Linkuri accesibilitate

Maia Sandu reconfirmă că blocul ACUM nu va face coaliție nici cu PD, nici cu PSRM și nici cu partidul Șor (interviu Europa Libera)


Liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase (în centru)
Liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase (în centru)

Blocul ACUM nu va face coaliție în viitorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Șor, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, într-un interviu cu Europa Liberă.

Maia Sandu a amintit că formațiunile ce alcătuiesc blocul ACUM – PAS și PPDA – au semnat și un angajament în acest sens.

Maia Sandu a mai spus că alegerile parlamentare din 24 februarie au fost „fraudate”, iar blocul ACUM va prezenta un raport detailat. Mai mult, în opinia ei, votul „nu a fost nici liber”, pentru că „sute de mii de oameni de peste hotare nu au putut vota” în baza actelor expirate. În interviul cu Europa Liberă, lidera PAS a contestat și faptul că alegerile ar fi fost „corecte”, aducând ca argument faptul că voturile ar fi fost cumpărate, mai ales în regiunea transnistreană. A subliniat și „utilizare excesivă a resurselor administrative”.

Observatorii electorali ai OSCE au declarat luni, 25 februarie, că alegerile parlamentare din R. Moldova au fost în general libere și corecte, iar neajunsurile înregistrate nu au afectat rezultatul final.

Uniunea Europeană, pe de altă parte, a reamintit că va continua să-și „condiționeze” relațiile cu R. Moldova, care se vor baza și în viitor pe „domnia legii și standarde europene”

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 24 februarie arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

XS
SM
MD
LG