Linkuri accesibilitate

Peste 52% din alegătorii europeni resping partidele de extremă dreapta


Peste 52% din alegătorii europeni resping partidele de extremă dreaptă, dar fiecare al 10-lea alegător european este un susţinător convins al acestor partide, potrivit unui sondaj efectuat în 12 ţări UE şi publicat vineri, înaintea alegerilor parlamentare europene din 23-26 mai.

Studiul a fost realizat de agenţia de sondare online YouGov pentru fundaţia germană Bertelsmann, iar unul din autorii săi, citat de DPA, precizează: „Partidele populiste au reuşit să creeze o bază electorală stabilă pentru ele însele într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dar valorile lor ridicate de respingere simultană arată, de asemenea, cât de periculos ar fi pentru alte partide să imite partidele populiste”. Opinia îi aparține lui Robert Vehrkamp, coautor al studiului.

Sondajul a constatat, în general, valori negative mult mai mari decât cele pozitive, sugerând că majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană vor vota mai degrabă împotrivă decât să se declare pentru o anumită mişcare politică.

Anul acesta, interesul pentru europarlamentare este mare. Potrivit sondajului, 68% dintre respondenţi declară că vor vota, iar în Germania, această cifră este de 73%.

XS
SM
MD
LG