Linkuri accesibilitate

SUA: lideri democrați îl acuză pe ministrul justiţiei că l-ar proteja pe președintele Trump de informații negative din „raportul Mueller”


William Barr (stânga)

Lideri ai partidului democrat din Statele Unite îl acuză pe ministrul justiţiei William Barr că ar încerca să îl protejeze pe președintele Donald Trump de informații negative ce ar putea exista în raportul de 400 de pagini al procurorului special Robert Mueller despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, raport ce urmează să fie dat publicităţii astăzi. La ora 16.30, ora Chişinăului, ministrul justiţiei urmează să apară la o conferință de presa, iar raportul va fi trimis ulterior, tot astăzi, Congresului.

O versiune cu unele informaţii încă secretizate, va fi publicată pe pagina de internet a echipei procurorului special Mueller. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut ca informațiile din audieri să fie desecretizate pentru ca deputații să le poată comenta și l-a acuzat pe ministrul Barr că și-a pierdut credibilitatea în legătură cu acest raport, iar liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că „procesul este pervertit încă înainte ca raportul să fie dat publicității”.

Echipa procurorului special Mueller a pus sub acuzație zeci de persoane și instituții, dar nici unul din dosare nu este legat direct de o posibilă colaborare a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia. Printre cei acuzați s-au numărat primul consilier pe probleme de securitate națională Michael Flynn, un fost șef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, și un consilier apropiat al președintelui, Roger Stone.

Ancheta lui Mueller a cercetat și activitatea unor agenți ai serviciilor ruse de informații în legătură că datele furate din computerele campaniei prezidențiale democrate, publicate ulterior de WikiLeaks.

Președintele Trump a declarat în repetate rânduri că ancheta condusă de Robert Mueller este numai o „vânătoare de vrăjitoare” și a negat categoric orice colaborare cu oficiali ruși, în contextul alegerilor prezidențiale din 2016 pe care le-a câștigat în fața contracandidatei democrate, Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG