Chiar dacă șeful statului Igor Dodon a dezmințit că s-ar confrunta cu presiuni din partea Kremlinului pentru a se opune unei coaliții între aliații săi socialiști și democrații lui Vlad Plahotniuc, politologul Victor Josu, stabilit de mai mulți ani în capitala Rusiei, spune că revenirea președintelui la Moscova nu este întâmplătoare și că Moscova ar avea mai multe așteptări.
Europa Liberă: Cum se vede această incertitudine din Parlamentul Republicii Moldova de acolo, de la Moscova?
Au fost investiții nu puține, numai întâlnirile cu Putin cât fac...
Victor Josu: „Moscova așteaptă să vadă ce efect vor avea investițiile pe care le-a făcut atât în președintele Igor Dodon, cât și în Partidul Socialiștilor, al cărui lider este Dodon. Și au fost investiții nu puține, au fost investiții de imagine – numai întâlnirile cu președintele Putin cât fac! –, au fost investiții mediatice, vreo trei posturi de televiziune; s-au oferit și posibilități de a pune în mișcare niște scheme economice legate de exportul în Rusia a producției agricole moldovenești și investiții de altă natură, gen KAMAZ-uri și nu numai. Vasăzică, acum rușii vor să vadă efectul de la toate acestea. El care va fi? Deși, dacă pornim de la realitățile din Republica Moldova, eu zic că degeaba mai vor. Efectul maximal pe care l-ar putea avea la ora actuală Moscova de la toate aceste investiții ar putea fi, ipotetic vorbind, niște alegeri parlamentare anticipate, la care, așa pare la prima vedere, socialiștii moldoveni vor obține un scor mai mic decât cel pe care l-au obținut la 24 februarie. Lucru, apropo, pe care l-a confirmat și Dodon. Concluzia la care ajung eu este că investițiile făcute de Moscova în Igor Dodon și în Partidul Socialiștilor din start erau sortite eșecului.”
Europa Liberă: Vlad Bătrâncea, unul din exponenții Partidului Socialiștilor, a spus astăzi, după ce au început discuțiile cu deputații blocului ACUM, că în cazul în care dialogul dintre cele două formațiuni va eșua, atunci cel mai probabil vor fi alegeri parlamentare anticipate. Asta înseamnă că PSRM nu discută cu PD?
Victor Josu: „Și Bătrâncea, și Ceban, și Greceanîi pot spune orice, dar situația este de așa natură că noi vedem cum se zbate în prezent liderul lor, Igor Dodon. Iată și azi se vorbește că este la Moscova, ieri a fost în Belarus, câteva zile în urmă iarăși a fost la Moscova. Deci putem presupune că dânsul încearcă totuși să convingă factorii de aici, de la Moscova, că o coaliție eventuală a socialiștilor cu democrații ar fi, poate, răul cel mai, cel mai, cel mai mic. Însă sunt și alți factori care deja nu depind nici de Dodon, și pozițiile de aici, inclusiv vizavi de Plahotniuc. În ceea ce privește alegerile anticipate, eu zic că da, e posibil să se ajungă la ele.”
Europa Liberă: Dar mai întâi să ne răspundeți: o coaliție PSRM-PD o excludeți sau are șansă la viață această idee?
Putem presupune că dânsul încearcă să convingă Moscova că o coaliție PSRM-PD ar fi, poate, răul cel mai mic...
Victor Josu: „Eu cred că, cel puțin deocamdată, această coaliție este lucrul cel mai posibil.”
Europa Liberă: Și cine pierde, și cine câștigă, dacă se face o majoritate democrato-socialistă?
Victor Josu: „Indiferent de ce condiții vor fi și vor fi discutate, eu cred că nu PSRM-ul va fi prima vioară în această coaliție, nu socialiștii vor fi. Oricum se menține regimul de stat capturat, în care rolul principal îl va juca Partidul Democrat și liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc.”
Europa Liberă: Ce mai poate face astăzi dl Plahotniuc, ținând cont că ițele sunt atât de încurcate în Parlament?
Victor Josu: „Eu bănuiesc că pe dânsul l-au liniștit: „Stă și așteaptă” și el mai rabdă, așteaptă ca socialiștii să vină în coaliție cu democrații, dar chiar și răbdarea lui Plahotniuc are limite, fiindcă dacă la un moment dat această răbdare îi crapă, dar ea poate să crape și în eventualitatea alegerilor anticipate, Dodon poate primi o serie de lovituri foarte dureroase. Și atunci, și pozițiile socialiștilor devin extrem de șubrede în cazul unor alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Dar ideea dezbinării fracțiunii socialiștilor o vedeți ca una realistă? S-ar putea totuși ca PD-ul, Vlad Plahotniuc să convingă o parte din deputați că trebuie să se formeze o majoritate nu neapărat cu întreaga fracțiune socialistă?
Victor Josu: „Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc la ora actuală se ghidează de ideea că pentru dânșii alegerile anticipate ar fi poate chiar și mai convenabile decât pentru oricine. În primul rând, mai convenabile decât pentru socialiști, fiindcă, la urma urmei, ei pot face orice. Dânșii pot organiza alegerile parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale, bunăoară. Și atunci, un factor de presiune asupra tuturor celorlalți, dar care pe dânșii îi va favoriza vor fi și concurenții care vor lupta pentru primării, pentru consiliile locale, dar noi știm de ce arsenal de instrumente dispune Vladimir Plahotniuc pentru ca să se facă așa ca aleșii locali să fie loiali anume lui și nu altor jucători.”
Europa Liberă: Pe moment se pare că atât socialiștii, cât și democrații îi invită și i-ar vrea pe deputații blocului ACUM într-o coaliție majoritară, cei din blocul ACUM insistă pe agenda antioligarhică. Aici cum vedeți lucrurile?
Atât Dodon, cât și partidul său nu prezintă proiecte politice de sine stătătoare, independente...
Victor Josu: „Eu mai demult am remarcat un aspect de care, apropo, n-a vrut să țină cont și Moscova, și anume de faptul că atât Dodon, cât și partidul său nu prezintă proiecte politice de sine stătătoare, independente. Și președintele Dodon, și PSRM-ul dispun de o anumită autonomie, însă numai în cadrul sistemului statului capturat, cum se prezintă la ora actuală țara noastră. Putem spune din acest punct de vedere că PSRM este un partid sistemic, adică un partid care s-a conformat regulilor de joc stabilite de către regimul oligarhic. La fel ca și Partidul Democrat cu tot cu liderul său, care, de fapt, întruchipează sistemul, la fel ca și Partidul „Șor”. Spre deosebire de partidele non-sistemice, cum ar fi PAS, Platforma DA sau cum până la alegerile din 24 februarie s-a prezentat Partidul Nostru, care acum, practic, a dispărut. Păi, iată, dacă vorbim despre actorii politici din Moldova trebuie negreșit să ținem cont de această deosebire, este una de principiu, dintre partidele sistemice și non-sistemice, la fel ca și deosebirea care ține cont de vectorul geopolitic. Din acest punct de vedere, eu nu am crezut și nu cred nu că într-o coaliție, eu nu cred chiar și în niște votări solidare, ca să zic așa, a deputaților blocului ACUM cu deputații socialiști. Uitați-vă, până și în condițiile pe care le-au expus socialiștii, noi nu găsim acolo sintagmele „regim oligarhic” sau „dezoligarhizare”, „lupta cu regimul oligarhic”, ele nici nu se pomenesc pe acolo. Apropo, asta și este una din condiții ca să fii în sistem – să nu vorbești despre statul capturat, să nu pomenești numele lui Plahotniuc, să nu spui că trebuie de luptat cu oligarhii, nu cu oligarhul, chiar și cu oligarhii la plural deja nu se vorbește.”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, PD ar putea să spună că, uite, cei din blocul ACUM au mers la negocieri cu socialiștii, că și cei din blocul ACUM ar fi influențați de Est, de Moscova, pentru că deseori fac trimitere că ei acum fac jocul Moscovei, dacă nu merg într-o coaliție cu PD.
Eu aș prefera alegeri anticipate...
Victor Josu: „Nu cred că electoratul blocului ACUM poate fi convins cu asemenea jocuri, cu asemenea figuri propagandistice. Da, e posibil să se spună și cred că o vor spune, au un întreg arsenal de surse media prin care încearcă să spele creierii, dar electoratul de dreapta, cei care au votat blocul ACUM și, apropo, l-au votat poate nu atât din simpatie personală pentru Maia Sandu sau pentru Andrei Năstase, sau pentru alți candidați de pe listă care au fost acolo, ci anume pentru că sunt, în primul rând, pro-Vest și, în al doilea rând, sunt anti-Plahotniuc și, respectiv, anti-Est și anti-Dodon, care întruchipează vectorul estic. Eu nu cred că cu asemenea tertipuri se poate provoca o ruptură în acest electorat, el este totuși destul de consolidat.”
Europa Liberă: Alegerile anticipate ar schimba configurația din actualul Legislativ?
Victor Josu: „Eu cred că pentru blocul ACUM puțin probabil să se schimbe ceva. Iată, socialiștii ar putea avea mai puțin, pe când la Partidul Democrat ar putea un pic crește și eu cred că și la Partidul „Șor” ar putea crește, fiindcă Șor are poziția, ce și democrații, cea mai convenabilă. Șor zice: „Eu am vrut, ei nu m-au vrut. Noi le-am oferit toate posibilitățile, dar nu s-au înțeles. Nu-i mai votați, votați-mă pe mine!”. Mai ales că ei au cu ce convinge, noi știm că puterea de cumpărare a voturilor atât la democrați, cât și la Șor este destul de avansată.”
Europa Liberă: Dacă Dvs. ați fi unul dintre 101 deputați, cum ați proceda?
Victor Josu: „Eu aș prefera alegeri anticipate.”