Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Rusia va continua să sprijine regimul Nicolas Maduro


Sergei Lavrov la conferința de presă de astăzi de la Moscova

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astazi ca țara sa va continua să îl sprijine pe liderul socialist din Venezuela, Nicolas Maduro, și a criticat Statele Unite pentru că a impus sancțiuni impotriva companiei naționale de stat de petrol PDVSA. In opinia șefului diplomației ruse, Washingtonul, recunoscuînd autoritatea liderului opozitiei si președintelui Parlamentului de la Caracas, Juan Guaido, ar fi „anunțat public o schimbare ilegala de regim”. „Impreuna cu alți membri responsabili si comunității internaționale – a spus Lavrov – Rusia va face totul pentru a susține, „guvernul legal al președintelui Maduro și Constituția Venezueleană”.

Lavrov nu a dat mai multe informații despre sprijinul pe care Moscova il oferă concret regimului Maduro. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe de altă parte, cînd a fost întrebat astazi dacă va trimite ajutoare militare in Venezuela, daca Statele Unite se implica militar în acea țara, a refuzat să comenteze. Purtatorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus încă că Moscova considera impunerea de sancțiuni americane companiei petroliere PDVSA, drept „amestec illegal” in afacerile interne ale Venezuelei și ca Moscova va folosi toate mecanismele legale la dispozitia sa pentru a-și apăra interesele în Venezuela.

Compania rusa de stat Rosneft, care opereaza si în Venezuela, a acordat împrumuturi de peste trei miliarde de dolari companiei PDVSA, bani ce ar trebuit returnați deja Moscovei anul trecut. Oligarhul Igor Secin, șeful Rosneft, un apropiat al lui Vladimir Putin este și un element cheie in relațiile economice strînse dintre Moscova și Caracas. Din 2006 și pină acum, guvernul rus și Rosneft, au acordat cel putin 17 miliarde de dolari regimului lui Maduro, bani pe care, odata cu impunerea sancțiunilor americane, Venezuela ar avea dificultăți să-i înapoieze.

XS
SM
MD
LG