Ca să fie organizate în termeni legali, alegerile locale ar fi trebuit deja să fie de câteva zile lansate în R. Moldova. Asta pentru că mandatul actualilor primari expiră pe 14 iunie, iar legea le rezervă viitorilor primari două luni pentru campanie electorală. Data alegerilor locale nu a fost stabilită, pentru că nu există un for legislativ pe deplin funcţional. Există opinii că democraţii de la guvernare ar vrea deplasarea localelor mai spre toamnă, ca să fie organizate chiar o dată cu un scrutin parlamentar anticipat. Corespondenta Europei Libere a discutat despre aceste păreri cu secretarul delegației naționale a Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Viorel Furdui.
Viorel Furdui: „Dacă ținem cont de ceea ce spune Constituția, că avem stat de drept și avem bună-credință, atunci, în opinia mea, noi suntem într-o situație că cu fiecare zi de amânare, de tărăgănare a stabilirii datei alegerilor locale ne îndepărtăm de statul de drept iarăși.”
Europa Liberă: De ce spuneți asta?
Viorel Furdui: „În primul rând, legea spune că mandatul și al consiliului, și al primarului este pe patru ani, după patru ani el expiră. Mai departe apare obligația organelor care stabilesc data alegerilor și organizează alegerile, în special, Comisia Electorală Centrală și Parlamentul să-și asume toată responsabilitatea și să întreprindă toate măsurile necesare pentru a stabili această dată a alegerilor, așa ca să nu fim într-o situație în care, iată, suntem acum de a interpreta. Ce înseamnă această perioadă după expirarea mandatului, reprezintă ea o prelungire tacită a mandatului consiliilor locale și a primarilor sau reprezintă o perioadă, eu știu, tehnică, necesară pentru ca să vină alte autorități publice locale?
În opinia noastră, această perioadă de după expirarea mandatului nu poate dura prea mult. Tot ceea ce se vorbește despre amânarea alegerilor până în toamnă, trei luni, prin analogie cu Parlamentul, în opinia noastră este iarăși o îndepărtare de la principiul statului de drept.
În acest sens, dacă privim experiența anterioară vom vedea că cum a procedat legislativul anterior, el totuși s-a plasat în limita rezonabilității și maximum cu cât s-a depășit acest termen era de o săptămână sau puțin peste o săptămână. Dar de obicei se stabileau alegerile, iată cum acum, a expirat pe 14 iunie, trebuiau să fie stabilite pe 16 sau, bine, admitem, maximum până la sfârșitul lunii iunie. De aceea, să spunem așa, mai există probabil încă unele limite admisibile, dacă alegerile locale se vor stabili până la sfârșitul lunii iunie.”
Europa Liberă: Am auzit politicieni zicând că deja e târziu, că deja nu e posibil să stabilim data alegerilor până în 14 iunie, pentru că nu ar exista un termen în care să se pregătească acest scrutin?
Viorel Furdui: „În schimb, încă nu este târziu, să spunem așa, să nu ne îndepărtăm prea tare de la Constituție și de la statul de drept. Deci, dacă alegerile…”
Europa Liberă: Adică, politicienii, dacă ar vrea, oricum ar putea încă stabili alegerile în termen rezonabil, chiar dacă ar reduce perioada de campanie electorală sau cum?
Noi suntem în fața unei prelungiri tacite a mandatului (...) Aici e lipsă de responsabilitate din partea clasei politice...
Viorel Furdui: „Sigur, sigur, până la sfârșitul lunii iunie… Nu, nu, ei nu pot să reducă campania electorală, dar ar putea să se plaseze ținând cont de experiența iarăși a Republicii Moldova, când au fost cazuri că s-a tărăgănat numirea acestor alegeri undeva până la două săptămâni, chiar mai puțin. Deci, dacă trebuiau pe 16 iunie, mă rog, plus două săptămâni încă, aproximativ așa, nu mai mult, pentru că mai mult deja noi intrăm în altă zonă de interpretare, pentru că în cazul dat, în opinia mea, noi suntem în fața unei prelungiri tacite a mandatului, dar aceasta este numai competența Parlamentului și numai în două situații – atunci când este război sau este stare excepțională, catastrofă.”
Europa Liberă: Lipsa unui Parlament funcțional nu e, din punctul Dvs. de vedere, stare de catastrofă, așa înțeleg?
Viorel Furdui: „Cred că nu este o stare de catastrofă, cred că aici e lipsă de responsabilitate din partea clasei politice. Iaca aceasta este o catastrofă pentru Republica Moldova, pentru că o clasă politică responsabilă ar trebui să lase la o parte toate divergențele și cel puțin pe acest subiect să facă tot posibilul ca să fie claritate și să fie respectat spiritul, în primul rând, al legii în cazul de față. În toate motivele și toate lucrurile acestea despre care se vorbește că nu este funcțional Parlamentul, aici apare întrebarea: dar cine răspunde pentru aceasta?”
Europa Liberă: Admiteți că politicienii ar putea decide până la urmă să organizeze un scrutin anticipat parlamentar odată cu localele?
Viorel Furdui: „În Republica Moldova, iată în contextul în care noi discutăm, noi putem deja admite orice. Părerea mea personală, noi aducem foarte multă confuzie în acest proces electoral, care mi se pare că în mare parte va distorsiona voința reală a cetățenilor. De ce până acum nu s-a făcut lucrul acesta? Pentru că argumente de tipul că economisim bani, că nu știu ce, de genul acesta, ele întotdeauna se aduceau pe tema asta, dar se confundă două lucruri, că îs două tipuri de alegeri absolut diferite; logica lor, esența lor e total diferită.
E total altceva când este vorba despre a alege un primar, un consiliu local, care se bazează în mare parte pe capacitățile omului, pe autoritatea lui și e cu totul altceva niște alegeri parlamentare, care cu atât mai mult sunt amestecate deja – și pe liste de partid, și în circumscripții. Cel puțin, mi se pare că foarte complicat și pentru cetățeni o să fie, ca să facă distincție.”
Europa Liberă: În calitatea Dvs. de asociație reprezentativă de aleși locali, ce pârghii ați avea la îndemână ca să puneți presiune pe autoritățile statului să nu întindă cu stabilirea datei alegerilor?
Viorel Furdui: „Bine, cred că principala pârghie este iată această poziție proactivă, încercarea explicării situației, dacă reușim să venim și cu o poziție oficială comună, și nu numai din partea noastră, dar și, să spunem așa, a reprezentaților societății civile, credem că acestea sunt acum pârghiile principale…”
Europa Liberă: Dar, uitați-vă, lucrurile deja au întârziat, iar eu n-am auzit un punct de vedere din partea CALM.
Viorel Furdui: „Corect! De fapt, nu l-ați auzit, deoarece aceste puncte de vedere ar trebui să vină în mare parte din partea unor organizații specializate în domeniul electoral. Cel puțin, ar trebui organele responsabile ale statului, cum este Comisia Electorală, foarte clar să spună, alegerile trebuie să aibă loc atunci și atunci, că ea e din domeniul acesta, ea e pe domeniul acesta responsabilă, să vină cu un demers către Parlamentul chiar actual, el parcă e în prima ședință și las’ să se pronunțe, pentru că clasa aceasta politică parlamentară are doar și obligații, nu numai drepturi, și responsabilități în cazul dat.”