Pentru prima dată, la alegerile din 24 februarie, se interzice consecvent votarea în baza actelor de identitate expirate. Măsură care afectează și alegătorii din diasporă. Anastasia Condruc,stabilita de mai multi ani in Spania, una dintre Fondatoarele grupului Adopta un Vot de pe Facebook - grup care s-a făcut cunoscut la alegerile prezidențiale din 2016, se referă la problemele cu care se confruntă alegătorii de peste hotare venind la vot.
Anastasia Condruc: „Pentru noi a fost foarte important de fiecare dată să ieșim la vot și este și acum. Mi se pare că, după alegerile prezidențiale din 2016, guvernarea de acasă a dat o palmă diasporei, interzicând votarea cu pașapoartele expirate, deschizând mai puține secții de votare decât ar fi fost nevoie și chiar folosind datele de la înregistrarea prealabilă de la Comisia Electorală Centrală ca să ne reducă nouă șansele, de fapt, ca să reducă posibilitatea să avem un cuvânt de spus. Noi însă vom continua să votăm și așteptăm cu mare nerăbdare rezultatele de mâine.”
Europa Liberă: Dar ce așteptări aveți de la aceste alegeri parlamentare, când se votează în baza unei noi reforme, se aleg deputați și în circumscripții, și pe listă de partid? Ce ați vrea voi să facă următorii 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova?
Anastasia Condruc: „Oricine ar fi acei deputați, nouă ne-ar plăcea ca ei să înceapă să lucreze în folosul nostru, al cetățenilor, și nu în interesul propriu și se pare că este mai greu, mai ales că unele dintre partide care sigur vor intra în Parlament, cred că au dat dovadă nu o dată în interesul cui lucrează. Cât despre sistemul uninominal, această reformă eu la fel cred că au fost un instrument, mai ales ca să „închidă gura” diasporei, dar, în același timp, acest nou sistem cumva dă șansa și unor oameni mai puțin vizibili în partide și în politică poate să ajungă în Parlament. Așa că așteptarea noastră este ca deputații din Parlament să fie mai diverși. Am vrea să vedem cât mai multe femei în Parlament, de exemplu.”
Europa Liberă: Femeile ar putea face mai mult decât fac bărbații?
Anastasia Condruc: „Credem că este nevoie de reprezentativitate pentru femei, pentru minorități, pentru oamenii cu dizabilități, așa că eu, cel puțin, personal mi-aș dori un astfel de Parlament în viitor, dar cred că vom vedea mâine.”