Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american și-a anulat fără explicații vizita în Germania


Secretarul de stat american MIke Pompeo la reuniunea Consiliului Arctic din Finalnda, 7 mai 2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a contramandat, în mod neașteptat, vizita anunțată pentru astăzi la Berlin, din cauza a ceea ce purtătoarea sa de cuvânt a spus că sunt „chestiuni urgente”.

Oficialități ruse au anunțat, pe de altă parte, că Mike Pompeo urmează să se întâlnească din nou cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Soci, la Marea Neagră, a doua întrevedere între cei doi în răstimp de o săptămână. Pompeo a fost în Finlanda, la întrunirea Consiliului Arctic, unde a avut ieri o întrevedere cu Lavrov.

Secretarul de stat american Mike Pompeo și ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-au întâlnit în marginea reuniunii Consiliului Arctic, Finlanda, 6 mai 2019
Secretarul de stat american Mike Pompeo și ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-au întâlnit în marginea reuniunii Consiliului Arctic, Finlanda, 6 mai 2019

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu exclude posibilitatea ca președintele Vladimir Putin să îl întâlnească la Soci pe Mike Pompeo, dar acest lucru depinde de rezultatele întrevederii Pompeo- Lavrov. Luni, în Finlanda, cei doi diplomați au discutat, potrivit lui Mike Pompeo, despre „o gamă largă de chestiuni”. „Avem interese și ele sunt în mod clar diferite” a spus Pompeo, dar „există dorința de a încerca să găsim căile pentru progrese în probleme de interes comun, chiar daca sunt foarte puține, și sperăm să reușim acest lucru”, a spus Mike Pompeo, după întrevederea cu Lavrov de ieri.

Pe de altă parte, Consiliul Arctic s- a încheiat pentru prima dată în istoria sa fără o declarație comună. Potrivit agențiilor internaționale de presă, obstacolul a fost poziția Statelor Unite, care au refuzat sa fie menționate schimbările climatice în declarația finală. Este pentru prima data când această structură, care se reunește o data la doi ani, și-a încheiat reuniunea la vârf, fără o declarație finală.

Din Consiliul Arctic fac parte Statele Unite, Rusia, Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

XS
SM
MD
LG