Linkuri accesibilitate

Primarii și criza politică


La alegerile parlamentare din 24 februarie, într-o secţie de votare din Chişinău
La alegerile parlamentare din 24 februarie, într-o secţie de votare din Chişinău

În plină confuzie post-electorală, primarii ar vrea să știe măcar când li se termină mandatul.

Rezultatele neconcludente ale alegerilor parlamentare din februarie ar putea avea consecințe la nivel… local. În absența unei majorități parlamentare noi, este greu de anticipat când și cum vor avea loc alegerile locale, care ar trebui, potrivit legislației actuale, să se țină la vară. Europa Liberă a stat de vorbă cu primari despre cum își duc la capăt mandatul pe fondul acestor incertitudini.

Primarii și criza politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct

Mandatele primarilor aleși în 2015 expiră în două luni, dar data alegerilor generale locale rămâne în suspans, în condițiile în care Parlamentul Republicii Moldova este nefuncțional. Deputații sunt cei care ar trebui să stabilească această dată. Europa Liberă a întrebat mai mulți primari despre activitatea pe care o desfășoară aceștia pe ultima sută de metri. Nicolae Tudoreanu, primar de la Feștelița, Ștefan Vodă, spune că activitatea administrației locale nu este afectată de incertitudinea politică din Legislativul de la Chișinău.

Nicolae Tudoreanu: „Chiar dacă este o autonomie locală destul de subțire, totuși noi avem delimitate atribuțiile și acum chiar nici nu cred că observăm că nu este Guvern. Avem treburi foarte multe la nivel local, pentru că avem bugetele aprobate și noi, spre exemplu, avem un proiect finanțat de Uniunea Europeană și avem foarte mult de lucru. Suntem parteneri și la „Comunitatea Mea”, finanțată de USAID, așa că pentru noi acum finanțările de la bugetul de stat merg în ritm normal în ceea ce ține de transferurile cu destinație generală, salariile la instituțiile de educație se primesc... Adică, spre exemplu, eu nu observ că nu este acum Guvern.”

Europa Liberă: Sunteți cu gândurile la alegerile locale, vă preocupă totuși când vor avea loc ele?

Nicolae Tudoreanu
Nicolae Tudoreanu

Nicolae Tudoreanu: „Sincer să vă zic, m-ar preocupa, pentru că ne-am liniști și ne-am căuta de treabă așa cum este firesc – expiră mandatul, se începe un nou mandat, însă treaba asta deja este în responsabilitatea autorităților centrale.”

Europa Liberă: Este în responsabilitatea deputaților din Parlament, acolo trebuie să se voteze.

Nicolae Tudoreanu: „Adevărat, acolo trebuie să se voteze...”

Europa Liberă: Dar dacă nu se creează o majoritate, ar putea să se împotmolească lucrurile?

Nicolae Tudoreanu: „Ar putea să se prelungească termenul mandatului, din câte se aude, c-o fi probabil în toamnă amânate, pentru că urma să înceapă deja calendarul electoral pentru alegerile locale, dacă e să ne referim la Codul Electoral.”

Europa Liberă: Exact!

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir, este indignat că până astăzi încă nu a fost stabilită data alegerilor locale.

Alexei Busuioc
Alexei Busuioc

Alexei Busuioc: „Sunt diferite zvonuri – că vor fi acum, în iunie, alegeri locale și că vor fi prin septembrie undeva alegerile locale.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, ar putea să coincidă data alegerilor anticipate și cu data alegerilor locale?

Alexei Busuioc: „Da, este. Și asta e a treia versiune. Vorbesc mai mulți primari care sunt din arcul guvernamental.”

Europa Liberă: Și cum e să activezi pe ultima sută de metri în aceste condiții, când puterea centrală de la Chișinău rămâne a fi vremelnică?

Alexei Busuioc: „Care sunt primari, adevărați primari, ei nici n-au mizat niciodată pe puterea centrală. Noi ne rugăm ca să nu ne bage prin pușcării, nu de atâta că am făcut matrapazlâcuri, dar de atâta că nu suntem cu ei, nu servim guvernarea și clar lucru că poate să ne intenteze dosare și noi ne rugăm numai să nu ne încurce puterea centrală. Foarte mulți primari chiar n-au să simtă lucrul acesta – este ea acolo, sus, sau nu este, pentru că noi avem agenda noastră locală. Aceștia care vor să continue mai departe ca să devină primari, să fie realeși și fiind din arcul guvernamental, clar lucru că vor simți acum lipsa asta de finanțare în ceea ce privește „drumuri bune” și ce mai fac ei acolo – „drumuri bune 1, 2, 3” – la dânșii o să meargă mai departe tot de aceștia cu „drumuri bune” și ăștia, mulți colegi de-ai noștri care sunt din arcul guvernamental, cred că au să simtă lipsa lor, că nu este centralul, dar marea majoritate a primarilor nu cred că mizează mult pe puterea centrală.”

Edilul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, crede că unii primari ar merita să ajungă din administrația locală în cea centrală și sugerează că deputații vor anunța data alegerilor locale în funcție de interesele lor.

Nicolae Dandiș
Nicolae Dandiș

Nicolae Dandiș: „Sigur, actualul Legislativ va cântări, în funcție de interesele celor care se vor înțelege asupra acestei date, care sunt factorii plus-minus, în vară sau în toamnă...”

Europa Liberă: Vă mai doriți un mandat?

Nicolae Dandiș: „Acum, sigur cum o să vrea Dumnezeu și cahulenii, dar nu mă interesează doar soarta municipiului Cahul și ne focusăm deseori, cu regret spun, anumite persoane care am crezut că poate o să ne ocupăm de lucruri mai strategice deseori ne pierdem, ne consumăm timpul cu lucruri foarte minore, când are sens să se ocupe de lucrurile mai mari, care vizează întreaga țară. Deci, din păcate, asta e că așteptăm deseori la nivel local că poate se vor întâmpla minuni la Chișinău, deși părerea mea e că sunt mai mulți colegi primari care au potențial de competențe și ca preocupare mult mai mare decât chestiuni administrative, tehnice...”

XS
SM
MD
LG