Linkuri accesibilitate

Igor Ceaika, interlopii transnistreni și cercurile spionajului rusesc (Igor Munteanu/interviu DW)


„Dodon joacă cartea victimizării pentru a atrage cât mai mult capital politic” (Evenimentul zilei).

În ultima săptămână, Moscova și-a amplificat implicarea în campania electorală din R. Moldova și îi ridică la fileu situații favorabile președintelui Igor Dodon, principala locomotivă a PSRM, se spune într-o analiză publicată de Evenimentul Zilei. Ultimul episod tensionat vine pe fondul dorinței Ministerului de externe de a-l rechema pe ambasadorul Andrei Neguță, un personaj cu bune relații la Moscova care i-a deschis în trecut lui Dodon mai multe uși la nivel înalt în Rusia, se spune în analiză. Motivul oficial este legat de pasivitatea lui Neguță față de deschiderea, luna trecută, a oficiului diplomatic transnistrean în centrul Moscovei. Mișcarea legată de rechemarea lui Neguță vine pe fondul unui incident în care a fost implicată o delegație din R. Moldova care a mers în Rusia să aducă înapoi doi ostatici moldoveni care erau ținuți captivi în Afganistan din 2015 şi pe care Igor Dodon a anunţat că i-a eliberat. Potențialul de scandal al acestui caz nu este încă finalizat, Dodon vorbind voalat de noi ieșiri în stradă a simpatizanților săi în cazul în care autoritățile ar putea decide scoaterea din cursa pentru alegerile parlamentare a socialiștilor. „Dodon joacă cartea victimizării pentru a atrage cât mai mult capital politic”, concluzionează analiza.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Rechemarea de către guvern al ambasadorului moldovean de la Moscova, Andrei Neguţă, este comentată şi de analistul politic Anatol Ţăranu fost ambasador al Moldovei în Rusia la Radio Chişinău „În spatele acestei inițiative ar putea să se ascundă lucruri foarte grave – începând de la corupție, până la activitatea în favoarea altui stat. Rechemarea ambasadorului înainte de termen înseamnă că activitatea sa nu se înscrie în ceea ce se numește politica promovată de Guvern”, notează Anatol Ţăranu.

Intenţia de rechemare a ambasadorului de la Moscova a fost criticată de şeful statului Igor Dodon. El a anunțat că nu va semna decretul de rechemare care va veni din partea Guvernului. TV8.md relatează că, în acest caz, nici experții în drept constituțional nu știu ce s-ar întâmpla. Se pare că e un caz fără precedent. Președintele nu poate fi suspendat de această dată, iar imaginea Republicii Moldova pe plan internațional ar avea de suferit, consideră expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu. „Oficial, ambasadorul ar rămâne în funcție, credibilitatea lui va fi egală cu zero. Vom fi primul caz în istorie. Eu nu cunosc nici un precedent de rechemare în lume. Ca regulă, dacă Guvernul propune rechemarea, președintele îl recheamă, atât”, notează Nicolae Osmochescu.

NewsMaker.md publică o confirmare a informaţiei că piloţii moldoveni eliberaţi din captivitate în Afganistan şi aflaţi acum în Rusia nu se vor întoarce în Moldova pănă la alegeri. Informaţia a fost confirmată de antreprenorul rus, fiul procurorului general al Federaţiei Ruse Igor Ceaika. El susţine că cei doi piloţi vor putea reveni în Moldova doar după ce vor trece un curs de tratament ce va dura circa două săptămâni. Cei doi moldoveni ar avea probleme de sănătate întrucât au fost ţinuţi în captivitate într-un loc îngust şi întunecat. „Noi aveam informaţii că ei nu vor mai supravieţui iarna aceasta”, susţine Ceaika. El susţine că ar fi cel ce personal s-a ocupat de eliberarea celor doi piloţi la cererea preşedintelui moldovean. „De toate procesele m-am ocupat eu”, a spus Ceaika refuzând să răspundă dacă au fost implicate serviciile speciale ruseşti sau cele de stat.

„Igor Ceaika are o reputație extrem de dubioasă la Moscova, se află pe lista de sancțiuni internaționale aplicate oligarhilor ruși și este implicat în tot felul de infracțiuni de competența Interpolului”, spune candidatul blocului electoral ACUM, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, într-un interviu pentru Deutsche Welle. El mai precizează că „Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, se învârte de mai multă vreme în jurul unor afaceri legate de regiunea transnistreană, grație legăturilor sale cu lumea interlopă din regiune, dar și cu diverse cercuri de spionaj rusesc”. După părerea lui Munteanu întreaga operație de eliberare s-a făcut clandestin, fără ca autoritățile competente ale Republicii Moldova să cunoască planul de eliberare, fără a se ști cine a plătit răscumpărarea și de ce acest lucru se face în toiul unei campanii electorale și nu la momentul în care aceștia au fost aduși la Moscova. Munteanu mai afirmă că meciul între Igor Dodon și guvernare pe subiectul piloților moldoveni eliberați din prizonierat din Afganistan e de ochii lumii. „PD și PSRM își cântă serenadele obișnuite și de rutină”, notează Igor Munteanu.

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, scrie că pe ultima sută de metri a campaniei partidele şi-au scos masiv trupele în prima linie a frontului electoral. „Toţi au întins arcurile, dau cu pietre unii în alţii, se muşcă, îşi sparg capetele, se trag de păr, se înjură… Singurii, care nu se atacă între ei sunt Plahotniuc şi Şor. Şi Şor şi Usatîi. În rest – război”, observă comentatorul. Cu referire la recente sondaje, despre care autorul spune că ar fi folosite pentru a manipula, el observă că ratingul Partidului Şor este umflat. De ce se face? „Pentru că Şor nu va ieşi din cuvântul lui Plahotniuc… pentru ca se va asocia cu PDM fără a pune condiţii… şi pentru că lui Plahotniuc nu-i convine ca socialiştii să vină cu cel mai mare număr de mandate în parlament şi să formeze guvernul al cărui prim-ministru se vrea chiar el”, notează Grozavu. El crede că se încearcă un transfer de electorat de la socialişti la Şor, de aceea „se urzesc sondaje pro-Plahotniuc şi pro-Şor, se organizează briefinguri anti-Dodon”.

XS
SM
MD
LG