Linkuri accesibilitate

În Macedonia de Nord au loc alegeri prezidențiale


Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord

Secțiile de votare s-au deschis în aceasta dimineață în capitala Macedoniei de Nord, Skopje, pentru alegerea președintelui țării. În competiția electorală se află Gordana Jovanovska-Davkova, de 63 de ani, candidată independentă susținută de conservatori. Este profesoară de drept constituțional și a fost o opozantă a înțelegerii cu Grecia.

Stevo Pendarovski a fost coordonatorul admiterii Macedoniei de Nord în Alianța Nord Atlantică și este susținut de social democrați. El a fost un avocat puternic al înțelegerii cu Grecia pentru schimbarea numelui țării și normalizarea relațiilor cu Atena. Al treilea candidat este Blerim Reka, fost ambasador al Macedoniei la Uniunea Europeană, care este susținut de două partide albaneze mai mici.

Funcția de președinte în Macedonia de Nord este mai ales ceremonială, dar șeful statului deține funcția de șef al armatei și trebuie să semneze toate legile decise de parlament. Pentru ca unul din cei trei candidați să fie ales, este nevoie ca participarea la vot să fie de cel puțin 40 % din populația cu drept de vot, care constituie 1 milion 800 de mii de oameni.

XS
SM
MD
LG