Linkuri accesibilitate

Varșovia găzduiește o conferință internațională privind securitatea în Orientul Mijlociu, organizată de SUA


Jacek Czaputowicz îl întâmpină la Varșovia pe Mike Pompeo
Jacek Czaputowicz îl întâmpină la Varșovia pe Mike Pompeo

Capitala Poloniei, Varșovia, găzduiește o conferință internațională privind pacea și securitatea în Orientul Mijlociu, organizată de Statele Unite ale Americii. Tema centrală a reuniunii pare să fie Iranul, iar regimul de la Teheran a numit conferința drept un „act ostil” și a avertizat Polonia cu consecințe nespecificate.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, sunt gazdele oficiale ale reuniunii de două zile, în cadrul căreia se așteaptă să participe înalți oficiali din 60 de țări. Printre participanții de rang înalt se numără vicepreședintele american Mike Pence și premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Credem că vom face progrese reale”, a declarat Pompeo reporterilor în Slovacia, unde a poposit în drum spre Polonia.

La conferința considerată a fi una controversată nu participă șefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, nici miniștri de externe ai unor puteri europene, nici șeful diplomației din Rusia.

Statele Unite consideră Iranul drept o sursă de destabilizare a Orientului Mijlociu și de finanțare a terorismului. SUA s-au retras anul trecut din acordul care prevede reducerea programului nuclear al Iranului, în schimbul ridicării sancțiunilor. Ceilalți semnatari ai acordului din 2015 - Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania, dar și Uniunea Europeană insistă ca acordul să fie menținut. Ministrul polonez de externe a declarat în ajun că este necesară o cooperare transatlantică pentru soluționarea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG