Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților din România a adoptat modificările la Codul Penal și cel de Procedură Penală, reducând termenele de prescripție


Parlamentul României

Camera Deputaților din România a adoptat modificările la Codul Penal și cel de Procedură Penală, menite să relaxeze pedepsele pentru corupție. Coaliție de guvernământ dominată de Partidul Social Democrat a susținut că este vorba numai de modificările declarate deja constituționale.

Legea trebuie promulgate acum de președintelui Klaus Iohannis însă până atunci opoziția a anunțat că va contesta modificările la Curtea Constituțională.

Cea mai importantă modificare este cea referitoare la prescripție. Dacă până acum prescrierea faptelor penale era de zece ani și, respectiv, opt ani pentru diferite tipuri de pedepse, PSD și ALDE le micșorează la opt și, respectiv, șase ani.

Liderul social-democrat și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ar putea fi printre beneficiarii acestor modificări. Îl ajută intrarea în vigoare a reducerii prescripției. În dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în primă instanță, faptele s-au produs între 2006 și 2012. În actuala formulă a codurilor, prescripția intervine după 10 ani.

De asemenea, abuzul în serviciu are o reducere de o treime din pedeapsă dacă este funcționar public, așa cum era Liviu Dragnea când avea funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

XS
SM
MD
LG