Linkuri accesibilitate

Paul Manafort condamnat la 47 luni de închisoare în Statele Unite


Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, căruia trebuie să i se dea o lecție.

Fostul sef al campaniei presedintelui Trump, Paul Manafort a fost condamnat la aproape patru ani de inchisoare. Despre motivatiile deciziei în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Judecatorul districtual, TS Ellis a decis ca ceea ce cerusera procurorii este prea mult, spunindu-le celor care ar putea considera ca a fost prea blind „mergeti si petreceti o zi intr-o penitenciar federal. El va fi acolo 47 de luni”.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Manafort a fost prezent in sala de tribunal, purtind uniforma de puscarias si aflindu-se intr-un carucior de invalid. Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, caruia trebuie sa i se dea o lectie, pentru a intelege seriozitatea capetelor de acuzare.

Manafort spune ca este doar o victima colaterala a investigatiei lui Robert Mueller, care ancheteaza posibilitatea unor legaturi intre campania lui Trump si Rusia. La process, Manafort a fost gasit vinovat ca a ascuns si s-a sustras de la plata impozitelor pentru milioane de dolari, cistigati din activitati de lobby in favoarea unor politicieni ucraineni. El a ascuns fonduri in banci europene si a facut declaratii mincinoase pentru a obtine imprumuturi, atunci cind si-a pierdut protectorii.

Explicindu-si decizia judecatorul a spus ca trebuie sa tina cont de intreaga viata a lui Manafort, dovezile că acesta s-a dovedit un „prieten devotat”, o „persoana generoasa” dar toate aceste aspecte pozitive nu pot sa faca uitate delictele pe care le-a comis. Judecatorul s-a aratat intelegator fata de consultantul republican care, de-a lungul anilor, a lucrat in campanii pentru presedintii Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush tatal si cel mai recent Donald Trump.

Inainte de sentinta, Manafort l-a rugat pe judecator sa ia in considerare cit de grea a fost ultima perioada pentru el si familie. El a cerut compasiune spunind „stiu ca comportamentul meu m-a adus aici”. In replica judecatorul s-a aratat surprins ca Menafort nu si-a cerut scuze pentru actele comise, adaugind insa ca sentinta nu a fost influentata de aceasta omisiune. Manafort se afla de-acum de noua luni la inchisoare ceea ce insemna ca ar putea ramine acolo inca circa trei ani. Dar el mai are un proces pe rol in statul Virginia.

XS
SM
MD
LG