Linkuri accesibilitate

Acordul cu FMI ar putea fi prelungit, dacă se formează un guvern la Chișinău (ministrul de finanțe Ion Chicu)


Ministrul finanţelor Ion Chicu se declară optimist în legătură cu prelungirea programului cu FMI, semnat în 2016 şi care trebuie să se încheie în 2019.

„Nu există nici un motiv să întrerupem programul, în condiţiile în care s-ar crea rapid un guvern”, a spus ministrul într-un interviu cu Radio Europa Liberă. Chişinăului i-a rămas să mai primească până la sfârşitul anului două tranșe a câte 400 de milioane de doalri fiecare în baza unui acord încheiat în 2016 cu FMI, dar programul a fost pus în regim de stand-by în vara anului 2018, pe fundalul apropierii alegerilor şi a unui şir de măsuri luate de guvernul Filip în contradicţie cu înţelegerile anterioare cu FMI.

Ion Chicu a mai afirmat în interviul cu Europa Liberă că, în caz că formarea guvernului va mai întârzia, autorităţile au în vedere prelungirea cu trei luni a programului.

Ministrul spune că într-o vizită recentă la Washington, a discutat în prealabil nişte eventuale condiţii pe care le-ar putea avea FMI pentru oferirea următoarei tranşe şi că acestea ar fi „realizabile”.

XS
SM
MD
LG