Linkuri accesibilitate

„Să vină la putere un om care știe a conduce țara și să rămână un singur împărat”


La Soroca
La Soroca

La sfârșit de săptămână, Valentina Ursu a discutat la Soroca despre așteptările alegătorilor de la noul legislativ.

Cei 101 deputați aleși pe 24 februarie s-au întrunit în prima ședință la care s-a anunțat înființarea câtorva fracțiuni parlamentare, dar în lipsa unei majorități nu au făcut vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativ. Președintele Igor Dodon a spus la ședință că va invita la convorbiri liderii parlamentari, dar că este gata să desemneze un nou premier și Guvern doar dacă majoritatea este formată de fracțiuni parlamentare, nu din transfugi. Șeful noii fracțiuni a democraților, premierul în exercițiu Pavel Filip a spus și el că discuțiile pentru formarea noii majorități ar putea demara în curând. Ce așteptări au votanții de la aleșii lor? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.​

„Să vină la putere un om care știe a conduce țara și să rămână un singur împărat”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:20 0:00
Link direct


* * *

Șeful statului Igor Dodon spune că dacă socialiștii nu vor participa la formarea noii majorități parlamentare, Republica Moldova va avea probleme în negocierea noilor tarife la gaze și în exporturile către Federația Rusă. „Acest Guvern, majoritate parlamentară sau partener, trebuie să fie credibil pentru ruși, ei n-o să discute cu oricare”, a avertizat el într-o declarație făcută unei televiziuni citată de agenția IPN. După alegerile de la 24 februarie, pe care socialiștii le-au câștigat fără să obțină majoritatea, mai mulți oficiali ruși și-au exprimat speranța că rezultatele vor duce la îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Pe de altă parte, democrații insistă că trebuie menținut parcursul european. Ce părere au oamenii simpli despre situația de după alegeri? Răspund locuitorii din nordul țării cu care am discutat la întâmplare la Soroca.

– „Cred că am ajuns la fundul fundului de-amu, că mai rău nu se poate.”

Europa Liberă: Și care e explicația?

– „Conducerea!”

Europa Liberă: Aleasă de cetățeni.

– „De cetățenii care nu înțeleg. Acei care mai înțeleg câte ceva îs duși după hotare la câștig și nu le-au dat voie să voteze cu pașapoarte expirate, dar aiști care nu înțeleg nimic au fost cumpărați cu macaroane stricate și cu pâine iute.”

Europa Liberă: Și ce-i de făcut în continuare?

– „Alegeri anticipate. Dacă dna Sandu și cu dl Năstase au spus categoric că nu fac alianță cu socialiștii, altă alianță eu nu văd. Cu Plahotniuc nu-i chip să facă alianță, de aceea numai alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Și credeți că se schimbă situația, tabloul, dacă se ajunge la anticipate?

– „Cred că lumea, mulți, dacă nu majoritatea au înțeles pe cine am votat și ce greșeală am făcut și poate la alegerile anticipate și-ar repara greșeala. Altă ieșire n-avem.”

Europa Liberă: Dar dacă, eventual, găsesc limbaj comun socialiștii cu democrații, cum vedeți o guvernare formată din aceste două partide?

– „O să fie dictatură! Și mai rău decât a fost.”

Europa Liberă: Ce poate fi mai rău?

– „A mai rămas a treia parte de cetățeni să plece și uităm pe hartă unde-i Moldova și acei care se nasc acum nici n-au să știe de ce naționalitate sunt. Dar acei care s-au dus și s-au aranjat nu se mai întorc în așa țară, la așa conducere și la așa trai.”

Europa Liberă: Dar politicienii de azi au promis să stopeze migrația, să lupte împotriva corupției, să facă legi mai bune...

– „Dacă până la alegeri se dădea mâncare la oamenii nevoiași și invalizi, în prima zi după alegeri le-au stopat mâncarea, nu le mai dau nici acel borș, nu-l mai dau... Gata, s-au terminat toate! Așa-i și cu promisiunile, au fost până la alegeri, după alegeri nu mai așteptăm nimic, că-s promisiuni goale. Au fost manipulați, dar acum îi târziu, numai alegeri anticipate.”

Europa Liberă: O să mergeți să mai votați o dată?

– „Numaidecât! Și o dată, și de două ori, numai să vedem un sens, să vedem un rezultat.”

Europa Liberă: Și vedeți o democrație veritabilă în Republica Moldova să se instaureze?

– „Numai dacă să fim uniți. Noi, cetățenii, să fim uniți și să înțelegem că dacă nu trăim pentru noi, acești mai în vârstă, trăim pentru copii și pentru nepoți, pe care-i lăsăm pe pământul acesta și în țara asta.”

Țara se duce de râpă, de atâta că nu-i o guvernare serioasă...

– „Țara se duce de râpă, de atâta că nu-i o guvernare serioasă, nu-s oameni ca să conducă țara pe drumul drept și fiecare care pleacă peste hotare nu vede niciun viitor aici.”

– „Iaca, copiii noștri îs plecați în Franța, la Moscova... Tata le zice: „Stați aici, că aici o să faceți copeica”. – „Nu, noi la pătlăgele, la ce lucrezi mata o să reușim încă, dar cu lucrul aici nu putem face nimic”. Și casă au, și copiii de învățat ș.a.”

– „N-am încredere în nimeni, în ceea ce spun pe televizoarele astea, pe...”

Europa Liberă: De ce ați pierdut încrederea?

– „Pentru că ce se promite nu se face, nu se țin de cuvânt.”

– „Dacă îl judecă, iaca, mă uit că acela a furat atâtea milioane, milioane de lei, apoi pe vremea SSSR-ului (Uniunii Sovietice – URSS), pe vremea ceea dacă fura atâția bani, apoi lui trebuia să-i dea 15 ani ori pojiznenoie zakliucenie (închisoare pe viață), dar ei, mă uit, fură milioane și milioane și...”

– „Parlamentarii au făcut legi pentru dânșii, ca lor să le fie bine...”

– „Da, pentru dânșii...”

– „Dar conducerea îi mincinoasă și nu conduce așa ca să mergem și noi pe un drum drept... Și de ce se zice că peștele de la cap se strică?”

Europa Liberă: Peștele se strică de la cap, dar se curăță de la coadă...

– „Da, de la coadă...”

Europa Liberă: Și acum, la alegerile parlamentare, cetățenii au început să curețe peștele de la coadă...

– „Da, de la coadă...”

Europa Liberă: Dvs., când aveți buletinul de vot în mână, sunteți responsabil pentru cel pe care îl trimiteți cu mandat de deputat în Parlament.

– „Nu am eu încredere într-înșii, eu trebuie să am încredere în mine. Să mă scol de dimineață și să lucrez, să lucrez și să lucrez po ciornomu (din greu).”

– „Îi greu de trăit, îi greu. Cei care trăiesc numai din pensie îi vai de capul lor; care au copii după graniță și le mai trimit câte ceva, încă mai este cum mai este, dar așa... îi greu de descurcat, dar dacă mai ești și bolnav, îndeobște-i aut.”

Europa Liberă: A fost campania electorală, politicienii au promis că au să îmbunătățească condițiile de viață, că au să aducă prosperitate, o să majoreze pensiile, salariile...

– „Poate pe parcurs, după alegerile astea, ceva se va face bun. Vremea o să le arate pe toate.”

Europa Liberă: Dar cine cu cine trebuie să facă majoritate în Parlament ca să guverneze țara?

– „Eu socot că oamenii aceștia care fac bine, că iaca eu, de-o pildă, văd acum că olecuță de neplăceri între dânșii acolo, eu nu pot să-i critic și să-i judec că nu prea înțeleg în toate și nu am dreptul. După ce se va stabili guvernarea asta, de-amu vom vedea, dar ei știu mai bine pe cine să aleagă, că lumea...”

Europa Liberă: Dar vedeți că nimeni cu nimeni nu vrea să coalizeze?

– „Până la urmă vor găsi ei un limbaj comun între dânșii.”

Europa Liberă: Și dacă nu găsesc limbaj comun și se ajunge la alegeri anticipate, mai mergeți să votați?

La piața din Soroca
La piața din Soroca

– „Vom vedea. Criză politică... Ni-i în grijă, de atâta că am vrea să se înțeleagă între dânșii acolo, că și ei îs oameni. Ei îs la conducere, ei îs ca părinți și ei trebuie să facă pentru noi așa ca să putem să trăim.”

Europa Liberă: Ce probleme prioritare ar trebui să rezolve ei acum?

Nu vrem război. Da, mi-i frică de război, de atâta că am copii, am nepoți...

– „Prima: nu vrem război. Da, mi-i frică de război, de atâta că am copii, am nepoți și n-aș vrea să se ducă să sufere pentru politica nedreaptă, că numai politica nedreaptă o să aducă la așa ceva. În orice caz, cum văd eu, nu-s oameni răi nici dintr-un partid, sunt câțiva acolo, și a doua să fie înțelegere între partide, să poată să ne facă o viață bună.”

Europa Liberă: Din acești 101 deputați, 51 au fost aleși în circumscripții și au promis că vor fi mai aproape de grijile cetățenilor. Îl vedeți pe alesul poporului discutând cu Dvs., întrebându-vă ce probleme aveți?

– „Încă n-a fost nimeni, n-a fost nimeni...”

Europa Liberă: Dar credeți în asta?

– „Până la alegeri toți promit, dar după alegeri și-au uitat promisiunile și nu îndeplinesc niciuna.”

Europa Liberă: De ce lumea îi atât de înrăită?

– „De nedreptățile, eu cred, care s-au făcut și lumea n-are încredere nici în judecată, nici în poliție, în nimic n-are. Nu se respectă legea la noi, la noi nu se respectă deloc legea. În țările din Europa se respectă legea, Constituția în toată ziulica trebuie schimbată, să fie la cheremul cuiva. De ce trebuie schimbată? În Statele Unite de când Constituția este? Din 1700 și ceva și Constituția îi lege pentru toți. Trebuie să respecte buchea legii, dar la noi nu se respectă legea; se respectă legea buzunarului.”

– „Care fură, acela-i bogat, dar care lucrează îi vai de capul lui cum trăiește. Așa-i situația la noi, așa-i conducerea.”

Europa Liberă: Conducerea asta îi aleasă de cetățeni?

– „De cetățeni, dar cetățenii nu înțeleg totuna.”

La piața din Soroca
La piața din Soroca

– „Fiindcă au mers și au amăgit poporul cu un kilogram de orez, cu un 200 de lei și au cumpărat voturile. Poporul nostru îi întunecat, conducerea asta vrea să avem o țară de mancurți noi. Eu vă voi spune că turma mai ușor o conduci. Oamenii inculți mai ușor îi conduci. Cine a rămas? Pleava... Cei mai buni se duc, fiindcă acel cu carte la noi nu-i stimat deloc. Acei care fură, apoi aceia îs buni; ei au drum deschis peste tot locul.”

Europa Liberă: Vedeți un deznodământ în următorii patru ani? Ce poate să se întâmple?

– „Noi trăim cu nădejdea la Dumnezeu și la munca noastră. Dacă vom scurma pământul, apoi ne vom hrăni. Pentru copiii noștri vrem, să aibă ei un viitor dacă noi n-am avut. Te duci la medicină acum și ce? Te duci și te programează peste două-trei luni. Omul poate să moară... Dacă te-ai dus și ai cumpărat talon, gata, rândul este. Nu știu unde o să ajungem, vă spun...”

– „Tare bătrânii greu se isprăvesc...”

Europa Liberă: Ați ales acum, la 24 februarie, în Parlament au ajuns patru partide. Ce așteptați de la ele?

– „Așteptăm ca partidele să lepede orgoliile lor, să se înțeleagă și să lucreze oleacă pentru popor.”

Europa Liberă: Vedeți că nu pot să se înțeleagă, să creeze o majoritate parlamentară...

– „Fiindcă fiecare se gândește la buzunarul lui. Lasă și socialiștii, și ACUM, și democrații, toți să facă un bloc, să lase ambițiile lor politice. Se înțeleg ei între dânșii, fără grijă. Se cumpără unul pe altul...”

Europa Liberă: Care este interesul național?

– „Interesul național al țării este să meargă înainte, să nu vândă țara, să n-o vândă!”

Europa Liberă: Înainte, unde să ajungă?

– „Înspre Europa, spre Europa!”

Europa Liberă: Dar vedeți că și aici părerile sunt împărțite – unii vor cu Estul, alții – cu Vestul?

– „Și cu Estul, și cu Vestul trebuie să fim prieteni, că noi suntem o țară mică și noi singuri nu facem nimic. Nouă ne trebuie ajutor din toate părțile.”

Poate cu vremea vom trăi și noi mai bine...

– „Noi sperăm că o să fie mai bine, dar până ce-o fi încă nu-s rezultate, încă nu știm ce-o să fie. Poate cu vremea vom trăi și noi mai bine.”

Europa Liberă: Dar ce ați vrea să se întâmple în Parlamentul Republicii Moldova, cine cu cine să coalizeze?

– „Oameni cinstiți și să ajute norodul.”

Europa Liberă: Acolo sunt patru partide și trei independenți.

– „Noi nu hotărâm asta, noi am ales, dar nu știm mai departe ce-o să fie de-amu, vom vedea.”

– „Ei nu se unesc acolo. Dacă o să fie iar alegeri anticipate, lumea o să aleagă iar și tot așa o să fie și numai au să cheltuiască bani degeaba.”

Europa Liberă: Cine cu cine ar trebui să coalizeze, să facă o majoritate?

– „Nu știu, nu pot să spun.”

Europa Liberă: D-apoi dvs., alegătorii, trebuie să-i ajutați pe politicieni.

– „Nu știu, partidul ista ACUM și Partidul Socialiștilor, și Partidul Democrat între dânșii nu știu cum se vor înțelege, dar greu. (Râde.) Îi racul, broasca și o știucă...”

Europa Liberă: Și dacă se perpetuează o criză politică, ce se întâmplă?

– „D-apoi ea de-amu este criza politică. Dacă ei nu se pot înțelege între dânșii, de-amu îi criză politică. Acum eu să întreb o altă întrebare: Parlamentul nostru o să fie din câți deputați? Din 61 sau din 101?”

Europa Liberă: S-a votat ca la următoarele alegeri, peste patru ani, atunci dacă decid deputații să fie redus numărul. Acum ați ales 101.

– „61.”

Europa Liberă: Ați ales 51 în circumscripții și 50 pe listă de partid.

La Vasilcău
La Vasilcău

– „Iar poporul să voteze, ori ce?”

Europa Liberă: Peste patru ani.

– „Nu știu, dar țara-i mititică pentru un Parlament mare.”

Europa Liberă: În următorii patru ani aveți speranță că poate fi mai bine decât a fost?

– „Nu. Dacă vor începe a lucra uzinele și o să aibă de lucru poporul și să nu plece tineretul, dar până ce-o fi totul încă se mai distruge. Numai pământul ne ține, altceva nimic.”

Europa Liberă: Ce le doriți celor care au ajuns în Parlament? Ce sfaturi aveți pentru deputați?

– „În primul rând, să fie sănătoși și să judece cu capul rece, să nu se înfierbinteze și să nu aibă conflicte între dânșii acolo, în Parlament, și să lucreze pentru popor, să scoată legi, să scoată amenzile acestea puternice pe care le-au pus, că omul trebuie să vândă toată gospodăria și să dea banii în Parlament. De unde atâția bani? Și omul dacă nu lucrează, el nici bani nu are. De unde să plătească diferite amenzi? Drumuri să facă nu numai centrale, dar și acele secundare prin sate, că sunt drumuri că n-a mai făcut statul niciun drum, nimic. Și să ieftinească lemnele, cărbunii; lemnele doar sunt ale noastre, moldovenești, și-s așa de scumpe, în tot anul se ridică prețul; cărbunele tot așa să-l ieftinească, nu trebuie să-i ridice la om pensia, dar invers să ieftinească și electricitatea, și gazul și tot așa...”

La piața din Soroca
La piața din Soroca

– „Lumea-i învălmășată, aiștia vor a doua oară alegeri, dar țara a rămas săracă, sărmană, îi săracă, îi săracă... Ei au grăbuit-o toți, toți au grăbuit-o, și Platon, și Plahotniuc, și Șor, și Filat, și compania lui Papuc. Și noi am rămas săraci și sărmani. Copiii și nepoții au să se răsplătească ceea ce au luat ei, atâtea miliarde. Dar ce-au făcut? Nimic n-au făcut! Au sărăcit țara!”

Europa Liberă: Dar cine poate schimba situația în țară?

– „Nouă cu Rusia ne-a fost bine. Dacă ieftin dă gazul Rusia, de ce ei se bagă la România? De ce?”

Europa Liberă: Dar acum vor să scumpească gazul.

– „Da! Și ce o să facă norodul? Moldova ce o să facă, care a fost Moldova цветущая (înfloritoare), dar amu ce-i, prăpăd?”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă coaliție în Parlament?

– „Nu știu. Aiștia nu vor, Maia Sandu nu vrea și Năstase. Nu știu care și cu cine...”

Europa Liberă: Cum vreți Dvs.?

– „Vrem cum l-au ales pe Dodon așa să rămână. Țara-i în sărăcie și n-au ce-i alege încă o dată.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la alegeri, mai mergeți să votați o dată?

– „Ne-om duce! Mai multă lume o să se ducă, dar rămâne țara săracă, încă mai săracă. De unde atâția bani? Iar cheltuială o să fie... Au închis toate fabricile, zavoadele (uzinele), lumea n-are unde lucra și konecino (desigur) se pornește cu furatul, cu ucisul, cu băutul și cu narcotice se ocupă, cu toate celea...”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

– „Doresc pace și sănătate și toată lumea vrea pace, vrea pace. Am doi nepoței și nu vreau război, dar în caz de ceva... Toată lumea-i învălmășată, îi îndurerată.”

Europa Liberă: Dar n-ați spus cine cu cine trebuie să se unească ca să guverneze.

– „Nu știu care și cu care, nu știu. Pe aceia Dumnezeu o să-i aleagă.”

Europa Liberă: Ați ales acum deputați, 101 în Parlament, ca să îmbunătățească condițiile de viață.

– „Da...”

Europa Liberă: Aveți încredere că se vor înțelege acolo cine cu cine să facă majoritate parlamentară?

– „N-au să se înțeleagă, pentru că-s diferiți. Când o să vină un partid la conducere, atunci o să fie în țară poreadok (ordine), dar până ce nu-i, n-are să fie. Un partid numai, cum a fost Voronin, iaca, dacă a deveni un partid, atunci da, dar așa nu, nu.”

Europa Liberă: Dar din astea patru care au ajuns, cine cu cine să coalizeze?

– „Socialiștii cu democrații. Numai nu Năstase și cu Maia Sandu, nu! Ca atunci când socialiștii și cu aceștia tot n-are să fie nimic.”

Europa Liberă: Socialiștii cu cine?

– „Cu PD-ul, cu Partidul Democrat. Tot nu-s de acord, că-i mama și tata cum ar fi. Unu la unu are să tragă, celălalt la celălalt.”

– „Ia spuneți, nu rămânem numai cu vorbele?”

– „Păi, da!”

Europa Liberă: Dvs. pe cine alegeți aceea culegeți.

– „Da, dar pe cine să alegem? Hai, spune-ne.”

Europa Liberă: Dvs. trebuie să știți.

– „Ce importanță că noi alegem? Dacă am ales, ce folos? Patru care iarăși îs lebăda, știuca și racul? Ha? Iar așa devine. Eu știu care-i mai bun, dar nu vreau să spun.”

Europa Liberă: Dar de ce?

– „Așa... Dar el a făcut multe pentru Moldova și are să facă. Plahotniuc! El o să facă! Să știți că o să facă! Am încredere într-însul. Da, el are să facă!”

– „Cum la noi au făcut drumul. Și dacă-i un kilometru de drum? Au pus chetruș și un fel de colb deasupra, nici n-au pus asfalt. Chiar 500 de metri să facă, dar să-l facă ca lumea. Ce, satul acela se umple de colb tot. Un kilometru la jumătate de sat...”

– „Banii s-au dus în buzunare la dânșii...”

Investițiile s-au terminat, nu investește nimeni și n-au să facă nimic...

– „Investițiile s-au terminat, nu investește nimeni și n-au să facă nimic. Astea-s numai promisiuni goale.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge astăzi Moldova? Vedeți cât îs de contradictorii părerile oamenilor?

– „Sigur, sigur...”

Europa Liberă: Pe ce drum merge țara?

– „Pe calea dezastrului și a sărăciei, fiindcă nu-i stabilitate la conducerea Moldovei și nu pot partidele ajunge la un numitor comun.”

Europa Liberă: Și azi pe ce drum merge Moldova?

– „Parlamentul știe mai bine.”

– „Merge pe drumul de dus la râpă, că-i racul, știuca și o broască acum la noi. Așa s-a primit. Nimeni nu vrea să se unească, nimeni nu vrea să facă alianță. Noi am ales. Dacă o să fie alegeri anticipate, nimeni n-o să se ducă.”

– „Noi am ales. De câte ori să ne ducem? Eu aș socoti că ar trebui să se înțeleagă toate partidele care au câștigat.”

Europa Liberă: Dar vedeți că nimeni n-are majoritatea și dacă nu-i majoritate, nu se poate crea guvernarea.

– „Așa... Eu aș socoti că ar trebui să facă alianță două partide – ACUM și cu Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar dacă nu se înțeleg, altă alianță care e posibilă?

– „Democrații cu socialiștii cred că n-o să fie alianță. Ei vor să ocupe toate funcțiile principale...”

Europa Liberă: Cine?

– „Socialiștii. Funcțiile principale în Parlament, capul la Parlament să fie socialiștii. Eu așa înțeleg că ei vor să ocupe poziția de a conduce și Guvernul, și absolut tot.”

Europa Liberă: Și dacă nu e înțelegere, se perpetuează o criză politică. Într-o criză politică e greu să aduci bunăstare în casa omului.

– „Da, e drept, dar eu nu văd viitorul în alegeri anticipate, nu văd, că degrabă iaca au să fie și alegerile astea locale ale primarilor. Și aici iar o să fie un haos și nu văd viitor în alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar dacă ați fi fost Dvs. aleasă deputat în Parlamentul Republicii Moldova, de unde ați fi început?

– „Eu socot o alianță, două partide să facă alianță, dar dacă n-o să ajungă la un compromis, cred că o să ne ducem de râpă.”

– „Ce trai e aista în Moldova la noi, ne-au vândut cu tot cu piele. Vor Unire cu România, care vor lasă-i să se ducă toți în România. Să audă o Moldovă întreagă: noi suntem moldoveni, dar nu români!”

Europa Liberă: Cine cu cine în Parlament trebuie să facă coaliție?

– „Maia Sandu, ea nu-i soglasna (de acord) nici cu un partid să facă...”

Europa Liberă: Dar Dvs. cine ați vrea să facă coaliție?

Las’ să fie socialiștii și Plahotniuc, numai să schimbe regulile, să nu fie Unire cu România...

– „Las’ să fie socialiștii și Plahotniuc, numai să schimbe regulile, să nu fie Unire cu România. Asta-i tot de la mine, puțin înțeleg în politică.”

Europa Liberă: Au promis să vă aducă bunăstare, să schimbe situația...

– „Care bunăstare? Au adăugat la pensie 10% și au scos 180 de lei, compensația au scos-o.”

Europa Liberă: Acum la Paște o să vă dea iarăși câte 600 de lei.

– „Aceia... ce rezolvi cu 600 de lei problemele la bătrâni?”

– „Eu zic așa, ca o cetățeancă a Moldovei, trebuie de dizolvat Parlamentul, ca să vină la putere un om care știe a conduce țara și să rămână un singur împărat, să nu fie atâta partide. 47 de partide! Unde într-o țară se mai vede așa de multe? Și toți fură, toți ne lasă pe noi goi, săraci. Cum era o pâine 2,50 lei, acum deja-i 3 lei pâinea ceea.”

Europa Liberă: Dar în Parlament au ajuns patru partide. Iată, cine cu cine trebuie să coalizeze?

– „Eu aș zice așa...”

– „Șor...”

– „Nu, că iaca lumea de acolo ia producte și productele îs prosrocennîie (termenul de valabilitate expirat). A dat acum niște orez în pachete și tot orezul acela era cu gunoi și cu nevoie. Iaca cu ce ne hrănește! Mai înainte a fost niște bomboane a dat, cu viermi, ciocolate. Iată care-i problema.”

– „La Plahotniuc îi tot aceeași poveste, tot așa... Ne-a dat 10%, dar ne-a luat compensația.”

– „Eu aș spune așa, să rămână numai... Eu nu știu cum au să facă coaliție Plahotniuc cu Dodon, mai bine să mai așteptăm, n-aș dori nici cu Plahotniuc să fim, să ne coalizăm, în niciun caz. Dacă o să facă coaliție socialiștii – asta-i părerea mea – cu democrații, totuși democrații au să conducă socialiștii. Asta-i 100%!”

Europa Liberă: Nu ați spus cine să aleagă Guvernul.

– „Socialiștii să aleagă, lumea să aleagă Guvernul. Și acum cum ei dau ca să fie alegeri anticipate a doua oară e imposibil, de atâta că iar mulți bani, iar 7 milioane au să se ducă...”

Europa Liberă: Spuneau că să fie în aceeași zi cu alegerile locale.

– „Mai n-aș fi de acord, cum n-am fost nici cu referendumul. Dacă o să fie a doua oară, lumea n-o să mai meargă la alegeri. Gata, e finișul, e finișul! Iaca lumea singură spune: „Gata! Atâta bătaie de joc și ne poartă pe noi pe drumuri”. Încă dl Dodon tragem speranță că o să facă ceva.”

Europa Liberă: Republica este parlamentară acum. Și asta e situația.

– „Da, da, da... Dar poate a da Dumnezeul cel de sus și a fi prezidențială de acum, n-a mai fi parlamentară. Apoi atunci nouă o să ne crească așa-ia urechiușele, dacă o să fie prezidențială. Atunci, da, știi că o să conducă un singur om, cum era pe vremea lui Stalin. Era el cu Beria, el a condus țara.”

Europa Liberă: Dar vreți dictatură?

– „Nu vreau așa, nu! Eu dau pildă, că era un singur partid, dar acum 47 de partide... Pe care să-l ascult?”

Europa Liberă: Cum se trăiește azi în Moldova?

– „Greu! Din cauză că lefurile îs mici. De ce tineretul se duce peste hotare? Cu soția sau fără pleacă peste hotare, lasă copiii singuri și copiii îs din capul lor. Eu înțeleg că educația de bunică îi foarte bună, dar asta-i bunica, asta nu-i mama...”

Europa Liberă: Vorbiți despre problemele cu care se confruntă cetățeanul Republicii Moldova – sărăcie, migrație, corupție. O dată la patru ani, cetățeanul merge, aruncă buletinul de vot ca să scape de aceste probleme.

– „Sunt de acord!”

Europa Liberă: Ce speranțe ați pus în actualul Legislativ?

Eu sunt la pensie și trăgeam nădejde că s-a ridica puțin pensiile...

– „Eu sunt la pensie și trăgeam nădejde că s-a ridica puțin pensiile...”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă coaliție?

– „Nu văd coaliție, dar coaliția trebuie făcută, că dacă n-o să fie coaliție, iar din nou milioane o să trebuiască iar din nou de cheltuit. Ei trebuie să găsească un consens, că dacă n-au să găsească, au să șadă toate trei partide în Parlament și n-o să primească...”

Europa Liberă: Îs patru.

– „Patru, dar acela îi mititel și nici nu-l socot măcar.”

Europa Liberă: Pe cine vedeți Dvs. în această majoritate, deputații căror formațiuni?

– „Ei, să vă spun drept, fiecare partid are viziunea lui. Democrații îs pentru Europa, Dodon îi pentru Rusia, istălalt îi împotriva corupției și împotriva hoților și când te-ai uita... Eu o să mă mir tare dacă ei au să se unească. Cine să se unească? Văd că ACUM nicidecum, au pus piciorul în prag și șede așa cum este. Ei, mă rog, au ale lor, merge vorba că poate-poate, ceva despre Dodon și cu Plahotniuc, cu toate că eu nu cred, dar cine știe...”

Europa Liberă: Dar cum ar fi o guvernare compusă din socialiști și democrați?

– „Eu nu-mi închipui, pentru că aici e ca mâța cu șoarecele sau ca racul, broasca și știuca. Eu nu văd, de atâta așteptăm...”

Europa Liberă: Și dacă se ajunge la o criză politică și se declanșează alegeri anticipate, ce se schimbă?

– „Dar ce socotiți că o să se schimbe? Nu tot aceiași și același electorat? Țara șede pe loc.”

În centrul orașului Soroca
În centrul orașului Soroca

Europa Liberă: Ați participa la un eventual scrutin anticipat, dacă se ajunge?

– „Numaidecât! Dar cum să nu mă duc? D-apoi cum? Eu îs cetățean al republicii, numaidecât o să particip.”

Europa Liberă: În următorii patru ani ați vrea să vedeți o Moldovă...? Continuați Dvs.

– „Ooo! Aș vrea să văd o Moldovă înfloritoare, cu tineretul întors în țară, cu investiții, cu fabrici noi, cu lefuri mai bune. Cu toate că eu nu-mi închipui de unde au să se ia lefurile astea; fără corupție, dacă nu se va fura, înseamnă că banul ista o să meargă în țară, în republică.”

Europa Liberă: Ce sfaturi aveți pentru cei 101 deputați?

– „Să lase interesul personal, să-și aducă aminte că mai este omul de rând, pe spatele căruia, să zicem așa, ei trăiesc.”

* * *

Negocierile de formare a coaliției în Parlament au ajuns în impas, crede vicepreședintele Partidului Unității Naționale, cercetătorul la Comisariatul pentru Energia Atomică din Franța Dorin Dușceac.

Dorin Dusceac
Dorin Dusceac

Dorin Dușceac: „Este o perioadă de acalmie, care se explică probabil prin faptul că, în urma acestor alegeri parlamentare, Republica Moldova a ajuns într-un impas și mai mulți comentatori ai fenomenului politic, dar și mai mulți politicieni, lideri ai diferitelor partide se pare că au ajuns sau sunt pe cale să ajungă la o concluzie similară. Se vorbește în ultimele zile tot mai mult și tot mai insistent despre posibilitatea alegerilor anticipate, deși o evoluție mai bună a altor forțe pe spectrul politic al Republicii Moldova...”

Europa Liberă: Ce schimbă aceste alegeri anticipate? Electoratul e același...

Dorin Dușceac: „Da, dar o bună parte din electorat nu a fost prezent la alegeri, a fost o diferență de aproximativ 200 de mii de persoane, care, față de anul 2014, pur și simplu, nu s-au deplasat la secția de votare. O bună parte dintre alegătorii de dreapta au stat acasă la acest scrutin, mă refer la segmentul unionist, care pur și simplu în lipsa unei opțiuni credibile, viabile, clar unioniste în alegerile precedente, pur și simplu, nu s-au dus să voteze, iar în alegerile anticipate, dacă ar apărea o forță politică de dreapta răspicat mai clar unionistă decât blocul ACUM, adică o forță politică ce ar avea un program electoral foarte explicit în favoarea unei apropieri cât mai grabnice față de România și față de structurile de securitate euroatlantice, atunci mai multe zeci de mii, poate chiar sute de mii de alegători ar putea să facă un efort suplimentar și să vină la alegeri, și asta ar putea modifica...”

Europa Liberă: Și alegătorii care au susținut blocul ACUM ar putea să voteze pentru cei care susțin curentul unionist?

Dorin Dușceac: „O parte dintre ei da, fiindcă nu toți unioniștii au stat acasă, din fericire, mulți unioniști s-au dus și au votat pentru blocul ACUM. În prezența unei forțe credibile pe curentul unionist, s-ar putea ca și blocul ACUM să mai piardă din votanții pe care i-a avut în alegerile din 24 februarie 2019, dar, cu o campanie inteligentă și cu o campanie dinamică, blocul ACUM are toate șansele să reediteze acest scor, cel puțin să reediteze scorul obținut în 24 februarie, dacă nu să-și mobilizeze electorat și de pe alte eșichiere politice, electorat care a stat acasă, din păcate.”

Europa Liberă: Cel mai fidel electorat rămâne a fi cel de stânga. Vedeți și anumite evoluții pe eșichierul de centru-stânga, dacă se ajunge la anticipate?

Există un rezervor imens de electorat încă neexploatat sau exploatat în condiții incorecte...

Dorin Dușceac: „Eu cred că, dacă e să vorbim despre cel mai fidel electorat, putem spune că există un rezervor imens de electorat încă neexploatat sau exploatat în condiții incorecte, care se află în afara Republicii Moldova, care se află în diasporă.”

Europa Liberă: Vorbim acum despre centru-stânga...

Dorin Dușceac: „Cu centru-stânga lucrurile sunt mai complicate în această perioadă, fiindcă pentru prima dată de la independență stânga, începând cu centru până la extrema stângă, a mers în alegeri mai divizată decât dreapta. Voturile au fost captate de către câteva partide mari de stânga, mai multe partide mici de stânga nu au ajuns în Parlament, dar cert este faptul că perioada când exista un singur pol de atracție masiv pentru alegătorii de stânga ține de domeniul trecutului.”

Europa Liberă: Așa se zice că dacă liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, nu-și dorește aceste anticipate, s-ar putea să nu se ajungă la ele.

Dorin Dușceac: „Poate fi vorba și despre dorința unuia sau altuia dintre liderii politici, dar până la urmă trebuie să tindem către un stat de drept, adică, chiar și în situația în care există multe abuzuri în această privință, totuși respectarea normelor legale trebuie să fie o realitate. Și atunci s-ar putea ca să se ajungă într-un impas de ordin legal, pur și simplu, adică aici depind multe lucruri și de dorința celorlalte partide care au ajuns în Parlament. Dacă Partidul Socialiștilor va fi în stare să-și fidelizeze în continuare toți deputații săi care să nu facă vreo coaliție cu Partidul Democrat, dacă și blocul ACUM va fi în măsură să-și păstreze toți deputații săi în fracțiunea sa și să nu fie nici măcar un singur transfug care să accepte să facă coaliție cu Partidul Democrat, atunci șansele sunt foarte mari, șansele pentru a avea alegeri parlamentare anticipate cresc într-un mod exponențial.”

Europa Liberă: Dar luați în calcul și un alt scenariu, că ar putea totuși să guverneze socialiștii și democrații? Și cum ar fi această guvernare?

Dorin Dușceac: „Ar putea să guverneze Partidul Democrat împreună cu câțiva deputați transfugi de la socialiști, fiindcă Partidul Democrat nu are niciun interes să aibă un alt partid...”

Europa Liberă: Dl Dodon a zis că el nu acceptă o majoritate formată din transfugi.

Dorin Dușceac: „Da, dar dl Dodon nu este nici deputat, nu este nici președinte, formal cel puțin, al Partidului Socialiștilor...”

Europa Liberă: Dar, oricum, candidatura pentru premier trebuie să ajungă la președinte, ca el să-l confirme?

Dorin Dusceac
Dorin Dusceac

Dorin Dușceac: „Bine, în ultimii doi ani, în cinci rânduri președintele Dodon a fost suspendat atunci când a fost nevoie să fie luate și aprobate anumite decizii cu care dânsul nu era acord, care nu-i conveneau ș.a.m.d., nu văd de ce nu ar putea fi utilizate aceleași metode din nou, adică președintele ar putea fi din nou suspendat, bineînțeles după încă o decizie suplimentară a Curții Constituționale, care ar merge în acest sens. Și atunci, noul președinte al Parlamentului, care va exercita pentru câteva minute și funcția de șef al statului, ar putea nominaliza o persoană sau alta pentru funcția de premier.

Dacă e să revenim la ideea unei coaliții, eu nu cred într-o coaliție între PD și PSRM, fiindcă acest tip de coaliție ar fi contraproductiv, în primul rând, pentru Partidul Democrat și liderul său Vladimir Plahotniuc nu au niciun interes să partajeze la modul efectiv puterea cu vreo altă forță politică. În cazul unei coaliții, ar trebui să le dea socialiștilor anumite funcții în Guvern, o cotă anumită în celelalte structuri ale statului, pe când în situația în care 10-12 sau 15 sau mai mulți deputați socialiști și-ar găsi la un moment dat în ei acea „pasiune” pentru parcursul european al Republicii Moldova și ar trece, s-ar transforma mai întâi într-o fracțiune social-democrată după un scenariu binecunoscut, după care ar deveni deputați democrați, atunci este evident că Partidul Democrat va rămâne în continuare singurul stăpân al tuturor deciziilor importante și mai puțin importante, care vor trebui să fie luate în viitorul apropiat.”

Europa Liberă: Geopolitica acum își lasă o amprentă asupra situației postelectorale?

Dorin Dușceac: „Da, geopolitica în acest spațiu este mereu prezentă, nu putem să ne imaginăm spațiul politic basarabean fără geopolitică. Eu nu cred că foarte multe dintre deciziile luate de către partidul care s-a aflat în ultimii ani la guvernare sau noua construcție politică care va deține puterea în viitorul apropiat ar lua niște decizii într-adevăr contrare sau antirusești. Astea sunt în mare parte un paravan pentru a demonstra cuiva orientarea așa-numit pro-europeană, dar în realitate atunci când se vorbește despre acțiuni antirusești sunt mai degrabă niște acțiuni minore de importanță și cu impact abia perceptibil din punctul de vedere al Kremlinului, pe când lucrurile cu adevărat importante care ar putea să ne îndepărteze de autoritarismul regimului putinist sunt fie neglijate cu bună știință, fie trecute sub tăcere, fie pur și simplu sunt date uitării.”

Europa Liberă: Contează mult cine va guverna Republica Moldova, inclusiv atunci când se vorbește despre reluarea dialogului moldo-comunitar? Credeți că Bruxelles-ul va continua să sprijine Republica Moldova pe parcursul european, dacă se va menține?

Dorin Dușceac: „Eu cred că Bruxelles-ul nu prea are de ales în situația regională...”

Europa Liberă: Se pare că se focusează mai mult atenția pe Balcani.

Dorin Dușceac: „Nu doar pe Balcani, este și situația din Ucraina, care este de o importanță capitală pentru Bruxelles, dar mai ales pentru Washington. Și Bruxelles-ul în această regiune este doar unul dintre polii decizionali care sunt activi în această perioadă, interesele Bruxelles-ului nu pot fi luate în calcul fără o analiză profundă și a intereselor americane în regiune, iar interesele Statelor Unite vizavi de Ucraina, în primul rând, sunt foarte mari și atunci Republica Moldova, chiar dacă are aparent un rol mult mai mic, dar este o parte din acest tablou mai mare în care lucrurile nu trebuie să degenereze cu totul. Și iată de ce și Bruxelles-ul, și Washingtonul vor susține nu neapărat financiar sau nu doar financiar o orientare, cel puțin formal, pro-europeană. Formal, vreau să zic, fiindcă atunci când este vorba de acțiuni concrete și reale am văzut cu toții în ultimii ani că realitatea se îndepărtează destul de mult de declarații și de bunele intenții proclamate cu atâta fast de către autorități.”

Europa Liberă: Și dacă relațiile sunt răcite, cum își recâștigă încrederea guvernarea în fața UE, partenerilor europeni?

Dorin Dușceac: „Uniunea Europeană a avut încredere în guvernele Republicii Moldova și atunci când la guvernare se afla PCRM în frunte cu Vladimir Voronin.”

Europa Liberă: Situația, totuși, diferă.

Dorin Dușceac: „Evident. Nu putem vorbi despre același lucru. Au trecut niște ani, s-au întâmplat niște lucruri. Bineînțeles că nu pot fi tolerate anumite acțiuni care merg în mod flagrant împotriva unor valori de bază, pe care le sprijină și pe care le promovează Uniunea Europeană, cum ar fi, de exemplu, dreptul la vot, drepturile omului, cum ar fi libertatea de asociere, și știm cu toții că în ultimii ani în Republica Moldova toate aceste drepturi au fost într-un mod destul de violent neglijate și chiar, putem să spunem tranșant, batjocorite. Faptul că mandatul primarului ales de Chișinău Andrei Năstase nu a fost validat într-un mod absolut nepermis din punctul de vedere al unei democrații occidentale a lăsat totuși o urmă foarte profundă în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și la Bruxelles nimeni nu a uitat acest lucru și nimeni nu-l va uita vreodată.

Acest episod foarte trist din istoria noastră recentă va plana întotdeauna ca o amenințare asupra bunelor relații între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Ne dăm seama că deciziile luate de către anumiți guvernanți la un moment dat pot avea niște efecte pe termen foarte îndelungat și pot pune în pericol nu doar un partid sau o guvernare, dar și relațiile unei țări cu comunitatea europeană.

Experți de talie europeană, de talie internațională au spus în mod foarte clar că deciziile judecătorești au fost abuzive și nu s-au bazat pe o realitate obiectivă, adică, chiar și dacă au avut loc anumite abateri de la Codul Electoral, astfel de abateri au loc oricând, în orice stat, chiar și într-un stat occidental, și sancțiunea trebuie să fie proporțională cu abaterea respectivă, ceea ce nu a fost deloc cazul. Adică există totuși în Occident o unanimitate în privința faptului că votul respectiv a fost completamente neglijat, a fost completamente dat pe mâna unei justiții selective și care nu poate fi deloc numită independentă și atunci înseși bazele democrației au fost pur și simplu cu bună știință ignorate și date uitării, iar acest lucru nu poate fi iertat și nu poate fi uitat atât de ușor.”

Europa Liberă: Și cât timp îi trebuie Republicii Moldova să înceapă să meargă pe calea cea bună și dreaptă?

Dorin Dușceac: „Eu consider că lucrurile se pot ameliora într-un răstimp relativ scurt, dar pentru asta este nevoie ca în Parlament să vină o majoritate clar diferită de cea pe care o avem astăzi. Deși nu putem vorbi astăzi despre o majoritate parlamentară ca atare constituită, dar dacă este să ne uităm la deputații care formează actualul Parlament, ne dăm seama că majoritatea dintre ei nu pot fi considerați ca și persoane cu viziuni clar pro-europene, pro-occidentale, nu pot fi considerați ca niște adepți ai unei democrații, ai libertății, ai unor valori democratice la care ținem cu adevărat; foarte mulți dintre ei provin din vechea nomenclatură a lui Voronin, PCRM-ul astăzi se regăsește, practic, in corpore în noul Parlament și se va regăsi, probabil, și în noul Guvern, iar acest lucru este cu adevărat regretabil. Înseamnă că în anul 2019 am făcut un pas în urmă nu față de 2014 și nici măcar față de 2009, dar am făcut un pas în urmă și față de anul 2001, adică ultimii 20 de ani pentru Republica Moldova nu au însemnat mare lucru în procesul de avansare înspre o democrație veritabilă.”

XS
SM
MD
LG