Despre presa independentă, sprijinită de contribuțiile cetățenilor, discutăm cu jurnalistul Cristian Delcea, cu experiență de un deceniu în presa românească și care, acum doi ani, a lansat platforma multimedia online Recorder. Proiectul este considerat drept una din cele mai de succes inițiative media de peste Prut, fiind finanțat în mod transparent de public, în proporție de circa 40%. După doi ani de activitate, acum jurnaliștii adună în medie pe lună circa zece mii de euro, adică aproape 200 de mii de lei, din donațiile abonaților, iar la fiecare jumătate de an – publică rapoartele financiare. Recent, Cristian Delcea a vizitat R. Moldova și a relatat despre experiența Recorder în cadrul unui curs de instruire pentru jurnaliști. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Natalia Sergheev l-a întrebat pe Cristian Delcea de ce informația nu ar trebui să fie întotdeauna gratuită și a căutat să afle mai multe detalii despre munca de zi cu zi a redacției Recoder din București.
Cristian Delcea: „La Recorder mergem pe teren și filmăm ceea ce vedem și încercăm să prezentăm cât mai fidel realitatea prin niște reportaje video în care intervenția noastră e cât mai lipsită de interpretare, adică nu încercăm dă-i dăm o cheie de interpretare, nu încercăm să spunem oamenilor ce trebuie să înțeleagă din ceea ce văd, ci să redăm cât mai fidel ceea ce se întâmplă, evenimentele pe care le urmărim. Pe lângă asta încercăm să facem reportaje mai ample și filme documentare, de asemenea, investigații video.”
Europa Liberă: Din experiența voastră, pentru ce tipuri de materiale publicul e gata să plătească?
oamenii sunt mai apropiați de mediul online pentru că nu i-a dezamăgit încă...
Cristian Delcea: „Din ce am observat noi, din experiențele pe care le-am avut în ultima perioadă sunt dispuși să plătească pentru investigații și pentru long stories, adică povești, reportaje de lungă durată, reportajele pe care le urmăresc de obicei pe Netflix sau pe HBO Go, acolo unde sunt obișnuiți să plătească, pe platformele pe care deja plătesc și cumva unele produse ale noastre le trec în categoria asta de produse pentru care merită să plătești și cumva ne-a ajutat popularizarea acestor platforme pe piața românească pentru că oamenii s-au obișnuit să meargă la card și să introducă datele și să plătească pentru ceva ce urmăresc și urmăresc cu plăcere și interes.”
Europa Liberă: Și până acum acestea nu puteau fi găsite la televizor de exemplu?
Cristian Delcea: „Ba da, dar calitatea lor nu era nici pe departe cea pe care o încercăm noi să o atingem și pe care în parte am atins-o cu unele materiale. Pur și simplu, simțeau sau simt în continuare că munca asta pe care o depunem este consumatoare de resurse financiare și de energie și merită să plătești pentru asta. televizorul cred că e ușor depășit ca spirit jurnalistic. Simt că oamenii sunt mai apropiați de zona online, în România, cel puțin, decât de televiziune. Pentru că televiziunea a dezamăgit de foarte mult ori în trecut. În România există o expresie, că „ați mințit poporul, cu televizorul”. Se tot spune asta de la revoluția din 1989 încoace și oamenii au ajuns la o saturație de privit la televizor. Plus la asta, mulți prezentatori de TV în România au intrat în politică. Se întâmplă chiar acum. Doi importanți jurnaliști din România s-au înscris în alegerile europarlamentare și televizorul a fost viciat de prestația unor jurnaliști din trecut și și-a pierdut din credibilitate la nivelul informării. De asta spuneam că oamenii sunt mai apropiați de mediul online pentru că nu i-a dezamăgit încă și să sperăm că n-o să-i dezamăgească la fel de mult cum au făcut-o televiziunile de știri.”
Europa Liberă: Și, ca să fie clar pentru toată lumea, accesul la materialele Recorder este gratuit pentru toți, deci nu e vorba de un preț pentru a putea citi sau privi un material.
Cristian Delcea: „Sigur, nu e vorba de un pay-wall. E o donație benevolă, o transpunere în online a ceea ce se întâmpla în urmă cu câțiva în Viena, unde există niște cutii cu ziare din care puteai să iei ziare fără niciun cost și dacă voiai să lași ceva, puteai să pui banii într-o urnă. Noi facem același lucru. Dacă oamenii vor să răsplătească efortul jurnaliștilor ei pot să doneze, dacă nu - tot conținutul este la liber și nu cred că o să punem pay-wall pentru că nu vrem ca mesajul să rămână numai pentru niște oameni care-și permit să plătească. Mesajul trebuie să fie pentru toți. Plata poate fi doar pentru cei care-și permit.
La noi nu e vorba doar de donații. Este o componentă dublă, avem și contacte de publicitate, avem ceea ce în România se numește branded content - conținut sponsorizat de anumite companii. Noi cumva venim în întâmpinarea valorilor pe care aceste companii le au și producem articol pure editorial care se pliază pe valorile acestor companii. Deci mai e și componenta comercială, care asigură o bună parte din buget. Aproximativ 60 la sută din bugetul Recorder e asigurat din contracte comerciale, iar 40 la sută - din donații.”
Europa Liberă: Ce procese au avut loc în România, care poate nu au avut loc în Republica Moldova, încât în ziua de astăzi este posibilă existența unei redacții independente, care activează doar din banii cititorilor?
Cred că există o maturizare a societății și s-a creat o clasă de mijloc mai conștientă că fără o presă independentă lucrurile nu stau bine...
Cristian Delcea: „În ceea ce privește donațiile, cred că există o maturizare a societății și cred că s-a creat o clasă de mijloc mai conștientă că fără o presă independentă lucrurile nu stau bine. Există această clasă de mijloc potentă financiar și care e dispusă să plătească pentru informații. În Republica Moldova nu știu dacă s-a întâmplat încă și nici nu știu dacă se va întâmpla în forma care s-a întâmplat în România și cred că asta e mica diferență dintre cele două părți. Aici există câteva milioane de oameni care sunt conștienți că trebuie să existe presă, că au nevoie de ea, că trebuie să plătească pentru informație și pentru materiale de presă relevante.”
Europa Liberă: Produsele Recorder sunt publicate doar pe Internet. Există riscul că din start excludeți audiența care nu au acces pe online, pături defavorizate ale societății care poate cel mai mult au nevoie de surse de informații veridice?
Cristian Delcea: „În România, aproximativ zece milioane de oameni au acces la internet în momentul ăsta, dintr-o populație de aproximativ 18 milioane. Da, aveți dreptate, nu reușim să ajungem în zonele defavorizate, însă cred că materialele cu adevărat importante de pe Recorder au fost preluate de majoritatea televiziunilor și cumva am suplinit lipsa asta a expunerii pe televiziuni și în ziare. Atunci când se întâmplă ceva important, când un material Recoder e cu adevărat important el ajunge foarte departe. Așa s-a întâmplat recent cu o investigație pe care am publicat-o și cu mai multe reportaje pe care le-am publicat pe Recorder. Deci, ne asumăm cumva, n-avem resurse, suntem o redacție mică, n-avem resurse de a ajunge la fiecare cetățean al acestei țări, dar până la urmă cred că mesajele noastre importante ajung în foarte multe locuri și ajung chiar și la oamenii din categoriile pe care le-ați menționat.”
Europa Liberă: De ce credeți că informația trebuie să fie cu plată? Până la urmă, asta e felul în care la momentul actual se consumă marea majoritate a presei, cel puțin în Republica Moldova. Donațiile pentru jurnalism independent continuă să fie mai mult o raritate…
Cristian Delcea: „Nu, informația trebuie să fie accesibilă tuturor, dar telespectatorii, utilizatorii de Internet trebuie să fie conștienți că informația nu se produce fără costuri, iar atunci când ei nu plătesc pe informație, de fapt, trebuie să fie conștienți că există cineva care plătește, iar acest cineva poate fi un patron de presă care are interese ascunse de multe ori, care urmărește interese politice, de aceea e important să se știe cine finanțează informația, pentru că informația nu coboară din cer, pur și simplu, ea trebuie finanțată și credem noi că modelul cel mai sănătos e că ea să fie finanțată chiar de publicul ei.”
Informația nu coboară din cer, pur și simplu, ea trebuie finanțată și credem noi că modelul cel mai sănătos e că ea să fie finanțată chiar de publicul ei...
Europa Liberă: Publicul donează bani jurnaliștilor inclusiv pentru că sunt interesați să-și îmbunătățească, poate, calitatea vieții, să vadă o schimbare. Însă investigațiile și reportajele nu întotdeauna aduc rezultate palpabile, aici și acum, iar autoritățile pot evita să ofere o reacție. Poate fi asta o soluție pentru rezolvarea problemelor din comunitate?
Cristian Delcea: „Oamenii nu cred că trebuie să se aștepte ca atunci când donează, donează pentru a-și rezolva problemele lor punctuale. Nu cred că acesta este scopul donației, adică nu prestezi servicii de detectiv particular atunci când faci presă. În România însă multe lucruri se schimbă după articole de presă și oamenii simt asta, că presa împinge cumva autoritățile să ia măsuri. Se schimbă mentalități pe termen lung, dar chiar și pe termen scurt lucrurile se mișcă. De exemplu, în urma unei investigații pe care am publicat-o recent a demarat o anchetă la Direcția Națională Anticorupție. Acesta e un efect direct. S-ar putea ca un rezervor de bani care se scurgea într-o direcție ocultă să se oprească. Oamenii simt lucrurile astea și se bucură. N-am avut până acum reacții că am donat pentru Recorder sau am donat pentru o publicație independentă și nu mi s-a reparat asfaltul de pe stradă. Nimeni nu așteaptă lucrul acesta, de fapt. oamenii o fac pentru binele comun, pentru binele social, dacă vrei. Donează pentru a ridica un pic nivelul societății. Implicare civică, e o formă de implicare civică.”