Linkuri accesibilitate

33 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl (VIDEO)


Cernobîl: tragedia continuă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:26 0:00

Opoziția din Belarus a renunțat la marșul anual în memoria victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, din 1986 după ce autoritățile din Minsk i-au informat pe organizatori că vor plăti costurile pentru poliția care trebuie să le asigure securitatea. În jur de $2.400.

Unul din liderii opoziției a precizat că nu banii sunt problema, dar că principial nu vor plăti pentru un serviciu pe care trebuie să-l acorde forțele de ordine, finanțate din bani publici.

În locul marșului, sunt organizate la Minsk o serie de lecturi în locuri publice și discuții pe tema Cernobîl.

Anual, pe 26 aprilie, la Minsk se organizează un marș în memoria victimelor de la Cernobîl, Belarus fiind regiunea cea mai afectată de accidentul nuclear după Ucraina.

La Kiev a avut loc la miezul nopții un marș de comemorare, la care au participat sute de oameni, iar la Cernobîl, tot după miezul nopții, a avut loc o slujbă religioasă.

Explozia Reactorului 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, iar multe zile după aceea, conducerea sovietică a păstrat tăcerea. Treizeci de persoane au murit pe loc, ca urmare directă a exploziei, dar numărul celor are au murit ca urmare a radiațiilor este estimat la mii, poate chiar zeci de mii. În 2018, Națiunile Unite estimau că între 1991 și 2015, circa 20 de mii de cazuri de cancer la tiroidă, înregistrate în Ucraina, Belarus, Rusia, erau legate de accidentul de la Cernobîl. Iar în zona Cernobîl, unul din patru astfel de cancere sunt urmare a radiațiilor.

XS
SM
MD
LG