Linkuri accesibilitate

Reunificarea nu pare să fie o soluție agreată de locuitorii din regiunea Transnistreană (studiu FUMN)


FUMN, raport despre regiunea transnistreană, 27 martie 2019
FUMN, raport despre regiunea transnistreană, 27 martie 2019

Locuitorii regiunii transnistrene consideră că Ucraina reprezintă cea mai mare amenințare la adresa regiunii (41,9%), urmată de Statele Unite (15,6%), Moldova (13.2%) și România (7%). Peste 90% văd Rusia drept cel mai bun partener economic și politic, potrivit unui studiu prezentat miercuri, 27 martie, la Bucuresti și realizat de sociologi de la Fundația Mării Negre. Au fost intervievați 499 de oameni, eșantion reprezentativ de persoane peste 18 ani și s-au organizat focus-grupuri cu 49 de persoane, dintre care 14 experți, au declarat autorii studiului, miercuri, la Bucuresti.

Întrebați pe ce cale s-ar putea dezvolta regiunea transnistreană mai repede, respondenții au susținut în proporție de 37,1% că prin integrarea în Federația Rusă. Alți 22,6% sunt de părere că recunoașterea independenței ar avea acest efect și doar 5,2% că Transnistria s-a dezvolta mai bine realipindu-se la Republica Moldova.

Dacă ar fi să spună care ar fi, după părerea lor, barierele de cooperare dintre cele două maluri ale Nistrului, respondenții susțin că ar fi contradicțiile politice (o copleșitoare proporție de 76%), urmate de barierele lingvistice (43,1%) și diferențele de legislație (42,5%) sau diferențele de percepție ideologice/istorică (35,1%). Întrebați ce simt că sunt, indiferent de originea etnică, ei au răspuns în proporție de 37,3% că sunt transnistreni, 35,7% ruși și doar 14% moldoveni, 7,4% ucranieni și 2,4% bulgari. Iar când au fost întrebați care este identitatea pe care o consideră cea mai apropiată pentru populația regiunii ei au răspuns în proporție de 42,3% că este cea rusească, 35,7% identitatea transnistreană și doar 12% cea moldovenească.

Studiul a fost criticat – pe motive diferite - atât de ambasadorul la București al Republicii Moldova, Mihai Gribincea, de Vladimir Iastrebciak, fost așa-numit ministru de externe al guvernului de la Tiraspol, cât și de deputatul în noul Parlament de la Chișinău, Igor Munteanu.

Mai mult, aici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG