Linkuri accesibilitate

Franța va organiza un concurs internațional de proiecte de restaurare a Catedralei Notre Dame


Interiorul catedralei după stingerea incendiului, 16 aprilie 2019

Franța va invita arhitecții din toată lumea să-și prezinte proiectele pentru reconstruirea turlei centrale a catedralei Notre-Dame, cu săgeata ei metalică. Datând din secolul al XIX-lea, turla a fost total distrusă în incendiul de marți seară, 15 aprilie. Potrivit ministrului adjunct de interne, structura catedralei și turnurile centrale au fost salvate în ultimul moment de cei 400 de pompieri care au luptat peste opt ore cu flăcările.

Premierul francez Edouard Philippe a declarat la o conferință de presă că ar dori o „nouă săgeată, adaptată tehnicii și concepțiilor contemporane”. Mai devreme, președintele Emmanuel Macron a promis restaurarea, în cel mult cinci ani, a catedralei Notre-Dame deși unii experți sunt de părere că lucrările ar putea dura mult mai mult.

Turla centrală, cu săgeată, fusese concepută de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, care a condus restaurarea catedralei atunci. Premierul Philippe a declarat însă că poate ar fi momentul ca Notre-Dame să „primească o spirală modernă, așa cum se întâmplă de multe ori în istoria patrimoniului cultural”.

Până acum s-au promis donații de peste 800 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, iar premierul Philippe a promis că „fiecare euro va fi cheltuit numai pentru asta”.

Potrivit primelor estimări, au fost distruse acoperișul, turla centrală cu spirală și șarpanta; o parte din bolta catedralei este și ea prăbușită în navă, iar vitraliile medievale au fost distruse parțial. Cel puțin una din faimoasele rozete ale catedralei a supraviețuit, dar nu intactă. La fel cu orga din secolul al XVIII-lea, care mai există, dar nu se știe în ce măsură este funcțională. Fundația Patrimoniului, organizație privată de restaurare și valorificare a patrimoniului francez, a precizat că este prea devreme să se estimeze costurile daunelor provocate de incendiu.

XS
SM
MD
LG