliul NATO-Rusia de astăzi a eșuat în a aduce o rezolvare în chestiunea noilor rachete balistice ruseşti, pe care Alianța Nord Atlantică le consideră o amenințare pentru Europa, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Nu au fost înregistrate progrese la această întâlnire pentru că Rusia nu a dat de înțeles că ar dori să își schimbe poziţia. Dar Rusia încă mai poate să se răzgândească și noi îi cerem să nu piardă aceasta oportunitate. Responsabilitatea pentru păstrarea tratatului INF este a Rusiei, pentru că Rusia îl încalcă acum prin desfășurarea de rachete noi care încalcă tratatul. Aceste noi rachete sunt dificil de detectat, sunt mobile, au capacități nucleare și ele pot ținti oraşe europene și reduce timpul de avertizare și de asemenea pragul pentru potențiala folosire a armelor nucleare într-un conflict”, a spus Stoltenberg.

După convorbirile de astăzi de la Bruxelles, secretarul general al NATO a spus că importantul tratat din 1987, din perioada Războiului Rece, este în pericol și „nu am văzut nici un semn că situaţia ar putea fi depășită”.

Statele Unite și NATO acuza Rusia că noile sale rachete 9M729 , cunoscute și sub denumirea de SSC8 ar încalcă prevederile acestui acord. Moscova neagă acuzaţia și susține că rachete nu pot atinge ţinte decât la 480 de km distanță, în timp ce tratatul vorbeşte despre 500 de km. Washingtonul i-a dat Rusiei un ultimatum până la 2 februarie să respecte tratatul, în caz contrar începând cele șase luni de retragere din acord.

La discuțiile de la Bruxelles a participat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, care a spus, la rândul lui, că „nu s-au făcut progrese reale”.

XS
SM
MD
LG