Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump a rostit discursul său anual despre „Starea națiunii” în fața Congresului


Președintele Statelor Unite Donald Trump a lansat un apel la „unitate” și „compromis”, în deschiderea discursului său privind „Starea națiunii”, în fața celor două camere reunite ale Congresului. Este al doilea discurs al lui Trump în calitate de șef al statului.

Prima parte a discursului a fost a dedicată succeselor economice din cei doi ani ai mandatului său. El a menționat creșterea economică cea mai ridicată din ultimul deceniu, cea mai mică rată a șomajului din ultimii 50 de ani, creșterea record a locurilor noi de muncă.

O bună parte a discursului a fost dedicată luptei cu migrația ilegală. Trump a insistat asupra necesității construcției zidului la hotarul cu Mexic, proiect criticat de opoziţia democrată şi care a provocat cea mai îndelungată închidere parțială a guvernului din istoria SUA. Președintele a spus că „zidul va fi construit” și a amintit Congresului că pe 15 februarie există posibilitatea să închidă din nou guvernul, dacă nu obține ce dorește.

Vorbind despre denunțarea de către America a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, Trump a dat vina pe Rusia pentru acest pas, care, potrivit lui, a încălcat acordul timp de mai mulți ani. El a lăsat deschisă posibilitatea încheierii unui nou acord și cu participarea Chinei.

Președintele Donalld Trump a anunțat, cu prilejul discursului său, că se va întâlni cu liderul de la Phenian, Kim Jong Un, pe 27-28 februarie, în Vietnam, ca să continue negocierile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.

Totodată, el s-a referit la un șir de discuţii „constructive” cu talibanii în Afganistan, de unde Trump doreşte să retragă trupele americane, după aproape două decenii de război. „Nu ştim dacă vom ajunge la un acord, dar a venit vremea să încercăm cel puţin să facem pace”, a declarat președintele american.

XS
SM
MD
LG