Linkuri accesibilitate

Reprezentanți ai CEC spun că procesul înregistrării concurenților pentru alegerile parlamentare a fost, în principiu, corect


La Chișinău, reprezentanți ai CEC au declarat că procesul înregistrării concurenților pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie a fost, în principiu, unul corect.

Vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, a declarat pentru Radio Chișinău că există mai multe contestații ale pretendenților care nu au fost înregistrați, dar consiliile electorale de circumscripție au acționat, în principiu, în conformitate cu prevederile legale.

Asociația Promo Lex, care monitorizează procesul electoral, va prezenta o evaluare proprie a procesului de înregistrare a concurenților.

În ajun, o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a vizitat R.Moldova, a anunțat că a fost informată despre cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților, precum și de utilizare abuzivă a resurselor administrative. Într-o declarație, delegația spune că a fost informată și despre cazuri de implicare a funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor.

Delegația APCE a cerut autorităților să întreprindă toate măsurile necesare pentru a exclude abuzurile și încălcările în perioada electorală.

Pe 31 ianuarie s-a încheiat perioada înregistrării candidaților. Comisia Electorală Centrală a înregistrat 321 de concurenți electorali în circumscripții uninominale, dintre care 57 sunt independenți. În circumscripția națională concurează 15 formațiuni politice.

XS
SM
MD
LG